Styrelseordförande: "Det är en soppa"

När Hotell du Nord stängdes 2015 gjordes rummen om och såldes som lägenheter. Men nu kan flera medlemmar i bostadsrättsföreningen få en hård ekonomisk smäll, när det visat sig att allt inte har gått rätt till.

Foto: Privat/Ebba Örn

Linköping2019-08-01 19:00

Under många års tid var huset på Repslagargatan 5 känt som Hotell du Nord. 2013 fick det nya ägare, i samband med att fastigheten och två hyreshus i kvarteret köptes upp av ett dotterbolag till VKR Fastighets AB. Samma år bildades bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13, där de tre fastigheterna ingår. När Hotell du Nord stängdes permanent 2015 gjordes hotellrummen om, och året därpå ska den första bostadsrätten i det gamla hotellet ha sålts.

LÄS MER: Han krävs på 1,25 miljoner kronor.

Men det krävs bygglov för att ändra användningen av hotellrum till lägenheter. Under vintern 2016/2017 blev Linköpings kommun uppmärksamma på att det såldes lägenheter i hotellbyggnaden som saknade rätt bygglov.

– Vi inledde ett tillsynsärende av bostadsrättsföreningen eftersom vi genom lägenhetsannonser hade sett att det såldes små lägenheter som inte uppfyllde de krav som finns på en bostad, och som alltså inte får säljas som bostäder. Det handlar exempelvis om storleken – lägenheterna var för små – men också om sånt som hur nära en vägg en toalett får stå, säger Sebastian Monell, avdelningschef för bygglov på Linköpings kommun.

Bostadsrättsföreningen gavs möjlighet att skicka in en bygglovsansökan i efterhand. Under 2017 ska föreningen ha skickat in en bygglovsansökan till kommunen.

– Men den ansökan drogs sedan tillbaka, när man insåg att det inte skulle gå att uppfylla kraven för bostad. Vi fortsatte att skicka post till föreningen om att det fortfarande pågick ett tillsynsärende. Men vi fick inget svar och det visade sig så småningom att han som vi varit i kontakt med hade lämnat styrelsen, säger Sebastian Monell.

LÄS MER: Sålde hotellrum som lägenheter.

I samband med att bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13 bildades 2013 skrev tre av styrelseledamöterna under den ekonomiska plan som låg till grund för föreningen. I den står bland annat att bostadsrättsföreningen består av 39 lägenheter, varav 16 av dem i hotellbyggnaden. Dessa 16 lägenheter uppges vara 18 kvadratmeter stora, bortsett från en på 30 kvadratmeter. Det framgår i planen att dessa rum kommer att renoveras och upplåtas som bostadsrätter när hotellbyggnaden inte längre hyrs ut till hotellverksamhet, det vill säga till Hotell du Nord.

De tre av styrelseledamöterna som skrev under den ekonomiska planen satt i bostadsrättsföreningens styrelse från bildandet 2013 till och med mitten på 2017. Enligt Bolagsverkets uppgifter lämnade de tre styrelsen vid samma tillfälle i september 2017. Det var först när bostadsrättsföreningen fick en ny styrelse och en ny kassör som posten från kommunen nådde fram, och tillsynsärendet blev känt bland föreningens medlemmar.

– När vi till slut kom i kontakt med den nya styrelsen i bostadsrättsföreningen visade det sig att de inte kände till tillsynsärendet, de trodde att allt var i sin ordning. Då fick vi kalla upp dem till kontoret och gå igenom hela ärendet igen, säger Sebastian Monell.

I dag, sommaren 2019, sitter Michael Malmgren som ordförande i bostadsrättsföreningens styrelse. I slutet av 2016 hade han köpt en lägenhet till sin son i den gamla hotellbyggnaden, det vill säga innan avsaknaden av bygglov och kommunens tillsynsärende blev känt för medlemmarna i föreningen. För att hjälpa till och reda ut vad som hänt anmälde han sig frivilligt till styrelsen.

– Jag är ju själv drabbad av det här, det var inget som framgick när vi köpte lägenheten. Det är ju mycket pengar inblandat i det här som riskerar att förloras. Vi är många som jobbat hårt för att förstå vad som hänt och hur föreningen ska komma ur det. Det är en soppa alltihop, säger Michael Malmgren.

Med hjälp av advokaten Per Åberg gjorde bostadsrättsföreningen under hösten 2018 en polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten. I anmälan listas ekonomiska oegentligheter som den nuvarande styrelsen misstänker att tidigare ledamöter har gjort sig skyldiga till. Bland annat menar man att de lär ha känt till avsaknaden av bygglov, eftersom kommunen i slutet på 2016 skickat post till den angivna ledamotens hemadress om det. I samband med kommunens tillsyn framkom även att lägenheterna i hotellet är flera kvadratmeter mindre än vad som uppgavs när föreningen bildades, något som man menar att den tidigare styrelsen måste ha känt till eftersom de – i samband med ansökan om bygglov – anlitat en entreprenör för att mäta lägenheterna.

Men denna information nådde alltså varken föreningens medlemmar eller den nya styrelsen förrän ledamöterna lämnat bostadsrättsföreningens styrelse.

– Problemet är att det inte finns något underlag från tidigare styrelse, varken kring renoveringar eller något annat, vi kan bara gissa hur det gått till. Det är möjligt att det finns en vettig förklaring till vad som hänt, men hade man haft rent mjöl i påsen hade man försökt reda ut vad som hänt. Istället har man inte gått att nå, utan bara haft kontakt med oss via sin advokat, säger advokaten Per Åberg.

Ärendet handläggs nu av Susanne Hedberg Norén, åklagare på Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

– Vi har precis börjat titta på det här ärendet och det råder förundersökningssekretess, därför kan jag inte uttala mig om det. Ni får återkomma i höst, säger Susanne Hedberg Norén.

För att minimera den ekonomiska skadan för de som köpt bostäder i hotellet har bostadsrättsföreningen det senaste året lagt fram flera förslag. Ett av dem har varit att slå ihop lägenheter till större lägenheter, vilket dock inte ses som ekonomiskt görbart. En annan idé var att bostadsrättsföreningen skulle köpa tillbaka lägenheterna, vilket inte heller det är aktuellt. Och att kommunen skulle låta det hela passera har aldrig varit något alternativ, men tills vidare låter man de boende i hotellbyggnaden bo kvar.

– Vi kan inte se mellan fingrarna, det finns vissa tillgänglighetskrav som man måste leva upp till, det är vi ansvariga för som tillsynsmyndighet. Det finns ingen skarp deadline för när det här ska vara löst, så länge det går framåt är vi nöjda, vi vill inte göra folk bostadslösa, säger Sebastian Monell på Linköpings kommun.

Istället finns det en annan möjlighet, som i dag ligger närmast till hands.

– Det är att vi återgår till den typen av tillfälligt boende som lägenheterna i hotellet är godkända för. Företag får äga dem och använda till tillfälligt boende. Och kommunen är med på noterna, säger Michael Malmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!