S+M-styret: "Man behöver inte vara orolig"

Var inte oroliga, kulturverksamheten på Skylten kommer att fortsätta även framöver. Det är Niklas Borgs (M) budskap efter fastighetsaffären mellan Sankt Kors och Mannersons.

Kulturverksamheten på Skylten kommer att fortsätta. Det säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) om fastighetsaffären mellan Sankt Kors och Mannersons.

Kulturverksamheten på Skylten kommer att fortsätta. Det säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) om fastighetsaffären mellan Sankt Kors och Mannersons.

Foto: Jan Novotny

Linköping2023-09-21 05:00

På tisdagen kallade det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors till presskonferens vid kulturcentrumet Skylten i Linköping. Med på pressträffen var vd:n Anna-Maria Jakobsson – men också det privata fastighetsbolaget Mannersons vd Carl-Fredrik Grönhagen. De båda parterna hade, under dagen, signerat en affär där Mannersons köper fastigheten Gjuteriet 2, där bland annat Skylten ingår, för 220 miljoner kronor. Affären möttes av kraftiga reaktioner.

undefined
I uppgörelsen mellan Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) fick den sistnämnda rollen som ordförande i Stadshus AB. Stadshus AB är moderbolaget för de kommunala bolagen, däribland Sankt Kors.

S+M-styrets Niklas Borg är ordförande i Stadshus AB – moderbolaget för Linköpings kommunala bolag. I sin roll har han varit med och fört en dialog med Sankt Kors inför affären. Nu kommenterar han försäljningen och kritiken.

– Dels välkomnar jag att Sankt Kors jobbar med hela sitt uppdrag – det vill säga att de säljer av färdigutvecklade fastigheter för att ha muskler att gå in i nya projekt. Där har det inte hänt så mycket på ett par år. Sedan, när det gäller själva affären, gjorde vi ett medskick som framförallt handlade om tre saker.

Punkterna som Niklas Borg därefter radar upp är följande:

  • Sälj inte till vem som helst utan till en aktör som är långsiktig och har ett engagemang för Linköping.
  • Gör en affär på marknadsmässiga villkor. Sälj inte till underpris.
  • Vid en affär är dialog, för att skapa långsiktiga förutsättningar för Skylten som ett kulturcentrum, extra viktigt.

– Det har varit ingångarna från oss som ägare och utifrån den affärsuppgörelse som gjorts tycker jag att de har lyssnat på våra medskick, säger Niklas Borg.

undefined
På tisdagen höll Mannersons vd Carl-Fredrik Grönhagen och Sankt Kors vd Anna-Maria Jakobsson en presskonferens.

Han poängterar att området, där fastigheten ligger, kommer att genomgå en stor stadsomvandling under de kommande 20 åren – i samband med Ostlänken. Oppositionspolitiker har också varit kritiska till affären just med anledning av det.

– Att tro att kommunen och kommunens bolag kommer att klara av de investeringar som krävs för att bygga en helt ny stad i området är naivt. Vi är beroende av andra aktörer som är villiga att investera, säger Niklas Borg.

Men kommunen tappar ju rådigheten över fastigheten.

– Det är klart att man har större rådighet om vi äger den själva men man ska komma ihåg att Skyltenområdet är q-märkt – det kommer att fortsätta se ut som det gör även framåt. Sedan har kommunen monopol över detaljplanearbetet.

undefined
Modellen vid Skylten går ut på att det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter hyr lokaler av fastighetsägaren, numera Mannersons, för att därefter subventionera hyrorna för kulturverksamheten.

Hur ser du på att affären inte gjordes på öppna marknaden?

– Det är en fråga som bolaget får kommentera men så länge affären görs på marknadsmässiga villkor, där lagar och regler följs, har jag inga synpunkter.

Många är oroliga för kulturverksamheten. Vad säger du till dem?

– Att jag inte tycker att man behöver vara orolig, och det gör jag av två skäl. Det ena är att vi har den modell vi har, där kommunen hyr lokalerna och sedan subventionerar hyrorna till kulturverksamheterna. Det andra är att fastighetsägaren har en tydlig ambition om att göra Skylten till ett än mer levande kulturområde.

Lejonfastigheters hyresavtal vid Skylten, numera med Mannersons fastigheter, sträcker sig till 2028.

Är ni beredda att gå in med ännu mer medel om hyrorna höjs i det nya avtalet?

– Det är klart att hyrorna kommer att bli högre och med den subventionering vi har kommer kommunens kostnader öka. Men att vi skulle sluta att subventionera efter 2028 kommer självklart inte hända, säger Niklas Borg.

Som ett kommunalt bolag har Sankt Kors så kallade ägardirektiv – som är Linköpingspolitikernas främsta verktyg för att påverka bolagens verksamhet. Här står följande: Beslut om försäljning av strategiska fastigheter ska alltid godkännas av kommunfullmäktige.

undefined
Kvarteret Gjuteriet består av tre byggnader där Skylten, samt en stor mängd företag, huserar.

Tycker du inte att fastigheten är strategiskt viktig?

– Sankt Kors har tagit fram en egen bedömning utifrån ägardirektivet, och den har presenterats för oss i Stadshus AB:s presidium. De bedömer, utifrån ett antal kriterier, att det inte är en strategisk fastighet och vi delar den bedömningen.

På tisdagens presskonferens svarade Sankt Kors vd Anna-Maria Jakobsson på frågan om ägardirektiven. Hon menar att bedömningen bland annat har gjorts för att fastigheten varken har en stor påverkan på bolagets totalekonomi eller grunduppdrag.

– Diskussionen om att det här skulle vara ett sätt för Linköping att minska sitt engagemang i kulturen, eller att det visar att vi inte bryr oss, är helt felaktig. Om vi hade fattat ett beslut om att inte subventionera lokaler för kulturverksamhet, på det sätt vi gör i dag hade jag haft förståelse för diskussionen, säger Niklas Borg.

Mer om Skylten

Modellen vid Skylten går ut på att det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter hyr lokalerna av fastighetsägaren, tidigare Sankt Kors numera Mannersons. Lejonfastigheter hyr sedan ut lokalerna till kultur- och fritidsförvaltningen. Förvaltningen subventionerar sedan hyrorna för kulturverksamheterna bland annat Konstföreningen Alka. Det nuvarande hyresavtalet vid Skylten löper på till 2028. Därefter är många oroliga för att hyrorna, på grund av affären, kommer att höjas.

Karta: Skylten, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!