Klart: Beslutet om profilklasserna kan inte överklagas

Beslutet om att förändra profilklasserna på Folkungaskolan överklagades till förvaltningsrätten. Nu meddelar domstolen att beslutet inte kommer att prövas.

Förändringen av profilklasserna på Folkungaskolan går inte att överklaga. Det meddelar Förvaltningsrätten i Linköping.

Förändringen av profilklasserna på Folkungaskolan går inte att överklaga. Det meddelar Förvaltningsrätten i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-06-21 15:36

För nästan exakt en månad sedan togs beslutet. Till hösten görs profilklasserna på Folkungaskolans högstadium om. Det innebär att eleverna i årskurs sju kommer att blandas över skolans samtliga klasser istället för att gå i en sammanhållen profilklass. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av Föreningen för Linköpings musikklasser (FFLM).

undefined
Beslutet på Folkungaskolan överklagades av Föreningen för Linköpings musikklasser med ordförande Maria Randjelovic.

– Vi vill ha en prövning om beslutet att ändra organisationen av profilklasserna på Folkungaskolan har gått till på ett lagligt sätt. Vi i föreningen anser att allt inte har gått rätt till. Beslutet fattades utan att samråd med de berörda föräldrarna och eleverna har skett på det sätt som Skollagen kräver, sa Maria Randjelovic, ordförande för FFLM.

Nu meddelar Förvaltningsrätten i Linköping att beslutet på Folkungaskolan inte går att överklaga. Så här lyder förvaltningsrättens motivering: "Rektorn vid Folkungaskolan i Linköpings kommuns beslut om klassindelning av elever avser en sådan fråga om skolenhetens inre organisation som rektor kan besluta om enligt skollagen. Förvaltningsrätten bedömer att beslutet inte är överklagbart enligt skollagen. Beslutet är enligt förvaltningsrätten inte heller överklagbart enligt bestämmelserna om laglighetsprövning i kommunallagen, eftersom beslutet inte är fattat på en kommunal nämnds vägnar".

När vi når ansvarig rådman Magnus Wickström vill han inte utveckla bedömningen ytterligare.

– Jag har inte mer att säga i den delen. Jag tycker det är tydligt varför beslutet inte kan överklagas, säger han och fortsätter:

– Jag har tillämpat bestämmelserna som finns i skollagen och kommunallagen. Jag har inte mer att säga än det.

Går ert beslut att överklaga?

– Att vi har avisat överklagandet går att överklaga till kammarrätten, säger Magnus Wickström.

För Maria Randjelovic är beslutet inte oväntat.

– Förvaltningsrätten tar inte ställning i om beslutet om klassindelning är rätt eller fel utan bara att beslutet avser en sådan fråga om skolenhetens inre organisation som rektor kan besluta om enligt skollagen. Även om det var ett väntat beslut hade vi som överklagade en liten förhoppning om ett annat resultat, säger hon.

Vad ska föreningen göra nu?

– Eftersom det är kartlagt att det inte går att överklaga det beslutet utanför kommunen kommer föreningen att formulera en skrivelse till kommundirektören. Vi ska begära att beslutet förskjuts ett år så att de barn som gjort skolval med förespeglingen att de skulle gå i sammanhållna profilklasser också får göra det, precis som det blev utlovat från början.

Enligt Maria Randjelovic kommer föreningen att försöka göra det bästa av situationen, men också fortsätta att undersöka olika långsiktiga lösningar.

Karta: Folkungaskolan, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!