Aguirre (S) efter SFI-föräldrarnas oro: "Måste lära sig svenska"

Artikeln om föräldrarnas oro för att deras barn löper större risk för gängrekrytering när de är ensamma hemma hela sommaren, har väckt starka känslor. Elias Aguirre (S) och Maria Moraes (MP) ger nu svar på tal.

Flera av eleverna på SFI i Linköping oroas inför sommaren efter nya regler som kräver att de befinner sig på skolan även under sommaren. Maria Moraes (MP) tycker inte att kommunen ser föräldrarnas komplexa situation medan Elias Aguirre (S) framhäver vikten av att snabbt lära sig svenska.

Flera av eleverna på SFI i Linköping oroas inför sommaren efter nya regler som kräver att de befinner sig på skolan även under sommaren. Maria Moraes (MP) tycker inte att kommunen ser föräldrarnas komplexa situation medan Elias Aguirre (S) framhäver vikten av att snabbt lära sig svenska.

Foto: Victor Bomgren/Dennis Petersson

Linköping2024-06-14 05:00

Nyheten i korthet

  • Föräldrar som läser SFI uttrycker oro för att deras barn är mer utsatta för gängrekrytering under sommaren när de är ensamma hemma, medan föräldrarna är i skolan.
  • Elias Aguirre (S) svarar på dessa farhågor genom att hävda att det bästa sättet att förebygga utanförskap är att föräldrarna lär sig svenska och börjar arbeta så snart som möjligt.
  • Maria Moraes kritiserar kommunens regler kring SFI-undervisningen, där föräldrar kan stängas av om de inte visar framsteg. Detta stämmer inte överensstämmer med kravet på sommarnärvaro, menar hon.

Från i år ställs krav på vuxna som läser SFI, svenska för invandrare, att närvara i skolan under hela sommaren. Föräldrarna oroade sig för att många barn och ungdomar riskerar att bli utsatta för rekrytering till kriminalitet när de är utan föräldrarnas uppsikt. Och de vuxna efterfrågade också ett mer genomtänkt förebyggande arbete mot ungdomarnas utanförskap i de utsatta områdena.

– Jag kan förstå föräldrarnas oro, men jag måste säga att det bästa förebyggande arbetet mot utanförskap är att föräldrarna lär sig svenska och att de så snart som möjligt börjar jobba, säger Elias Aguirre, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

undefined
Här är några av de 1 150 elever som läser svenska för invandrare i Linköping. Många av SFI-elever är föräldrar som kommer att gå i skolan hela sommaren medan deras barn har lov.

Tidigare år kunde föräldrarna under fem sommarveckor göra sina SFI-uppgifter hemma. Men att vara hemma på sommaren är ingenting som de vuxna SFI–eleverna har rätt till, menar Elias Aguirre.

– Man har rätt till semester när man jobbar. Om man inte jobbar har man inte rätt till semester. Att kunna läsa svenska i skolan under sommaren är en chans för föräldrarna att snabbare lära sig. Och att snabbare kunna få jobb, säger Aguirre.

undefined
Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, anser att föräldrar i socialt utsatta områden måste uppfostra sina barn så att de klarar av att klara sig själva trots omgivningen.

Han menar att kommunen inte har varit så bra på att följa regelverket för utbildning för vuxna och därför har det tidigare förekommit olika lösningar på somrarna. Nu är det slut med det.

– Vi var kanske inte tydliga i början. Men det allra viktigaste är att föräldrarna lär sig svenska. Det är bevisat att man bäst lär sig språket på plats och när det finns en lärare.

I Skäggetorp bedöms nästan 70 procent av barnen leva i ekonomisk utsatthet vilket är betydligt högre jämfört med resten av Linköping och länet. Antalet kommunala feriejobb som går till gymnasieelever i utsatta situationer har under de senaste åren minskat – vilket uppfattas av vissa föräldrar som en motvilja från kommunen att hjälpa deras ungdomar.

– Vi hjälper genom att erbjuda förskola och fritids upp till årskurs 6. Det totala antalet feriejobb ökar vi också, men alla föräldrar ställs inför problem att barnen är ensamma hemma. Ingen förälder är ledig hela sommaren.

Men alla föräldrar bor inte i utsatta områden?

– Nej, det finns risk att det blir moment 22. Om föräldrar stannar och läser hemma för att ha uppsikt över sina barn riskerar de att inte lära sig svenska. Man måste uppfostra sina barn så att de klarar av att klara sig själva.

Maria Moraes (MP), kommunalråd, har länge följt frågor kring SFI i Linköping. Hon kämpar för att kommunen ska sluta stänga av elever från SFI-undervisningen när de misslyckas på kunskapsprov. Avstängningarna brukar vara i minst sex månader och under den tiden hinner många vuxna glömma den svenska de lärt sig.

undefined
Maria Moraes (MP), kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet de Gröna i Linköping, säger att man förut brukade säga att det krävs en by för att uppfostra ett barn. Men nu krävs det en kommun för att uppfostra ett barn, menar hon.

Krav på föräldrarnas fysiska närvaro i skolan under hela sommaren stämmer, enligt Maria Moraes, inte överens med faktum att samma föräldrar kan stängas av om de inte gör framsteg.

– Det visar att kommunen inte kan se föräldrarnas komplexa situation. Det här handlar om familjer som inte har råd att skicka sina barn på något sommarläger, de blir kvar i området. Kommunen har lagt ned Linköpings sommarkollo och verksamheten Shanazi Hjältar som har varit populära hos barn och ungdomar i de utsatta områdena. Vi bör stötta upp föräldrarna i stället för att försvåra deras situation, säger hon och fortsätter:

– Förut sa man att det krävs en by för att uppfostra ett barn. Nu krävs det en kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!