S kräver Gripen-plan till Ukraina: "Måste intensifieras"

Regeringens arbete för att skicka JAS Gripen-plan till Ukraina går för långsamt. Den kängan skickade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson när hon, under måndagen, besökte Saab i Linköping. "Frågan är mycket komplex", svarar försvarsminister Pål Jonson (M).

Socialdemokraternas EU-toppnamn Heléne Fritzon och partiledaren Magdalena Andersson besökte Saab och Linköping under måndagen, och krävde att regeringen skickar Gripen-plan till Ukraina.

Socialdemokraternas EU-toppnamn Heléne Fritzon och partiledaren Magdalena Andersson besökte Saab och Linköping under måndagen, och krävde att regeringen skickar Gripen-plan till Ukraina.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-04-09 07:00

Över två år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina och för en månad sedan blev Sverige medlem i försvarsalliansen Nato. Det var förutsättningarna när den före detta statsministern Magdalena Andersson (S), och Socialdemokraternas toppnamn i det stundande EU-valet Heléne Fritzon, mötte media i ett konferensrum på Saab i Linköping. JAS 39 Gripen stod i fokus.

– Vi har krävt att Sverige ska kunna skicka Gripen till Ukraina när vi har blivit medlemmar i Nato. Vi tycker att det är något som man behöver jobba aktivt med att förbereda nu. Och Ukraina själva vill ju gärna ha Gripen, säger Magdalena Andersson.

– Det är ett väldigt skarpt krav och önskemål. Många blickar riktas mot Sverige med den framgångsrika produktion och utveckling som man har här. Det har vi fått förstärkt under vårt besök i dag. Det är en enorm teknik som är utvecklad och som på alla sätt skulle förstärka situationen för Ukraina, fortsätter Heléne Fritzon.

undefined
Heléne Fritzon är socialdemokraternas toppnamn i EU-valet. "Jag har suttit i Europaparlamentet sedan 2019 och det är tydligt att det står mellan sammanhållning eller splittring i det stundande valet. Vi märker allt tydligare en återkommande Rysslandsvänlighet bland högerpartierna, högerpopulisterna och de nationalistiska partierna i olika länder", säger hon.
undefined
Med ett svenskt Nato-medlemskap anser Magdalena Andersson (S) att regeringens arbete för att skicka Gripen-plan till Ukraina behöver intensifieras. "Frågan om eventuella Gripen-försändelser till Ukraina är mycket komplex", svarar försvarsministern Pål Jonsson.

Flera andra partier i Riksdagen har tidigare krävt att regeringen ska skicka Gripen till Ukraina.

– Att skicka Gripen-plan till Ukraina är inget som man gör imorgon, utan det behöver förberedas. Här är det viktigt att regeringen ordentligt förbereder en sån möjlighet, säger Magdalena Andersson.

Pågår det inte en sådan förberedelse redan?

– Jag tror att man behöver intensifiera arbetet.

Vad menar du med det?

– Det har varit en viss utbildning av piloter men det kanske är dags att fundera på om man kan göra ännu mer där.

undefined
Magdalena Andersson (S) passade på att provsitta ett Gripen-plan vid sitt besök i Linköping.

Så du menar att regeringens arbete går för långsamt?

– Framförallt nu, när vi är medlemmar i Nato, så behöver det arbetet intensifieras.

Ni var tidigare emot ett svenskt Nato-medlemskap. Nu ställer ni krav om en Gripen-leverans.

– Efter Rysslands invasion svängde både vi och Sverigedemokraterna – omvärlden förändrades. Det gjorde att det fanns en bred majoritet för ett Nato-medlemskap i svensk politik. Därefter har vi sagt att när vi är medlemmar är det också dags att ha en ordentlig förberedelse för att kunna skicka Gripen till Ukraina, säger Magdalena Andersson.

undefined
"Saab är en viktig del av Sverige och svensk försvarsförmåga och har viktig bidrag att ge till andra länder. EU-valrörelsen som vi nu går in i är en valrörelse som inte kommer att likna någon annan. Den svenska försvarsindustrin kommer att vara viktig de kommande åren och decennierna för att vi ska kunna stå starka i det nya säkerhetspolitiska läget", säger Magdalena Andersson (S).

Försvarsminister Pål Jonson (M) konstaterar att regeringen inte säger nej till en Gripen-leverans till Ukraina.

”Regeringen utesluter inte att skicka Gripen till Ukraina. Frågan om eventuella Gripen-försändelser till Ukraina är dock mycket komplex, något som Andersson (Magdalena) har god insikt i. Frågan bereds fortsatt i Regeringskansliet. Sverige är samtidigt aktivt engagerade i stridsflygkoalitionen inom ramen för Ukraine Defense Contact Group för att understödja Ukraina på detta område", skriver han i ett mejl till oss.

Vad skulle då en Gripen-leverans, till Ukraina, betyda för Saab i Linköping? När vi träffar Åsa Thegström, vice affärsområdeschef för Aeronautics, svarar hon så här:

– För det första är det här inte ett beslut för Saab – utan när politiken fattar ett beslut kommer vi, tillsammans med Försvarsmakten, att stötta det beslutet. Vi har i dag en pågående produktion av Gripen E och F, den nya ensitsiga och tvåsitsiga modellen, och sen har vi en stor mängd Gripen C och D runt om i världen. Ungern har ju beställt ytterligare fyra. Så vi har en stor bas.

undefined
Åsa Thegström, vice affärsområdeschef för Aeronautics på Saab, var en av de som tog emot Magdalena Andersson (S) i Linköping. "Det är viktigt för oss att politiken är nära det vi gör och att vi har ett gemensamt mål", säger Åsa Thegström.

Finns det möjligheter att producera fler för leverans till Ukraina?

– Möjligheterna finns absolut att producera flygplan, och det oavsett kund.

För snart en månad sedan kunde vi rapportera om ett brev som Saab skickat till Försvarsmakten. Där vädjar företaget om fler beställningar av Gripen E – för att kunna behålla produktionskapaciteten i Linköping.

Hur skulle en Gripen-leverans till Ukraina påverka produktionen och antalet arbetstillfällen i Linköping?

– Återigen, vi kommer att tillsammans med Försvarsmakten stötta Sverige om det tas ett beslut om leverans till Ukraina. Om ett sådant beslut skulle öka efterfrågan på våra flygplan är inte säkert. Det beror på hur lösningen blir – om Försvarsmakten väljer att skicka sina befintliga flygplan eller inte, säger Åsa Thegström och fortsätter:

– Vår produktion ökar hela tiden och under det senaste året har Saab, som helhet, ökat med 2 500 anställda. Vi ser generellt en ökad efterfrågan på våra produkter och det gör i sin tur att vi har en ökad efterfrågan på kompetenser. Men om en leverans till Ukraina skulle innebära fler arbetstillfällen på Saab i Linköping är inget som vi kan spekulera i.

Karta: Saab, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!