Som vi tidigare har rapporterat, efter vårt möte med områdespoliserna Maria Papanikolaou och Malin Kindgren Nissle, har brottsligheten i Ryd störtdykt. För två år sedan drabbades stadsdelen av en våldsvåg där inte minst tillgreppsbrotten, såsom rån och stölder, nådde nya höjder. Niklas Borg (M), som då var kommunstyrelsens ordförande, minns en vändpunkt:
– Vi hade en extremt negativ utveckling i Ryd på kort tid. Jag tror att vi hade nästan ett 30-tal ungdomsrån där under hösten 2020. Det vi gjorde var att vi, tillsammans med polisen och fastighetsägarna, satte oss ned för att komma fram till vad vi kunde göra tillsammans.
Fältverksamhet, områdesteam, ronderande väktare och kommunala ordningsvakterna. Många resurser riktades mot Ryd. En trygghetspunkt upprättades utanför Ryds centrum – tillsammans med Linköpings frivilliga resursgrupp (FRG).
– Det var inte mer avancerat än att den frivilliga resursgruppen fanns där, bjöd på kaffe och pratade med människor. De fick även ett uppdrag att till fots rondera området, säger Niklas Borg och fortsätter:
– Alla de här sakerna, tillsammans med polisens ökade närvaro och fastighetsägarnas insatser, gjorde att det blev svårare att begå brott.
Hur stora växlar vågar du dra av utvecklingen?
– Vi är övertygade om att en stärkt närvaro ute i stadsdelarna har en stor effekt både på kort och lång sikt – och jag tycker att erfarenheten från Ryd stärker vår teori om att det är viktigt för oss att finnas mer med kommunal verksamhet ute i stadsdelarna.
Varför hade ni inte de insikterna innan våldsvågen?
– Det finns nog flera orsaker. Dels har det funnits en mångårig trend att samla kommunal verksamhet på ett enda ställe. Sedan har det blivit tydligt för oss att kommunen, med tanke på polisens resurser, behöver ta ett större ansvar i det brottsförebyggande arbetet. För mig blev det inte tydligt innan vi fick den här typen av upprepad allvarlig brottslighet.
Men borde ni ha varit mer förutseende?
– Vi gjorde redan 2019 ett riktat arbete mot segregation och otrygghet – där Skäggetorp, Ryd och Berga blev stadsdelar som vi skulle fokusera på. Men det är korrekt att den här kraftsamlingen, i Ryd, var reaktiv. Samtidigt ska vi vara ärliga med att varken vi eller polisen har kapacitet att jobba på det här sättet i fyra stadsdelar på en gång, säger Niklas Borg och fortsätter:
– Den mest intensiva insatsen i Ryd var vid årsskiftet 2020/2021 men om man tittar på brottsstatistiken har vår punktinsats, och våra höjda ambitioner i Ryd, gett en mer långsiktig effekt.
Tryggheten och den ökade brottsligheten var en viktig fråga i Linköping inför valet. I det nya S+M-styrets politiska program återfinns en rad ambitioner för att minska kriminaliteten.
Vad blir de viktigaste åtgärderna framåt?
– Dels handlar det om att fortsätta utveckla det som fungerar bra, med ordningsvakter, kameraövervakning, områdesteam och socialtjänsten ute i våra stadsdelar. Sedan kommer vi att behöva lägga ett ökat fokus på narkotika. Narkotika är upphov till mycket av den kriminalitet som vi drabbas av.
Och vad innebär ett "ökat fokus"?
– Det vi kommunicerar nu är att vi kommer att lägga ett ökat fokus på att bekämpa narkotika på alla nivåer. Hur vi avser att göra det återkommer vi med under våren, säger Niklas Borg.