Efterfrågar tydligare direktiv: "Skulle vara olämpligt"

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) har fullt förtroende för valnämndens rekrytering av valfunktionärer. Samtidigt efterfrågar han tydligare direktiv från Valmyndigheten. "Det kan påverka människors syn på ett oberoende val", säger han.

Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, har fullt förtroende för valnämndens rekrytering av valfunktionärer. Däremot kan han förstå att politikerna i vallokalerna kan påverka allmänhetens syn på ett oberoende val.

Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, har fullt förtroende för valnämndens rekrytering av valfunktionärer. Däremot kan han förstå att politikerna i vallokalerna kan påverka allmänhetens syn på ett oberoende val.

Foto: Victor Bomgren/Julia Djerf

Linköping2022-09-22 06:00

"Valmyndigheten bedömer att den som kandiderar på en lista inte bör arbeta som röstmottagare eller vid rösträkning räkna eller på annat sätt hantera rösterna i det val kandidaturen avser". Det skriver Valmyndigheten i ett ställningstagande som, innan valet den 11 september, skickades ut till landets kommuner. Trots detta visar vår granskning att 14 Linköpingspolitiker, som kandiderade för olika partier i valet, också arbetade ute i vallokalerna.

– Det är en dubbelbottnad fråga. Å ena sidan genomförs det en gedigen rekryteringsprocess och jag känner stort förtroende för valnämndens arbete. Sedan är det klart att jag kan förstå att det skulle vara direkt olämpligt om det var jag eller Kristina Edlund (S) som satt ute i vallokalerna. Det är viktigt att man inte har ledande partiföreträdare, säger Niklas Borg (M).

undefined
Valmyndigheten svarade på frågan "Bör den som kandiderar på lista tillåtas arbeta som valfunktionär?" tidigare under 2022. Deras slutsats är att kommunernas valnämnder bör ta hänsyn till väljarnas förtroende för valet och därmed inte rekrytera politiker.

Han poängterar också att det, historiskt sett, har varit mer regel än undantag att politiska företrädare har arbetat i vallokalerna.

– Man har genom åren försökt att para ihop politiker från olika partier i samma vallokal så att de skulle ha lite koll på varandra. Det här är något som har funnits under lång tid och som inte är lika vanligt förekommande längre.

– Länsstyrelsen kontrollräknar ju alla röster och risken för att någon skulle ha utrymme att, utifrån sina partipolitiska preferenser, kunna fuska tror jag är otroligt liten. Jag känner ingen oro för att det har varit företrädare från andra partier som funnits med ute i vallokalerna.

undefined
14 Linköpingspolitiker, med namn på partilistor, arbetade som valfunktionärer ute i vallokalerna. Samtliga 14 har bekräftat att de har varit i tjänst.

Samtidigt efterfrågar han tydligare direktiv från Valmyndigheten.

– Det är klart att det allra bästa vore om vi kunde ha ett system där alla i vallokalerna var helt frikopplade från politiken, men jag tror att det kommer bli svårt att uppnå det.

– Min förhoppning är att Valmyndigheten väljer att ge tydliga direktiv inför nästa val kring hur det ska vara, och inte bara rekommendationer. Det är det enda sättet för att få det likställt över hela landet, fortsätter Niklas Borg (M).

Men vad säger du om risken för att förtroendet för valet kan påverkas av detta?

– Det har jag stor respekt för. Jag kan förstå att det kan påverka människors syn på ett oberoende val. Allmänhetens förtroende för valsystemet skulle vara ett av de starkaste argumenten för tydligare direktiv från Valmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!