Framtidstro på Ericsson trots att 1 400 ska lämna

Ericsson ska dra ned sin personalstyrka med 1 400 personer i Sverige. Neddragningarna kommer att märkas av även här, men på Linköpingsavdelningen ser man ändå på framtiden med tillförsikt.

Anders Lindström är site manager på Ericsson i Linköping.

Anders Lindström är site manager på Ericsson i Linköping.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2023-02-20 14:01

Den stora telekomjätten meddelade redan i höstas att företaget skulle behöva dra ner på kostnader. På måndagsmorgonen kom beskedet att förhandlingar med facken var färdiga – och att totalt 1 400 tjänster ska tas bort över hela landet. Neddragningarna ska ske brett bland alla yrkeskategorier på företaget och är en del i ett försök att spara in nio miljarder kronor.

Anders Lindström, site manager på Ericsson i Linköping, säger att han inte är förvånad över att företaget behöver dra ned på personal.

– Vi har ett ekonomiskt läge som gör att företag måste anpassa sina kostymer. Det ser vi bland nästan alla företag, säger Anders Lindström som ändå tror att Linköpingsavdelningen har en stabil grund att stå på för framtiden.

– När något sådant här händer brukar det vara viktigt att man arbetar med rätt grejer, och det tycker jag att vi gör här i Linköping. Men det är klart att vi kommer att bli påverkade, som alla Ericsson-avdelningar.

Ett exempel på "rätt grejer" som Linköpingsavdelningen arbetar med enligt Anders Lindström är digital molnteknik. Så sent som förra året presenterades en stor satsning i Linköping där hundratals nya medarbetare skulle anställas till ett nytt projekt.

– Det projektet kommer absolut att vara kvar och det är det jag menar med att vi jobbar inom rätt områden här. Så framåt gäller det att fortsätta att leverera bra inom de områdena, så kommer vi att vara med i leken när det talas framtid och tillväxt.

De 1 400 personer som ska lämna kommer inte att väljas ut av företagsledningen. Istället ska man erbjuda ekonomiska stödpaket till personal som väljer att sluta frivilligt.

Därför är det för tidigt att säga hur många som kommer att lämna i Linköping.

– När det handlar om frivillighet kan man inte låsa sig till numerärer på olika platser och det går inte att utesluta att personer som jobbar inom molntekniken väljer att lämna. Man får summera under resans gång, säger Anders Lindström.

– Men givet de produktområden som merparten i Linköping jobbar med så ser framtiden bra ut.

Från fackligt håll säger förhandlingsansvarige Per Norlander, från organisationen Sveriges Ingenjörer, så här till TT:

– Paket kan alltid bli bättre, men vi är förhållandevis nöjda. Och det gäller framför allt helheten, att ihop med en frivillighet är det här en bra lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!