Betalade miljoner – för fuskbygge

När bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13 bildades angavs det att det i princip saknades underhållsbehov. De brister som fanns skulle säljaren bekosta. Ändå lät styrelseledamöter föreningen betala renoveringsarbete för omkring 2,7 miljoner.

Mellan 2013 och 2016 ska de två tvättstugorna i bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13 ha renoverats vid upprepade tillfällen. Fakturor för arbete i tvättstugor och källare, bland annat i gamla Hotell du Nord, ska enligt polisanmälan uppgå till 2,7 miljoner kronor. Byggkonsulten Urban Frendeson menar att det är en helt orimlig summa för det arbete som gjorts.

Mellan 2013 och 2016 ska de två tvättstugorna i bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13 ha renoverats vid upprepade tillfällen. Fakturor för arbete i tvättstugor och källare, bland annat i gamla Hotell du Nord, ska enligt polisanmälan uppgå till 2,7 miljoner kronor. Byggkonsulten Urban Frendeson menar att det är en helt orimlig summa för det arbete som gjorts.

Foto: Ebba Örn

Linköping2019-08-18 07:00

I början av augusti skrev vi om bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13, där medlemmar utan vetskap köpt lägenheter som saknat giltigt bygglov. I november i fjol polisanmälde bostadsrättsföreningen tre av dess tidigare styrelseledamöter gällande misstankar om ekonomisk brottslighet. Man skriver bland annat att ledamöterna i något fall har känt till att bostäder i det gamla Hotell du Nord fortfarande betraktades som hotellrum av Linköpings kommun, men underlåtit att berätta det för föreningens medlemmar och efterföljande styrelse. Och i polisanmälan framkommer ytterligare misstankar mot de tre tidigare styrelseledamöterna, som satt i styrelsen från bostadsrättsföreningens bildande 2013 till och med mitten av 2017.

LÄS MER: Sålde hotellrum som lägenheter

LÄS MER: Styrelseordförande: "Det är en soppa"

LÄS MER: Han krävs på 1,25 miljoner kronor

I den ekonomiska planen som låg till grund för bostadsrättsföreningen konstaterades att det skulle krävas renoveringar för 2,1 miljoner kronor i de tre fastigheterna. I planen framgick att det var säljaren som skulle bekosta dessa åtgärder, och att det sedan saknades underhållsbehov i föreningen de kommande tio åren. Säljaren, som enligt den ekonomiska planen var VKR Fastighets AB, företräddes enligt polisanmälan vid den här tidpunkten av två av styrelsens ledamöter, Susanne och Anders Andersson. De två, samt Fredrik Löthman som tog fram den ekonomiska planen, signerade dokumentet sommaren 2013. Enligt bostadsrättsföreningens uppgifter var Fredrik Löthman ordförande i bostadsrättsföreningen i flera år, och Susanne Andersson föreningens kassör.

Trots att de själva signerat den ekonomiska planen, där det konstaterades att bostadsrättsföreningen saknade underhållsbehov, ska de tre ha låtit bostadsrättsföreningen stå för stora renoveringskostnader i källare och tvättstuga. Sammanlagt uppgår föreningens fakturor enligt polisanmälan till omkring 2,7 miljoner kronor mellan 2014 och 2016.

– Det är fasligt mycket pengar för det jobb som gjorts. I tvättstugan finns inga fuktspärrar, man har bara reglat upp plankor och satt gipsskivor, det suger vatten som aldrig förr. De tidigare styrelseledamöterna har dessutom skrivit under den ekonomiska planen som konstaterar att det, efter viss renovering som säljaren ska stå för, saknas renoveringsbehov de kommande åren, säger Michael Malmgren, bostadsrättsföreningens nuvarande ordförande.

I flera av fakturorna står det att specifikation för arbetet finns bifogat, men några sådana bilagor eller specifikationer finns inte, menar bostadsrättsföreningens advokat Per Åberg. Han misstänker att de tidigare styrelseledamöterna har låtit föreningen betala för påstådda renoveringar.

– Det saknas i princip all dokumentation som borde finnas vid entreprenader för miljonbelopp. Trots att föreningen fakturerats för flera tusen timmars oklart arbete är tvättstugorna inte godkända som våtrum i dag och det finns heller inget underlag som visar vilket arbete som beställts, gjorts och betalats för. Sitter man i styrelsen ska man tillvarata hela föreningens intresse, men det kan man inte se att de här personerna har gjort.

