Endast 14 av 257 hjärtstartare i Linköpings kommun finns på landsbygden. En av dessa är placerad i närheten av förskolan i den lilla orten Maspelösa utanför Ljungsbro. Byalaget i området, som är döpt efter länsväg 1050, har själva samlat ihop pengar från företag och bybor för att finansiera hjärtstartaren. Innan insamlingen vände sig föreningen till kommunen och regionen i hopp om bidrag – men möttes av ett nej. Något sådant bidrag fanns inte.
– Tanken om att vi skulle sätta upp en hjärtstartare kom upp för att vi såg att de var något som saknades. Vi har ganska många SMS-livräddare i området men om du har närmsta hjärtstartare 20 minuter bort så är det för långt, säger byalagets ordförande Robert Norling när vi träffas utanför ortens förskola.
– Det tar ambulansen ungefär tio–15 minuter att ta sig hit från Linköping. Kan man istället vara där inom fyra–fem minuter, med en hjärtstartare, så är mycket vunnet, fortsätter sekreteraren Mats Walldén.
SMS-livräddaren Susanne Linnér, som också bor på orten, håller med – "närheten till hjärtstartare räddar liv". Marie Thorén som jobbar på förskolan menar att den nya hjärtstartaren i Maspelösa bidrar till en ökad trygghet på arbetsplatsen.
Men byalaget vill sätta upp ytterligare en hjärtstartare för att täcka in hela sitt område. Med erfarenhet av att införskaffa och installera en hjärtstartare valde byalaget att skriva ett Linköpingsförslag om ett kommunalt bidrag. Nu blir förslaget verklighet – då Linköpingspolitikerna nyligen gett grönt ljus.
– Få Linköpingsförslag trillar ju igenom nålsögat, så det var en överraskning. Vi får väl se till att fira på något sätt, säger Robert Norling.
Det nya kommunala bidraget innebär att kommunen avsätter 550 000 kronor, jämt fördelade över 2023 och 2024. Potten räcker för 25 000 kronor till alla aktiva bygdeföreningar i kommunen. Som en förutsättning för bidraget tar föreningen på sig ansvaret för att installera en hjärtstartare som är tillgänglig dygnet runt i ett utomhusskåp. Föreningen förväntas också genomföra HLR-utbildningar. Kommunen ska i sin tur vara behjälplig om föreningen vill placera hjärtstartaren på en kommunal byggnad. För att täcka underhållskostnaderna höjer kommunen den årliga bygdepengen från 8 000 till 10 000 kronor för föreningar med hjärtstartare.
– Vi vet att det finns ett intresse bland byalagen. Det kanske kan anses vara en liten sak men det betyder väldigt mycket för landsbygden, säger Mats Walldén som poängterar att han är nöjd med den dialog han har haft med kommunen under processen med Linköpingsförslaget.
– De har sagt att förslaget var utförligt och att det var en framgångsfaktor, fortsätter han.
Detta bekräftas av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M).
– De har använt Linköpingsförslaget precis som det är tänkt.
– Sedan är ju sakfrågan livsviktig. Kan en hjärtstartare hjälpa till att rädda ett liv är det en stor vinst för samhället och inte minst individen själv, fortsätter han.
Det är få hjärtstartare på landsbygden. Varför har inte kommunen lyft detta tidigare?
– När det gäller den egna kommunala verksamheten, äldreomsorgen till exempel, är det lättare att ha en överblick. Sen kan jag inte svara på varför kommunen inte har lyft upp just den här frågan tidigare. Oavsett är det bra att byalaget har identifierat problemet och föreslagit en lösning. Bättre sent än aldrig, säger Stefan Erikson.