Från och med läsåret 2025/2026 är det nya bud. Då är det namnet Linnégymnasiet som gäller för Birgittaskolan. En enad bildningsnämnd stod bakom namnbytet, berättar nämndens ordförande Linnea Jägestedt (M). Enligt henne fanns det flera skäl till att fatta beslutet.
– Dels har skolan själva önskat lite av en nystart och att få en tydligare profil, och ett namnbyte ger dem möjligheterna att få en färsk start.
– Sen är det också för att "Birgittaskolan" hänvisar mycket till Birgittasystrarna och själva vårdutbildningen. Så många tänker automatiskt vårdutbildningen när man hör "Birgitta", så det är lite för att komma ifrån det också.
Dessutom framhäver Jägestedt att fanns det en skola på platsen redan på 1800-talet som hette just Linnéskolan, och att namnbytet på så sätt också är en historisk blinkning.
Är inte "Linnégymnasiet" lite fantasilöst?
– Ja, det är möjligt, men vi tyckte att det passade. Vi tyckte det var fint, det passar platsen och har historiken. Så vi tyckte att det kändes logiskt på nåt sätt, istället för att hitta på nåt helt utanför boxen bara för att.
Skolan ska dessutom bli ett renodlat yrkesgymnasium. Utöver vård- och omsorgsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet ska två till praktiska program tillkomma. Det handlar om försäljnings- och serviceprogrammet samt hotell- och turismprogrammet. Samtidigt läggs ekonomiprogrammet ner.
Ni tror att skolan ska bli mer attraktiv med den här förändringen. Vad baserar ni det på?
– Vi ser att ekonomiprogrammet inte attraherar. Vi har en halv klass som har sökt dit. Det är elever med låga meritvärden som kanske inte har så hög examensgrad som går där, medan barn och fritid och vård och omsorg har väldigt bra söksiffror.
– När skolan då får en lite tydligare profil, att det är det här de är bra på, de här mjuka yrkesprogrammen, då tror vi att det kan skapa en attraktivitet.
Men det är inte alla som är övertygade om det. I en debattartikel har lokalpolitiker från Miljöpartiet och Linköpingslistan argumenterat för att ändringen kan spä på segregationen.
Ligger det något i det?
– Det som gör att Birgitta redan är lite segregerat idag är snarare de programmen där vi inte har högt söktryck, där de med låga meritvärden hamnar.
– Nu kommer vi ju bevara de programmen där vi har högt söktryck och införa andra program som vi tror kan bli väldigt attraktiva. Och det tror jag kommer att minska segregationen.