I början av året öppnade specerihandeln Landets goda i Kisa wärdshus. I och med flytten från fastigheten Dalkulla till värdshuset förändrades verksamheten i grunden. Man gick från renodlad livsmedelsbutik till att driva både hotell och kafé.
– Vi har tagit ett jättekliv med vårt lilla företag till något helt nytt. Som att driva ett hotell och allt vad det innebär, säger Charlotte Rydström, som är delägare och jobbar med att utveckla verksamheten.
Hittills verkar det dock ha gått bra, trots att omställningen varit omfattande.
– Vi har haft fullt hela sommaren, verkligen fullt på riktigt. Det har inte funnits ett rum ledigt. Jag förstod inte hur många som faktiskt stannar här. Vi hade kunnat hyra ut mycket mer än vad vi har gjort, men vi har fått säga nej för att vi inte haft plats.
Även tidsbristen har varit stor. Ambitioner finns det gott om, men att hinna realisera dem är en annan sak.
– Vi hade velat ha mer evenemang, exempelvis musik. Men det har inte funnits på kartan att vi skulle hinna med det, säger Charlotte Rydström.
Hon fortsätter:
– Men det har gått bra ändå. Vi är överväldigade över hur mycket folk som har hittat hit. Och att vi som är så okunniga fått det att funka så här bra.
Trots att företaget nu arbetar inom fler områden så är butiken fortfarande deras kärna. Och just därför har den, kanske något paradoxalt nog, inte prioriterats de senaste månaderna.
– Lanthandeln är det vi kan, och det är också det som fått minst kärlek här eftersom det andra varit så nytt. Den har fått rulla på av sig själv. Så den behöver också tid och engagemang nu.
Det senaste halvåret har varit en läroperiod för alla inblandade. Även om känslan för service gått att överföra från butiksverksamheten till företagets nya grenar har det tillkommit många detaljer.
Vad har varit svårast?
– Att man inte vet hur man ska planera. Vi har inte vetat hur vi ska tänka när det gäller personaltillsättning, hur lång tid städning tar. Men vi har nog prickat ganska rätt ändå, säger Charlotte Rydström.
Sommaren har varit särskilt hektisk. Det som inte gjordes klart innan semestersäsongen började har fått vänta. Fokus har legat på att få allt att fungera som det ska. Nu vilar dessutom den tilltagande inflationen som ett grått moln över det gamla värdshuset.
Hur påverkas ni av stigande priser?
– Det kommer vi såklart påverkas av. Och vi kommer ju att påverkas av elpriserna, det kan man inte bara vifta bort. Det är nåt vi måste diskutera.
Finns det nåt ni måste ta bort eller ändra med anledning av det?
– Hur det blir de kallaste månaderna vet vi inte. Vi får se vad som händer.
Kommer ni att kunna ha öppet under de månaderna?
– Vi måste i alla fall tänka kreativt kring frågan. Det är ett jättestort orosmoment. Men det är vi nog inte ensamma om.
Efter inflyttningen lät man medvetet bli att göra om alltför mycket saker på insidan av huset, för att kunna se vad som fungerade bäst efter lite tid. Möjligen kommer sådana förändringar längre fram. Men tanken är att det mesta ska förbli sig likt.
– Det kommer kunna ske förändringar interiörmässigt, men grunden av verksamheten kommer inte att förändras.
Charlotte Rydström är i framtiden med tankarna. Redan nu funderar hon på hur de ska göra med julmaten i december. Och vad de ska ändra på till nästa sommar.