I fjol tog bostadsrättsföreningen hjälp av byggkonsulten Urban Frendeson. I september 2018 lämnade han över en statusbesiktning av fastigheterna, där han listade flera brister i byggarbetet i källare och tvättstugor. Bland annat visar han stråk av svartmögel i tvättstugan i gamla Hotell du Nord.

– Det ser helt okej ut på ytan, man har målat vitt och satt upp stora kakelplattor. Men det är flera saker som inte uppfyller Boverkets byggregler. Bland annat saknas vattenlås i golvbrunnarna, det är bara ett rör som går rakt ut. Det finns ingen ventilation och det saknas spärrar för att det inte ska bli fuktskador. Skulle föreningen få en vattenskada i dag skulle försäkringsbolaget bara skratta, säger Urban Frendeson.

Hur mycket skulle du uppskatta att arbetet har kostat?

– Hade det gjorts på rätt sätt hade det kostat mellan 800 och 1 000 kronor per kvadratmeter. Om du delar det på de miljoner som arbetet kostat förstår du hur orimlig den summan är, säger Urban Frendeson.

I samband med upprättandet av den ekonomiska planen lät man Joakim Vrethem på Fastighetsteknik Östgöta AB lämna ett byggtekniskt utlåtande. Vi har försökt få tillgång till utlåtandet för att få insyn i vilka reparationer som VKR Fastighets AB skulle stå för, men Joakim Vrethem kan inte lämna ut det.

– Bolaget är inte längre aktivt och jag har inte tillgång till de utlåtanden som gjorts. Dessutom ligger det exklusivt hos uppdragsgivaren, som var VKR Fastighets AB.

Minns du om anmärkningarna gällde källare och tvättstuga?

– Det är jättelänge sen, jag kommer inte ihåg punkter och detaljer ur den. Men jag känner igen uppdraget, det var ganska unikt att de skulle ombilda ett hotell till bostadsrätter.

Vi har sökt de tre tidigare ledamöterna, men de har inte gått att nå. Vi har dock pratat med Ingmar Grönvall, den jurist som haft kontakt med bostadsrättföreningens advokat Per Åberg å de tre tidigare styrelseledamöternas vägnar.

I den ekonomiska planen står det att VKR Fastighets AB ska stå för renoveringskostnader på 2,1 miljoner kronor. Finns det underlag som styrker vilket arbete som bekostats av bolaget?

– Jag har inget underlag för detta. Jag har i mitt uppdrag inte tillhandahållits de uppgifterna, säger Ingmar Grönvall.

Det ska ha gjorts en besiktning av fastigheten 2013 av Fastighetsteknik Östgöta AB, går det dokumentet att få tillgång till?

– Det som du nämner här är en vital handling som kan vara av intresse, men jag känner inte till den handlingen.

I samma plan står det att det saknas underhållsbehov under de kommande tio åren. Ändå har dessa tre personer godkänt arbeten i föreningen för miljontals kronor när de suttit i styrelsen. Hur går det ihop?

– Jag kan inte yttra mig om det eftersom jag inte har fått uppgifter så att jag har insyn i det. Jag kan bekräfta att jag sett en faktura på 375 000 kronor, men de summorna som du nämner har jag inte hört talas om. Även jag har efterfrågat de här uppgifterna, men sen har mitt uppdrag avslutats hösten 2018, då min kontakt med Per Åberg upphörde. Det underlag som av allt att döma bör finnas har jag inte blivit förtrogen med.

Den byggkonsult som bostadsrättsföreningen tagit in i efterhand uppskattar att arbetet som utförts har kostat några hundratusen kronor, medan ledamöterna har godkänt arbete för drygt 2,5 miljoner kronor. Vad har man betalat för?

– Att det har gjorts arbete i källare och tvättstugor är helt riktigt, men i vilken omfattning eller till vilket belopp är inte jag rätt person att fråga.

Polisanmälan, som gjordes i november 2018, hanteras nu av Ekobrottsmyndigheten i Linköping. Vi har sökt åklagaren Susanne Hedberg Norén, men hon har inte gått att nå. I början av augusti sade hon att Ekobrottsmyndigheten nyligen börjat titta på ärendet och att det råder förundersökningssekretess.

Under årens lopp, då Anders Andersson, Susanne Andersson och Fredrik Löthman satt i styrelsen, satt även andra personer i styrelsen. Men enligt bostadsrättsföreningen var de ovetande om både avsaknad av bygglov och de fakturabelopp som andra ledamöter godkände. De har inte varit med och signerat den ekonomiska plan som låg till grund för föreningen och är inte föremål för polisanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om