Beslutet om Folkungaskolans profilklasser överklagas

Beslutet att profilklasserna ska blandas med övriga klasser på Folkungaskolans högstadium överklagas av Föreningen för Linköpings musikklasser. Överklagan skickas till Förvaltningsrätten på onsdag.

Folkungaskolans rektor Anna Dahlström fick stöd av Linköpings 77 rektorer som kritiserade politikens försök att påverka hennes beslut kring profilklassernas indelning.

Folkungaskolans rektor Anna Dahlström fick stöd av Linköpings 77 rektorer som kritiserade politikens försök att påverka hennes beslut kring profilklassernas indelning.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2023-06-13 19:50

– Vi vill ha en prövning om beslutet att ändra organisationen av profilklasserna på Folkungaskolan har gått till på ett lagligt sätt. Vi i föreningen anser att allt inte har gått rätt till. Beslutet fattades utan att samråd med de berörda föräldrarna och eleverna har skett på det sätt som Skollagen kräver, säger Maria Randjelovic, ordförande i Föreningen för Linköpings musikklasser.

undefined
Maria Randjelovic, orförande i Föreningen för Folkungaskolans musikklasser, hoppas fortfarande på att musikklasserna ska kunna fortsätta vara sammanhållna som de har varit i 37 år.

Skolledningens beslut att Folkungaskolans profilklasser, musik-, dans- och konst- och designerklasser, ska blandas med vanliga klasser på högstadiet (när de inte läser profilämnena) har väckt starka känslor och engagerat många Linköpingsbor. Stödet för att Linköpings musikklasser ska bevaras sammanhållna, så som de har varit i 37 år, har varit enormt.

Till och med Linköpings politiska styre har valt att uttala sig och stödja musikklasserna. Styrets uttalande kritiserades av Linköpings 77 rektorer som gav sitt stöd till "professionen – skolledningen och rektorn Anna Dahlström", som de skrev i ett öppet brev.

Beslutet är sedan slutet av maj slutförhandlat och klart. Därför hyser föreningen inte så stora förhoppningar om att förvaltningsrätten ska ändra på det, men ser ändå värdet av att få det prövat.

– Vi hade ett medlemsmöte i föreningen efter att det slutgiltiga beslutet om profilklasserna kom. Vi pratade om vad som var möjligt att göra, både kortsiktigt och långsiktigt. Vi överklagar beslutet, men vi ska också göra allt för att stödja den nya verksamheten som börjar i höst. Vi vill stötta körlärare som är kvar på skolan och våra elever som börjar något nytt som de inte har velat, säger Maria Randjelovic.

Hon poängterar att föreningen också planerar långsiktigt om förvaltningsrätten inte ändrar beslutet.

– Vi ska föra en dialog med politiker. Politikerna har tidigare ändrat reglerna kring profilklasser – vilket i praktiken gav rektorerna makten att styra inte bara profilklassernas organisation utan också avgöra deras existens. Den regelförändringen gjordes egentligen för att underlätta bildandet av profilklasser på Linköpings skolor. Inte för att man ska lägga ner dem.

Om ingenting går den väg som föreningen önskar finns det också ett annat alternativ som man tittar på.

– En grupp undersöker möjligheten att starta en separat förening som i sin tur kan starta en friskola med musikklasser. Vår förening har fått mandat från medlemmarna att vi ska undersöka alla möjligheter. Vår förening har fått mandat från medlemmarna att vi ska föra dialog med dem. Det är egentligen inte en sådan lösning som vi har strävat mot, utan vi ser poängen med att musikklasserna ska vara i kommunens regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!