Bygget av Nya Vasahallen är i gång

Bygget av det som ska bli Nya Vasahallen i Linköping är igång. Förutom idrottshallar blir det ny matsal för eleverna på Katedralskolan och Berzeliusskolan.

5 september 2018 15:14

Det blir två idrottshallar under samma tak. De får ett speciellt golv som gör att de fungerar för parasport, alltså att spelarna åker rullstol på planen. Förutom parasport anpassas hallarna för truppgymnastik.

– Det är första hallen där vi väljer att satsa stenhårt på en hall för tjejer, traditionellt har vi byggt för pojkars sporter, sa Cecilia Gyllenberg-Bergfasth (MP) i sitt tal. Hon är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hennes nämnd ska betala en del av hyran för den nya hallen som kostar 124 miljoner kronor att bygga.

Nu byggs den inte enbart för flickor, men just truppgymnastik utövas ofta av flickor och den sporten kräver en del speciallösningar. Hallarna kommer också att kunna användas för exempelvis elitseriespel i innebandy.

Förutom två fullstora planer blir det läktare för 500 personer som kan utökas till 1 000. Bygget löser också problemen kring Katedralskolans och Berzeliusskolans matsal, på dessa skolor finns ungefär 3 000 elever och just nu tvingas några ibland att äta i korridoren.

Därför byggs även en matsal för 650 personer.

Det politiska beslutet om att bygga fattades i december 2016 av Koalition för Linköping S,MP,L och i valrörelsen har de fått kritik från framför allt kristdemokraten Sara Skyttedal för att vara slösaktiga.

Kristina Edlund (S) försvarade bygget i sitt tal.

– Det pågår en debatt om var vi ska lägga skattemedel och som kommunstyrelsens ordförande vill jag vara tydlig med att det inte är skatteslöseri när vi investerar i våra ungdomar. Vi är snart 160 000 Linköpingsbor och då måste vi investera. Vi ska gå från botten till toppen när det gäller idrottshallar, sa hon.

Hon är också medveten om att det pågår en valrörelse som avgörs på söndag och därför la hon till.

– Jag hoppas att jag också får vara med om två år när vi inviger det här.

I sammanhanget bör nämnas att Kristdemokraterna inte hade några invändningar mot Nya Vasahallen när kommunstyrelsen fattade beslutet om att bygga.

Nya Vasahallen är ritad av Winell & jern arkitekter AB och ska byggas av Bygg AB bernhardsson & Carlsson. Ägare blir det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter. Enligt Anna baggens callenås, fastighetsutvecklare på Lejonfastigheter är prislappen på 124 miljoner kronor fullt rimlig.

– Jag skulle säga att det är ett bra pris även om det är svårt med referensobjekt, det är svårt att jämföra eftersom det alltid är olika förutsättningar. Men det här priset är i alla fall inte i det översta skiktet, säger hon.

Bredvid idrottshallen byggs ett parkeringshus med plats för 160 bilar. Hallen ska invigas sommaren 2020 men p-huset är sannolikt färdigt tidigare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa