I februari i år släpptes dokumentären Tindersvindlaren på strömningssajten Netflix. I den berättar några kvinnor om hur de blev lurade av en person som utgav sig för att vara en rysk oligark. Kvinnorna gick ihop och mannen kunde till slut ställas inför rätta och dömdes till 15 månaders fängelse. Han släpptes efter fem månader men kvinnorna däremot lever kvar med – kanske – livslånga skulder.
Stina vet precis hur det känns. För tre år sedan berättade hon i Corren om liknande händelser hon varit med om några år tidigare. Trots att det nu har gått flera år sedan det hände lever hon fortfarande med sviterna av den känslomässiga och ekonomiska stress hon utsattes för.
– Det är hemma och framför datorn på jobbet som jag mår bäst, säger hon.
För Stina har det varit några tuffa år att komma tillbaka. I dag har hon svårt att förstå att hon tog banklån i olika banker, för att betala till en person som inte finns, som hon säger. Men nu vet hon att den strategi bedragarna använder – att efter en tid med idel uppvaktning gå över till att be om pengar och hela tiden ligga på med nya meddelanden, nya krav och anvisningar – gjorde att det inte gick att tänka klart.
– Så klart vet de som ligger bakom de här bedrägerierna precis hur man bryter ner människor, säger hon.
När sanningen till slut också nådde fram till henne – vänner och familj hade försökt prata henne till rätta – då hade hon redan satt sig ordentligt i skuld.
När Stina var på den absoluta botten känslomässigt tvingades hon ta itu med en aldrig sinande ström av räkningar som rasade in, och som hon insåg att hon inte kunde betala. Hon fick prioritera och betalade hyran, bredband, telefon och fackavgift.
Allt annat lät hon gå till kronofogden.
– Jag insåg att det var där kraven skulle hamna till slut ändå.
Hon sökte skuldsanering, men fick avslag eftersom Kronofogden bedömde att det inte gått tillräckligt lång tid. I stället blev det löneutmätning via arbetsgivaren. Det var en stor och kännbar summa som drogs varje månad.
Stina har inte haft det fett men fått, som hon säger, rätta munnen efter matsäcken. Allra värst har det varit att inte kunna köpa presenter till barnbarnen och hon tackade konsekvent nej till inbjudningar och kalas.
– Jag har inte haft råd att köpa ens en blomma att ta med. Även om de som vet om min situation har sagt att det inte spelar någon roll, så har jag ändå känt sådan skam. Man vill ta med sig något när man är bjuden till någon.
Det är i ljuset av detta som hon säger att pandemin varit lite av en räddare.
– För mig var det bra att ingen kunde gå ut eller träffas på annat sätt.
Ingen som inte redan visste, kunde se att Stina levde på ett annat sätt än alla andra.
Efter ett drygt år med löneutmätning blev hon beviljad skuldsanering. Det lättade aningen på bördan eftersom den som har skuldsanering har två betalningsfria månader; juni och december.
I dag är Stina skuldfri. En oväntad händelse gjorde att hon fick möjlighet att betala tillbaka sina skulder.
Den känsla av lättnad som följde är svår att beskriva, säger hon.
Stina hade lånat pengar, inte bara av banker utan också av familj, vänner och bekanta. En närstående var den som först fick tillbaka pengar och det kändes som att bli av med en stor börda.
I nöden prövas vännen, heter det och Stina har haft tur, säger hon.
– Jag är så glad och tacksam över alla mina fina vänner. Jag var helt utfattig och så nedslagen och ledsen. Men de kom ofta hem till mig och hade med mat. Nu när jag har så jag klarar mig så försöker jag visa tacksamhet och bjuda hem dem och vara lite övergenerös.
Även om hon har pengar så hon klarar sig nu så har hon kvar betalningsanmärkningar som gör att hon exempelvis inte kan köpa något på nätet eller på kredit.
– Men det gör inte så mycket. Jag vill betala kontant.
Trots att den ekonomiska stressen nu har släppt så lever hon fortfarande med en hel del skuld, skam och ilska. Vägen tillbaka har varit lång och hon tycker inte att hon är tillbaka där hon var den där gången när hon svajpade höger.
Hon har ångestproblem, svårt att sova och känner sig mentalt utmattad.
Vi pratar lite om Netflixdokumentären Tinderbedragaren. Den har hon sett, men annars undviker hon att se sådant som rör romansbedrägerier
– Jag klarar inte det, mår så dåligt och får ännu svårare att sova.