Beskedet från politikerna grundar sig i en motion (förslag i kommunfullmäktige) som Sverigedemokraterna presenterade för drygt ett år sedan. På grund av "vargpopulationens kraftiga expansion" vill partiet att kommunen sätter ned foten och, med ett beslut i kommunfullmäktige, utropar Linköping till en vargfri kommun. Nu får SD gehör av S+M-styret.
Enligt Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland, finns det "två och ett halvt" vargrevir i länet. Ett av dem, det välkända Långbogenreviret, sträcker sig över Linköpings kommungränser.
Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, bedömer att det bara är en handfull kommuner i Sverige som har utropat sig vargfria.
– Viltförvaltningen av varg är i grunden inte en kommunal fråga utan besluten fattas av EU eller på nationell nivå. Därför har de här besluten, historiskt sett, inte haft någon som helst betydelse för de kommuner som fattat dem. Om kommunerna hade haft någon formell möjlighet att påverka hade såklart fler kommuner utropat sig som vargfria, säger Gunnar Glöersen:
– Det är bara en viljeyttring och en del av opinionsarbetet – någon annan effekt får inte beslutet.
Under de senaste åren har vargstammen, i allt större utsträckning, börjat att sprida sig i södra Sverige – det säger Gunnar Glöersen.
– Det som kommer att hända de närmaste åren är att det kommer att bli fler vargrevir i det södra förvaltningsområdet, där Östergötland ingår. Det finns en ganska tydlig tendens att vargar etablerar sig i närheten av andra vargar och därför väcks det just nu röster om att man behöver komma igång med jakten även i det södra förvaltningsområdet, säger Gunnar Glöersen.
När Linköpings kommunstyrelse (ks) sammanträder under tisdagen kommer S+M-styret att ställa sig bakom SD:s motion. De tre partierna har en majoritet i såväl ks som kf vilket innebär att förslaget, med största sannolikhet, blir ett faktum.
Varför ställer ni er bakom förslaget?
– Vargfrågan är en fråga som splittrar. Det finns de som vill att vargen ska utrotas helt och de som vill att den ska fredas från all typ av jakt. För styrets del ser vi att vi behöver jobba för en rovdjurspolitik som fungerar för människor på landsbygden, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
Men har beslutet verkligen någon verkan i praktiken?
– Vi är medvetna om att det inte är på kommunal nivå som den här frågan avgörs. I Östergötland har länsstyrelsen ett extra ansvar för vargfrågan men vi har ändå landat i att vi vill göra ett ställningstagande.
Är det bara en signal från er sida alltså?
– Ja, det är en signal från styret om att vi vill vara med i arbetet som rör vargstammens utveckling. Vi har satt ned foten om var vi står.
Hur gör man en kommun vargfri då? Vargen kan man väl inte stoppa vid gränsen?
– Det har med jakten att göra, och vilken storlek på vargstammen som vi ska ha, säger Kristina Edlund.
SD:s gruppledare Chris Dahlqvist är glad över S+M-styrets stöd.
– Det vi vill med motionen är att kommunen, i alla lägen vid kontakt med berörda myndigheter, ska säga att vi inte vill ha någon varg. Vi har en ny regering som vill minska vargstammen – vilket också rimmar väl med vår motion, säger han.
Men är inte problemet med varg betydligt större på annat håll?
– Så kan det vara, men vi är tydliga med att vi vill agera innan situationen blir alltför allvarlig.