Vi möter ett 30-tal föräldrar som läser svenska för invandrare, SFI, på komvux i Linköping.
– Det är svårt att säga till en 14-åring att sitta hemma och att inte gå ut tills jag kommer hem från skolan. Jag är orolig för att barn kan träffa fel personer och att det kan hända något dåligt, berättar Hibo Hamod, en av de föräldrar vi träffar utanför skolan Linvux i Mjärdevi.
Hibo Hamod är ensamstående mamma med tre barn: 14, 9 och 7 år. Familjen bor i Skäggetorp och hon har studerat SFI hela året. Hon har lektioner på förmiddagar och när hon kommer hem ska hon göra läxor och plugga så att det sammanlagt motsvarar en arbetsdag på åtta timmar.
– När SFI-undervisning, läxarbete, matlagning och städning är avklarade finns det inte mycket tid och ork för några roliga aktiviteter, säger Hibo Hamod.
Under 2023 hade Linköping i snitt 1150 elever inskrivna på SFI: cirka 850 i kommunens regi och cirka 300 i regi av Astar, en privat aktör. De SFI-elever som har ekonomiskt bistånd eller ersättning från till exempel Arbetsförmedlingen har i år närvaroplikt även under sommaren. De berörda fick veta det för några veckor sedan.
Och nu är de väldigt oroliga inför sommarlovet – de vuxna måste vara fysiskt närvarande på lektionerna medan deras barn är lediga och ensamma hemma i de utsatta områden.
Seynab Muse läser också SFI medan hennes man jobbar. De har sex barn och familjen har bott i Skäggetorp i flera år. Seynab Muse har i färskt minne flera omskakande händelser som inträffat i området under den senaste tiden: En förskola i Skäggetorp centrum besköts och flera skott hamnade inne i lokalerna; en person mördades mitt på dagen på en restaurang i Skäggetorps köpcentrum och en annan person mördades på öppen gata mellan den beskjutna förskolan och köpcentrumet.
Seynab Muse känner att hennes och andra föräldrars oro för barnen är befogad.
– När vi säger att vi är oroliga för att våra barn kan träffa fel personer och att det kan förstöra deras liv vet vi föräldrar vad vi pratar om. Fel personer finns ute och de gör dåliga saker. Vi pratar INTE om en vanlig allmän oro för vad som kan hända, till exempel om barnen bränner maten på spisen.
– Vi pratar om att barnen kan träffa de personer som vill rekrytera dem till kriminalitet. Det är ingen hemlighet att gängrekrytering pågår i de utsatta områdena där vi bor. När föräldrarna är borta är det lättare för dem, säger Seynab Muse.
Hon undrar var kommunens "prat" om ett långsiktigt förebyggande arbete med barn och ungdomar har tagit vägen.
– Kommunen pratar mycket om vikten av ett förebyggande arbete. Men var är det arbetet nu?
Är det så konstigt om kommunen vill att ni gör er insats och går i skolan för att familjen ska få ekonomiskt stöd?
– Jag har gått i skolan hela året och det är viktigare att jag ser till att barnen är trygga under sommarlovet än att sitta i skolan. I längden är det bättre för kommunen också.
Är det inte viktigt att läsa svenska?
– Det är jätteviktigt men man behöver inte sitta i skollokalerna hela sommaren för att lära sig något. Förra året fick vi fem sommarveckor när vi kunde jobba med olika arbetsuppgifter hemma. Det gick bra. Man kunde ha gjort det så i år också.
Ikram Abdela läser också SFI. Hon bor i Skäggetorp och har fyra barn mellan sex och 18 år. Hon gillar att gå i skolan men hon delar gruppens oro över att barnen lättare kan lockas av "fel personer" när de är utan föräldrarnas uppsikt. Hon lyfter ytterligare en sak:
– Första skoldagen berättar alla barn vad de har gjort på sommaren. Vad ska våra barn berätta? Att de tillbringade hela sommaren hemma och kanske på fritids.
Lågstadieelever med SFI-studerande föräldrar har rätt till fritids.
Många föräldrar till tonåringar hävdar också att nästan ingen av deras ungdomar har fått kommunens feriejobb – och föräldrarna har inte heller märkt att det kommer att finns fler andra sommaraktiviteter i områdena med tanke på att många fler barn kommer att vara ensamma hemma.
Åsa Ridne på utbildningsförvaltningen har ansvar för vuxenutbildning och utbildning i svenska för invandrare. Hon har full förståelse för föräldrarnas oro, men...
– Vi var tvungna att fatta det här beslutet. Det är ingenting som Linköpings kommun har hittat på. Det är statligt styrdokument som reglerar vuxenutbildning och vi är skyldiga att följa det. Enligt regelverket måste utbildningen inom komvux ordnas under hela året, det finns inget sommarlov. Och vi måste också rapportera närvaro, säger Åsa Ridne.
Om eleverna uteblir från undervisningen, utan giltig anledning, rapporteras det vilket kan leda till avdrag från biståndet/ersättningen.
Men förra året löste man närvaroplikt på ett annat sätt. Varför gick det inte att lösa så i år också?
– Faktum är att Linköping inte följde styrdokumentet förut. Det var flera kommuner som inte heller gjorde det. Skolinspektionen granskade några kommuner och hotade med vite om man fortsätter bryta mot reglerna. Nu har flera andra kommuner också ändrat det. Och vi förstår att detta också kan orsaka problem hos barnomsorgen eftersom personalen vill ha semester, men barn till de föräldrar som läser SFI har rätt till barnomsorg.
Enligt Helen Petersson på utbildningsförvaltningen, som har ansvar för förskola, kommer det inte att finnas någon brist på förskoleplatser i sommar:
– Det handlar om barn som redan i dag är inskrivna i förskola. Man blir inte av med platsen bara för att det är sommar. De som behöver och har rätt till barnomsorg får plats.
Kommunens barnomsorg i de utsatta områdena kommer under den här sommaren inte att skilja sig från tidigare år, enligt Petersson – trots att det kan finnas många fler barn i behov av förskoleplats än förra sommaren. När det gäller årets sommaraktiviteter har kultur- och fritidsförvaltningen haft samma budget som förra året. Inga extra satsningar har planerats.
– Vi har alltid haft extra fokus på våra sommarverksamheter gällande de prioriterade områdena, säger Michael Brask, utvecklingschef på kultur- och fritidsförvaltningen.
I år har 731 ungdomar som går i årskurs 1 och 2 på gymnasiet fått kommunens feriejobb, men kommunen för inte statistik över feriejobb per stadsdel. Ingen myndighet i Linköping vet heller hur många barn som kan beröras av den nya praxisen på SFI.