På tisdagen meddelade EU-kommissionen, i ett pressmeddelande, att den vita färsksaltade gurkan från Östergötland får skyddsstatus. "Traditionellt behöver inläggningen vara tillräckligt salt för att ett ägg ska kunna flyta i den och den måste alltid innehålla dill. Det exakta innehållet baseras ofta på gamla recept som förs ner från generation till generation", skriver EU-kommissionen i pressmeddelandet och noterar att gurkan är "mycket knaprigare än andra färska saltade gurkor".
Corren har tidigare berättat om försöken att få produkten EU-skyddad. Redan 2017 ansökte "Den vita saltgurkans förening" om detta, men processen har dragit ut på tiden då man har varit tvungen att säkerställa att ingen annan producent i Europa gör samma gurka som här i Östergötland. Ordförande i föreningen är Maria Ström som driver företaget Kinda Gurka AB med sin man Håkan.
När vi når henne är hon inte medveten om att nyheten är offentlig.
– Vi fick information av Jordbruksverket och Livsmedelsverket om att de skulle gå ut med en pressrelease imorgon. Jag var inte beredd på att EU-kommissionen skulle gå ut innan, säger hon och fortsätter:
– Det är jag som har varit drivande i den här processen och kämpat för den här beteckningen med hjälp av konsulter. Det har varit en lång resa med lite olika kompletteringar – så det känns jätteroligt att allt är färdigt och att vi faktiskt fick skyddet.
Vad innebär den här skyddsstatusen?
– Det är en form av kvalitetsstämpel kan man säga. Det innebär att den här produkten är kopplad till ett geografiskt område där det har funnits en produktion under lång tid och på ett visst sätt. Det är en produkt som är unik, säger Maria Ström och fortsätter:
– Alla som producerar den här typen av gurka i Östergötland kan få den här kvalitetsstämpeln.
Förutom Kinda Gurka är också Adolfsnäs handelsträdgård i Vadstena ett exempel på en östgötsk producent.
Hur känns det att ha fått beskedet?
– Väldigt bra och det är skönt att vi har orkat att driva den här processen under alla år. Däremot är det lite tråkigt att det kommer precis nu, när vi inte har någon vit gurka att sälja, men vi får vänta med spänning till våren, säger Maria Ström.
Tror du att det här kommer att påverka försäljningen av gurkan positivt?
– Det är förhoppningen, men också att det ska locka turister.