Väpnat rån mot bank - ännu ingen gripen

Beväpnade rånare slog till mot Sparbanken i Åtvidaberg under fredagen. Under jakten som följde besköts en polispatrull. På lördagsmorgonen hade ännu ingen misstänkt gripits.

26 oktober 2018 15:14

Rånarna körde in på torget i en silverfärgad BMW kombi. Enligt vittnen var det tre eller fyra maskerade och beväpnade personer som deltog i rånet. En av dem höll vakt utanför – viftandes med ett automatvapen – medan de andra försvann in i banken.

Polisen uppger inget antal när det gäller rånarna, de konstaterar bara att det var flera.

Rånet skedde cirka 14.45 och efter ungefär tio minuter kunde vittnen iaktta rånarna när de lastade in blå Ikea-kassar i bilens bagageutrymme – hur stort rånbytet blev vill varken polisen eller banken uppge.

Klockan 15.06 larmades räddningstjänsten om en brinnande bil i industriområdet Fågelsången. Det visade sig vara rånarnas silverfärgade BMW som brann. Enligt polisen var den stulen, den hör hemma i Stockholmsförorten Älta.

Efter att ha bränt BMW:n körde rånarna genom Åtvidaberg ut på Slevringevägen mot Bestorp.

Efter några kilometer, vid Jarlsgården, mötte de en polisbil. Av någon anledning reagerade patrullen, de vände och började följa efter. Då stannade rånarna och öppnade eld mot poliserna. Ingen av dem träffades, men polisbilen blev kvar på platsen.

Polisen ville under fredagskvällen inte berätta om patrullens polisbil blivit träffad eller inte.

I samband med skottlossningen uppgav polisen att rånarna flydde i en bronsfärgad och falskskyltad Peugeot, rånarna hade försett den med registreringsnummer LAE 283.

Om det var den bilen de åkte i från Fågelsången eller om de hade tillgång till ytterligare en bil är okänt. Efter skottlossningen mot poliserna upphör spåren.

Polisen kallade in helikoptrar i sökandet och de förhörde också ett stort antal vittnen på torget. Det var många som både filmade och fotograferade.

Ett av dessa vittnen berättar om den rånare som stod på vakt – vittnet är 68 år och råkade komma förbi mitt under rånet. Hon beskiver hur rånaren utstötte ljud, som grymtanden mot henne.

– Det var som om han inte ville öppna munnen och avslöja sin röst, säger hon.

Kvinnan säger att hon inte lät sig skrämmas och att hon först tänkte passera förbi.

– Men då började han vifta med vapnet och fortsatte låta.

Kvinnan uppger att hon såg tre män komma ut från banken med blå Ikea-kassar.

– Sen sprang de in på banken igen och sen ut igen, då var det ett jäkla liv på dem, säger hon.

Även under rånarnas vådliga flyktfärd finns det vittnen. Två kvinnor höll på att krocka med en bil som de tror var rånarnas.

– Jag är skakis, men inte chockad, säger en 64-årig kvinna som tillsammans med en 86-årig kvinna var på väg för att handla i Åtvidaberg.

Vid Mormorsgruvan, på vägen mellan Bestorp och Åtvidaberg, kom en svart bil i mycket hög hastighet i en innerkurva.

– Det var inte många meter mellan oss. Vi var nära att krocka, säger hon.

Kvinnorna fortsatte färden mot Åtvidaberg. I höjd med Malmviken stoppades de av polis och fick veta att ett rån begåtts i Åtvidaberg.

Under fredagen uppmanades alla att vara försiktiga om den bronsfärgade Peugeoten skulle dyka upp.

– De här personerna har visat att de har våldskapital. Men det finns inga starka skäl att tro att de skulle ge sig på allmänhet så länge de inte blir trängda eller provocerade. Tror man att man ser gärningsmännen ska man ringa 112, säger Björn Öberg på polisen.

Den registreringsskylt som rånarna använde på flyktbilen hade tidigare stulits från en Saab i Stockholmsförorten Norsborg.

Under fredagskvällen arbetade polisens kriminaltekniker på tre brottsplatser. De säkrade spår i banken, vid den utbrända bilen och vid den beskjutna polisbilen.

Polisen har utökat rånarjakten även till angränsande län.

– Nu är det betydligt bredare än tidigare. Vi är lite överallt, men de har kanske bytt bil både en och två gånger, säger Tor Sevelius, befäl vid polisregion Öst.

Strax före klockan 06 på lördagsmorgonen hade ännu ingen misstänkt gärningsman gripits.

– Vi har fått en hel del tips, men inget som är så där avgörande. Vi kommer jobba vidare och följa upp dem under dagen, säger Tor Sevelius.

Bankrån likt detta har blivit allt mer sällsynta i Sverige, bland annat beroende på skärpta säkerhetsrutiner. Så sent som i onsdags rånades dock ett bankkontor i Märsta utanför Stockholm. Vid det rånet deltog fyra gärningsmän.

Tidigare rån

Den 25 januari 2008 utsattes Åtvidabergs sparbank för ett rån som också var brutalt. Den gången användes två röda Volvobilar. Rånarna använde den ena för att backa sönder dörren in till banken. De fick med sig ett byte efter att ha avlossat ett skott inne i banken, men summan var relativt liten, mindre än 50 000 kronor. Efter rånet satte de eld på den bil som använts som murbräcka och flydde i den andra. Flyktbilen hittades sedan nordost om Åtvidaberg – även den utbränd. Polisen hade ett tag tre misstänkta för detta rån, men ingen dömdes och rånbytet förblev borta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson, Lotta Willsäter, Albin Wiman, Fredrik Quist, Jan L Lindgren

Ämnen du kan följa