Bytte korvkiosken mot restaurang

Han har tröttnat på korv. Nu bjuder i stället Mohamed Jaber Linköpingsborna på hemlagad shawarma i sin nyöppnade restaurang. "Det är skitgott!"

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2017-05-31 07:30

I flera år stod han på Trädgårdstorget och sålde korv. Men han lessnade på de upprepade inbrotten, på att behöva flytta runt – och på själva korven.

– Jag är så trött på korv! Men jag har sagt till stamkunderna från kiosken att de ska komma hit och prova shawarma.

Mellanösterns stolthet shawarma liknar kebab, men köttet byts ut mot kyckling eller lamm. Mohamad satsar bara på kyckling. Han gör allt från grunden, även hummusen. Hemligheten är att ha i sesamsirap. De speciella shawarmakryddorna har Mohamed beställt från hemlandet Jordanien, de finns inte att köpa i Sverige. Nästa vecka kommer en beställning kryddor på inte mindre än 100 kilo. Den som inte kan tänka sig ett liv utan vanlig kebab kan vara lugn, det finns också på menyn.

I en och en halv månad har Mohamed renoverat lokalen till "Adams Shawarma", som tidigare var en thairestaurang, på Sparregatan. Mohamed är glad, men lite stressad inför öppningen på onsdag. Uteserveringen ska fixas. Kikärterna till hummusen ska läggas i blöt i sju timmar. 50 kilo kyckling och 20 kilo nötkött ska marineras. Förra lördagen hade Mohamed provsmakning för sina vänner, för att sätta smakerna.

Sonen Mohammad ska arbeta i kassan. Restaurangnamnet Adam kommer från Mohameds andra femårige son.

– Han älskar shawarma och att vara här i restaurangen. Jag brukar hämta honom efter dagis, och så leker han med sina saker medan jag fixar och ordnar. Men han får vänta några år innan han kan arbeta mer ordentligt, säger Mohamed och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om