Kommunen tar över Linköpings alla korttidsboenden

I dag finns det fyra korttidsboenden för äldre som drivs i både privat och kommunal regi. Nu vill Linköpings kommun ta över alla fyra och samla platserna på Åleryds vårdboende.

Jonatan Hermansson (S), ordförande i äldrenämnden som fattade ett inriktningsbeslut att samla alla fyra korttidsboenden i Linköping till Åleryds vårdboende.

Jonatan Hermansson (S), ordförande i äldrenämnden som fattade ett inriktningsbeslut att samla alla fyra korttidsboenden i Linköping till Åleryds vårdboende.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-06-22 07:28

Det är ett inriktningsbeslut som äldrenämnden fattade under onsdagen. Nämnden gav också social- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att ta fram en tidplan för omställningen.

På de fyra olika korttidsboendena i Linköping finns det ungefär 100 ordinarie platser för äldre – men uppdragen och avtalen ser olika ut. Därför är även förutsättningarna för verksamheterna olika. Vid upprepade tillfällen har förhållandena på korttidsboendena kritiserats av de anhöriga som haft sina nära där.

Kommunala korttidsboenden har också fått svidande kritik – bland annat för att lokalerna ska ha varit ohygieniska och smutsiga med trasiga väggar. Personalen ska enligt kritiken heller inte haft rätt kompetens och andelen bemanningsanställda i personalgruppen ska ha varit väldigt hög.

Just Åleryds vårdboende kritiserades av anhöriga för bland annat föråldrad utrustning, slitna lokaler och underbemanning i flera insändare i Corren.

Ser ni inget problem med att samla alla korttidsplatser på Åleryd vars verksamhet och lokaler är hårt kritiserade?

– Nej, att samla all kompetens på ett ställe kommer att ha en positiv effekt. Det här beslutet är också vårt svar på kritiken, nu ska vi kraftsamla så att den verksamheten blir mindre sårbar. Vi ska renovera Åleryds vårdboende och när det gäller att hitta personal med rätt kompetens är det en utmaning som många står inför och som vi ska ta itu med, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i äldrenämnden.

Majoriteten av alla som beviljas korttidsvård är över 80 år – en åldersgrupp som väntas öka med 50 procent till 2037.

– Genom att samla korttidsvården på Åleryd skulle antalet platser kunna utökas till mellan 140 och 155. Antalet äldre som behöver äldreomsorg blir allt fler samtidigt som deras behov av vård och omsorg blir allt större. Därför behöver vi bygga ut äldreomsorgen samtidigt som vi ser till att vi använder den kompetens och de resurser vi har på alla bästa sätt, säger Jonatan Hermansson.

Hur mycket kommer den här satsningen att kosta?

– Det kommer förvaltningen också att titta på men vi kommer att ha råd med det. Det finns allt fler de äldre och därför får äldrenämnden också mer resurser. Men det kommer att ta tid att samordna korttidsboendena, det går inte över en natt.

Korttidsboende beviljas till de personer som under en begränsad period inte kan vistas hemma och inte kan få omvårdnaden i den egna bostaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!