Ericsson måste förvandlas för att klara jätteprojektet

Linköpingsprofilen Patrik Holm är värvad till Ericsson för att sjösätta företagets största satsning i Linköping på många år. "Ganska snart kommer vi att vara över 300 personer här i Linköping som jobbar med detta" säger Holm.

Patrik Holm var med på en nätverksträff i Link business center i torsdags där han utfrågades av Linköpings science parks vd Lena Miranda.

Patrik Holm var med på en nätverksträff i Link business center i torsdags där han utfrågades av Linköpings science parks vd Lena Miranda.

Foto: Christian Ekstrand

Linköping2022-03-28 06:48

Måndagsintervjun

För tre veckor sedan skrev vi om Ericssons satsning på molnteknologi, specifikt då cybersäkerhet och cloud RAN (Radio Access Network). En satsning som till stor del kommer att utgå från Linköping och innebära många nya arbetstillfällen på Mjärdevikontoret.

Den första rekryteringen är redan på plats och igång: Patrik Holm, Linköpingssonen som via Berzeliusskolan och I-linjen på Liu varit med och startat flera företag och senast varit vd för HiQ i Linköping. Som nyutnämnd head of cloud transformation på Ericsson är det han som ansvarar för molnetableringen på Mjärdevikontoret.

undefined
Patrik Holm är nyvliven chef för den nya molnsatsningen på Ericsson. Tidigare var han vd för HiQ.

Vi träffade Patrik Holm i Link business center i torsdags när han var där för att berätta om nysatsningen på en nätverksträff.

Vad innebär detta för Linköping?

– Jag tror att vi ganska snart kommer att vara över 300 personer här i Linköping som jobbar med detta. I ett första steg behöver vi anställa drygt 100 utvecklare som är experter på molnteknologi.

Det är lite på sikt förstår jag, men vad händer just nu?

– I morgon träffar jag den person som kommer att leda cybersäkerhetssatsningen. Sen hoppas vi kunna rekrytera 10-15 ingenjörer till den innan sommaren.

Försök förklara den här satsningen i enklare termer.

– Vi i Ericsson har krav på oss från kunderna att pressa kostnaderna och skapa effektiva, flexibla och skalbara 5G- och 6G-system. Molnet, tillsammans med AI (artificiell intelligens) och maskininlärning, är grundbultar för det. 

– Man kan säga att den transformation Ericsson och telekombranschen måste genomgå för detta liknar den som fordonsindustrin går igenom, från mekanik till mjukvara.

undefined
Patrik Holm på nätverksträffen i Link business center i torsdags.

Det låter inte enkelt?

– Den ingenjörsmässiga utmaningen i det kan jämföras med om man skulle göra samma sak med Saab. Om du skulle byta teknikplattform där skulle du ändå vara tvungen att behålla flygkompetensen. Att kunna molntjänster är en sak, men att ha ett plan i luften är inte snutet ur näsan. Samma är det med telekombranschen. 

– Man brukar kalla telekomsystem för världens största maskin. Den måste alltid fungera eftersom så många system, inte bara blåljus, är säkerhetsmässigt uppkopplade där. Och i framtiden kommer det vara ännu fler. Att bygga detta, i kombination med molnet, är en utmaning som jag tror allmänheten har svårt att förstå. Det är knappt vi själva fattar, haha.

Vad är nyckeln?

– Att hitta rätt kompetens tillräckligt snabbt. Det är förstås många företag som är ute och letar efter de här människorna, men jag tror så här: När Ericsson satsar så satsar man rejält och då kommer det påverka hela regionen. Så vill man jobba med det här, eller samarbeta kring det, så är vi en bra partner.

undefined
Ericssonkontoret i Mjärdevi.

Redan när projektet startades kallade Ericsson samman ett nytt Linköpingsnätverk med molnkompetens bestående av Sectra, Nira Dynamics, Netadmin och Axis. 

– Jag har ett mantra: ”öppna dörren och fler idéer kommer att flyga in än ut”. Det är så lätt att man jobbar i silos. Vi börjar med dessa företag, men vi kommer säkert bli fler, det här är bara början.

Saab också?

– Jodå, det här ska bara ses som en start. Vi börjar i liten skala med de vi trodde var intresserade av att jobba med moln. Dörren är inte stängd för nån. Jag har jobbat mycket med Saab och det är bra om de kittlas av det här, säger Patrik Holm och ler stort.

Molntjänster

Datormoln, även kallat molntjänster eller molnet , är IT-tjänster som tillhandahålls över Internet, i synnerhet funktioner som traditionellt sköts på egna datorer men genom molnet sköts av någon annan. Det kan till exempel handla om tillämpningsprogram, serverprogram och lagring av data. Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!