Kinda lärcentrum välkomnar till nytt projekt

En dryg månad har gått sedan uppstarten av "Mötesplats Mottagning" när vi besöker Kinda lärcentrum. Där kan den som önskar få hjälp med bland annat registrering till Migrationsverket, information om det svenska samhället och rådgivning om ekonomi.

Tamara Davydenko på Kinda lärcentrum. Här övar hon på det svenska alfabetet.

Tamara Davydenko på Kinda lärcentrum. Här övar hon på det svenska alfabetet.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-05-22 06:00

– Mötesplats Mottagning kom till i samverkan mellan Kinda lärcentrum och Myndighetskontoret i och med att kommunen skulle ta emot flyktingar från Ukraina. Vår första tanke var att vi skulle stötta upp och finnas till för människor som har behov av information, stöd i vardagsfrågor och vill träffa andra i samma situation. När kommunen inte tog emot så många flyktingar som var väntat öppnade vi upp mötesplatsen ytterligare, så att inte bara Ukraina var målgruppen.

Det berättar Frida Lumme, projektledare för Kinda lärcentrums projekt Lära för att lära, där Mötesplats Mottagning ingår. Hon har, tillsammans med verksamhetens Pernilla Skoglund, just tagit emot oss i det gamla bankhuset, där verksamheten håller till. Vi slår oss ned i ett mötesrum.

undefined
Arbetet på Kinda lärcentrum är viktigt, tycker Frida Lumme.

– Syftet när vi började var att man skulle få hjälp med samhällsinformation och registrering till Migrationsverket. Nu är det vardagsfrågor överlag. Har man till exempel frågor om ekonomi så finns Myndighetskontoret på plats varje onsdag som kan hjälpa till med det. Det här är till för alla som har vardagsfrågor, berättar Pernilla Skoglund.

Ni säger att Mötesplats Mottagning är till för alla. Hur många språk behärskar ni?

– Varje onsdag har vi språkstöd här, som kan ukrainska och ryska. Sedan har vi arabiskt språkstöd i huset, som vi kan ta hjälp av. Kan vi inte hjälpa till, om det gäller något annat språk, då bokar vi in ärendet till ett senare tillfälle och bokar då också in en telefontolk. Alla ska ha möjlighet till hjälp, svarar Frida Lumme.

Varför känns det här arbetet viktigt?

– Det är inte så lätt att komma till ett nytt land när alla beslut som man får kommer på svenska. Det här blir en hjälp till självhjälp. Vi fyller inte i alla blanketter åt personerna som kommer, utan det ska vara ett lärande i det, säger Pernilla Skoglund.

Antalet besökare har, sedan uppstarten den 13 april, varierat. Som mest har Mötesplats Mottagning haft 16 deltagare. Varje onsdagsförmiddag är kommuninvånarna välkomna till verksamheten. Frida Lumme berättar:

– Nu fortsätter vi fram till och med vecka 27. Därefter ska vi utvärdera och se vad vi ska ha för upplägg i höst. Vad finns det för behov? Vad har vi för resurser? Hur ska vi tänka?

undefined
Olga Davydenko är språkstöd på Mötesplats Mottagning på Kinda lärcentrum. Under det senaste mötesplatstillfället tog hon med sig sin mamma, Tamara, som flytt från Ukraina. Här övar hon på alfabetet.

Efter en stunds samtalande beger vi oss ut i det interna kaféet, där Mötesplats Mottagning äger rum. Det har, efter en halvtimme, börjat trilla in några besökare.

Vid ett bord sitter Tamara Davydenko, som flydde kriget i Ukraina under april. Vi har tidigare träffat familjen och berättat om deras flykt i ett längre reportage.

Nu har hon ett papper framför sig, med det svenska alfabetets bokstäver uppradade. Hon skriver och ljuder varje bokstav, det sistnämnda med hjälp av en app i telefonen.

– Några bokstäver är svåra, berättar Olga Davydenko, dotter till Tamara och boende utanför Kisa.

undefined
Tamara Davydenko får följa med sin dotter, Olga Davydenko, till Mötesplats Mottagning. "Hemma säger jag att vi måste öva svenska, men barnen låter hela tiden och det blir svårt att koncentrera sig", skrattar Olga. Det är bättre att öva här, i en lugnare miljö.

Hon är språkstöd på Mötesplats Mottagning.

– Jag gillar jobbet som språkstöd mycket. I fredags hjälpte jag människor från olika ukrainska städer som inte har pengar till läkemedel. Jag var med dem på vårdcentralen och pratade med läkare så att de kunde få recept.

Språkstödsjobbet är ett sätt för Olga Davydenko att själv lära sig mer svenska, berättar hon.

– Jag förstår mycket svenska, men jag pratar inte jättemycket. När jag kommer hit förbättrar även jag min språkkunskap.

undefined
Liubov Ivanytska får också öva på det svenska alfabetet. Hon kommer från Ukraina. I Sverige har hon ett sjuårigt barnbarn som hon brukar träna tillsammans med. Här syns Liubov Ivanytska tillsammans med språkstödet Olga Davydenko.
Kinda lärcentrum

Kinda lärcentrum är en enhet med cirka 25 medarbetare. Där arbetas det, bland annat, med kommunal vuxenutbildning, svenska för invandrare (SFI), grundläggande och gymnasial utbildning, vård- och omsorgsutbildning mot undersköterska, vägledning för studie- eller yrkesval och kommunalt aktivitetsansvar (KAA) för ungdomar utan ersättning.

Lärcentrum arbetar också med flyktingmottagande och etablering av anvisade kvotflyktingar inom kommunen. 

Källa: kinda.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!