För snart två veckor sen presenterade den styrande koalitionen (S,MP,L) sin budget för nästa år. Därefter har SD, C, KD, M och nu Vänsterpartiet presenterat hur de skulle vilja fördela de cirka 8,5 miljarder som Linköpings kommun förfogar över.
– Att slopa karensdagen för förskolepersonalen är det absolut viktigaste. Det är en viktig jämställdhetsreform och den är så pass billig att Koalitionen borde kunna ta med den. Vi har tittat på Göteborg och där kostar det 15 miljoner kronor. Vi har satt 5 miljoner i Linköping och det tror vi är högt räknat, säger Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping.
Bakgrunden till förslaget är att barn i förskolan i genomsnitt är förkylda sju gånger varje vinter och personalen löper därför större risk än andra att smittas. Barn- och ungdomsnämnden omsätter mer än 3 miljarder så i sammanhanget ser Jessica Eek summan som blygsam.
Vänsterpartiets mest kostsamma förslag är idén om att låta alla barn få rätt att vara på förskola 30 timmar i veckan.
Utöver detta vill partiet också att alla barn ska ha rätt att gå till fritids efter skolan tills de slutar sjätte klass. Nu får endast barn med arbetande föräldrar vara där.
För att öka jämställdheten föreslår V att fasta anställningar och heltidstjänster ska vara norm i kommunen. Eftersom 80 procent av de anställda är kvinnor skulle detta göra Linköpings kommun till en feministisk arbetsgivare enligt Vänsterpartiet.
Ett annat förslag i deras budget är att göra ett försök med sex timmars arbetsdag. Försöket skulle då göras bland socialsekreterarna och på ett äldreboende i kommunen.
Den skattehöjning som Vänsterpartiet föreslår beror på att partiet lyssnat på de prognoser som Sveriges kommuner och landsting gör. Enligt den organisationen krävs skattehöjningar i kommunerna för att välfärden ska kunna bibehållas. Med det som bakgrund föreslås en höjning på 33 öre. Nu är skatten till kommunen 20 kronor och 20 öre per tjänad hundralapp och med en höjning skulle den alltså bli 20,53 kronor.
En del av Skattehöjningen motiverar Jessica Eek med att Vänsterpartiet inte vill ta någon utdelning från Stångåstaden. Den styrande majoriteten har beslutat att plocka ut 55 miljoner kronor, men dessa skulle alltså bostadsbolaget få behålla.
– Värdeuttaget från Stångåstaden tycker vi är stöld från dem som bor i hyresrätt. Jag tycker att man ska hålla nere hyrorna. Om man får så mycket överskott så har man misslyckats med hyressättningen, säger hon.
Under 2016 betalade Linköpingsborna in cirka 6,1 miljarder kronor i skatt till kommunen. Resterande intäkter kommer bland annat från statsbidrag.