Banken kan införa kontanter igen

Efter bankrånet i Åtvidaberg i slutet av november infördes kontantstopp på Kinda-Ydre Sparbanks kontor i Rimforsa, Österbymo och Horn. Protesterna från Ydreborna har varit höga och nu ger bankledningen efter.

6 november 2018 20:00

– Bankstyrelsen har tagit beslut om att bygga om kontoret i Österbymo så det får en större säkerhet och då kan kontanthantering bli aktuell igen, säger Kinda-Ydre Sparbanks vd Johan Widerström.

Strax efter klockan 14.30 fredagen den 26 oktober slog fyra rånare till mot Åtvidabergs Sparbank. Efter att ha bytt flyktbil, som anträffades övertänd i skogsdunge norr om Åtvidaberg, så gick färden mot Mormorsgruvan, där en polisbil besköts, vidare över Briteborg och Opphem, genom Rimforsa och ut på riksväg 23/34 norrut, där spåren tog slut. Enligt obekräftade uppgifter fick rånarna med sig en större summa pengar.

På söndagen efter rånet så beslutade Kinda-Ydre Sparbanks styrelseordförande Royne Persson och vd Johan Widerström att omedelbart upphöra med kontanthantering på bankkontoren i Rimforsa, Österbymo och Horn.

– Det var helt för säkerhetsskäl för personalen och våra kunder i första hand, säger Johan Widerström.

Beslutet fick bland annat näringsidkare och företagare i Ydre att protestera.

– Det blev väldigt starka känslor när all kontanthanteringen flyttades till Kisa och det startade givetvis även en oro vad nästa steg blir för banken i Österbymo, säger Tomas Johansson, ordförande i Ydre Näringsliv.

Förra veckan tog bankstyrelsen beslut om att dra igång arbetet med en säkrare banklokal i Österbymo.

– Vi kommer att bygga om kontoren även i Rimforsa och Horn men i första hand så är det lokalen i Österbymo som byggs om. Vi kommer att ta med ombyggnationen i 2019 års budget och sedan väntar projektering och upphandling av entreprenörer, vilket är en process som tar tid. När ombyggnationen är klar är svårt att svara på, säger Johan Widerström.

– Det är viktigt att man påskyndar säkerhetsarbetet och att byggnationen blir av så fort som möjligt, säger Tomas Johansson.

Kontoren i Rimforsa och Österbymo har uttagsautomater, liksom Kisa som även har en insättningsautomat.

– Vi tittar även på att ha en insättningsautomat i Österbymo. Det som är viktigt för våra kunder är att prata med banken. Det finns lösningar. Behöver en näringsidkare i Österbymo växel så löser vi det från banken i Kisa. Det finns alltid enkla och nära lösningar för våra kunder, säger Johan Widerström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell