Det var i maj i år som en majoritet i kommunfullmäktige ställde sig bakom en motion som lagts av Sverigedemokraterna. Mot bakgrund av "vargpopulationens kraftiga expansion" ville partiet utropa Linköping till en vargfri kommun. Både Socialdemokraterna och Moderaterna valde att ställa sig bakom motionen.
– Vargfrågan är en fråga som splittrar. Det finns de som vill att vargen ska utrotas helt och de som vill att den ska fredas från all typ av jakt. För styrets del ser vi att vi behöver jobba för en rovdjurspolitik som fungerar för människor på landsbygden, sade kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
Genom beslutet gavs kommunstyrelsens ordförande i uppdrag att verka för att Linköpings kommun ska vara en kommun fri från varg. Beslutet möttes dock av kritik. Christer Davidsson, regionansvarig för Svenska Rovdjursföreningen i Östergötland, kallade bland annat beslutet för löjeväckande och han och ytterligare en person överklagade beslutet till förvaltningsrätten. De framhöll att vargfrågan inte är en kommunal angelägenhet utan en statlig angelägenhet.
Kristina Edlund ansåg att överklagandet skulle avslås och skrev i en inlaga till domstolen: "Överklagandet ska avslås då beslutet inte strider mot lag eller annan författning samt då kommunen har rätt att uttrycka en ståndpunkt gentemot bland annat staten, i frågor som rör och berör kommunen och dess medlemmar, även i sådana frågor där staten har beslutanderätten.
Förvaltningsrätten, som har gjort en så kallad laglighetsprövning enligt kommunallagen, har nu i en färsk dom valt att upphäva kommunfullmäktiges beslut. Domstolen framhåller att den inte har prövat beslutets lämplighet i allmänhet – utan endast om beslutet är lagligt eller inte.
Enligt Förvaltningsrätten var beslutet "en åtgärd av opinionsbildande karaktär" där kommunen tar ställning för en viss uppfattning i en fråga som rör rovdjursförvaltning. Rätten slår fast att frågan om vargpopulationens utbredning och omfattning är en statlig angelägenhet "och därför inte utgör en sådan angelägenhet av allmänt intresse som kommunen ensam får engagera sig i".
Förvaltningsrätten skriver: "Eftersom det aktuella beslutet inte hänför sig till något som är en angelägenhet för kommunen ska överklagandena bifallas och beslutet upphävas."
Kristina Edlund skriver i ett meddelande till redaktionen att kommunen inte kommer att överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten.
"Vår utgångspunkt har varit Linköpings kommuns rätt att tycka till i frågor som påverkar Linköpingsborna men där staten har ansvaret. I det här fallet har domstolen gjort en snävare tolkning av den rätten än vad kommunen har gjort. Vi kommer inte att överklaga beslutet", skriver kommunstyrelsens ordförande.
Enligt länsstyrelsen i Östergötland finns det tre vargrevir som helt eller delvis ligger i Östergötland. Mest känt är det så kallade Långbogenreviret, som är beläget norr om Roxen.
Under våren blev det känt att ytterligare två revir etablerats. Fågelmossenreviret ligger mellan Karlsby och Tjällmo i Motala kommun. Ett tredje vargrevir, som delvis går in i Östergötlands län, har bildats på gränsen mellan Östergötlands län och Örebro län. Länsstyrelsen har konstaterat att ett vargpar rör sig mellan Hallsberg och Godegård i Motala kommun.