"Jag hoppas att vi kan komma överens"

Konstnären Stina Opitz, som har en ateljé i Skyltens lokaler, hoppas att hon och övriga ska komma överens med Mannersons, framför allt gällande framtida hyror. "Min känsla är att de kommer att höjas", säger hon.

Skylten och kvarteret Gjuteriet har fått nya ägare i form av fastighetsbolaget Mannersons som tar över vid årsskiftet.

Skylten och kvarteret Gjuteriet har fått nya ägare i form av fastighetsbolaget Mannersons som tar över vid årsskiftet.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-09-20 05:00

Stina Optitz var en av deltagarna vid tisdagens pressträff där Sankt Kors vd Anna-Maria Jakobsson och Mannersons vd Carl-Fredrik Grönhagen deltog.

– Jag fick ett bra intryck av nya ägaren, men det är stor skillnad på ett kommunalt ägande jämfört med en privat aktör, som Mannersons är. Plötsligt kommer helt andra krav in i bilden när det gäller exempelvis ekonomi. Ett privat företag vill inte visa upp röda siffror. Jag är ganska säker på att vi kan vänta höjda hyror längre fram och frågan är vad som händer då. För tillfället klarar vi oss bra, men vi har också hjälp genom att vi tillåts driva verksamheten med subventionerade hyror.

undefined
Skylten och kvarteret Gjuteriet har fått nya ägare i form av fastighetsbolaget Mannersons som tar över vid årsskiftet.

Budskapet från Carl-Fredrik Grönhagen under pressträffen var att kulturverksamheterna i kvarteret ska bevaras och utvecklas.

– Det handlar inte om att tränga ut kulturverksamheter. I vår tanke handlar det om en möjlighet att öppna upp och koppla näringslivsdelen med det som finns i kulturdelen så att kvarteret blir ännu mer attraktivt, sade han.

Stina Opitz välkomnar Grönhagens besked, men ser samtidigt en fara i att området och Skylten kommer att göras elegant och modernt och därmed förlora en stor del av sin själ.

– Vi vill gärna att det ska vara lite halvdant. Arbetslokalerna ska ha en känsla av verkstad där vi kan gå och skvätta färg omkring oss utan att någon blir upprörd. Det är då vi konstnärer jobbar som bäst.

Anton Nessvi, artist och låtskrivare som arbetar på Sensus, menar att det är dumt att på förhand döma ut Mannersons som ny ägare till Skylten.

– Det känns kanske lite läskigt när det kommer in en privat aktör, men på kort sikt kan det bli en bra grej. Hur det landar i det långa perspektivet är svårare att uttala sig om.

Nessvi menar vidare att han inte hunnit sätta sig in i allt som har kommunicerats i den färska affärsuppgörelsen mellan Mannersons och Sankt Kors.

– Men det jag hittills har tagit del av kan ju ändå betraktas som goda intentioner. Man kan bara hoppas att bolaget kommer in och satsar på att skapa en stadskärna som fylls med ett aktivt kulturliv i alla tänkbara riktningar.

Det finns dock ett stort orosmoln, anser Anton Nessvi, och det är hur Mannersons kommer att hantera de framtida hyresavgifterna för dem som driver verksamheter i Skyltens lokaler.

– Jag har förstått att vi är subventionerade av kommunen, men hur ser ett vinstdrivande privat företag på den saken? Kommer kommunen att fortsätta stötta oss om hyrorna sticker iväg?

undefined
"Man kan bara hoppas att bolaget kommer in och satsar på att skapa en stadskärna som fylls med ett aktivt kulturliv i alla tänkbara riktningar", säger artisten och låtskrivaren Anton Nessvi.

Kaj Sivervik, som arrangerar konserter med föreningen Gaphals, tror inte att det initialt kommer att bli några större förändringar vid Skylten, men att man så småningom kan förvänta sig en hel del ingrepp i verksamheten.

– Detta ställer såklart enormt stora krav på kommunen när det gäller det framtida kulturlivet i stan. Hur vill man att det ska bedrivas? Vad händer om kulturen plötsligt ställs inför faktum att tvingas betala marknadsmässiga hyror? Jag ser en fara i att det kommer in en person med ett marknadsekonomiskt tänk som ny ägare till en så viktig kulturell institution som Skylten är.

Niklas Mertel Ekelund, som startade Facebookgruppen "Rädda skylten", oroas över att Carl-Fredrik Grönhagen lyfter fram att näringsdelen ska kopplas ihop med kulturverksamheten.

– Kulturen ska såklart stå i centrum, men inte med marknadsmässiga förtecken, säger han.

Karta: Skylten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!