Christina Staf, verksamhetschef för Centrala elevhälsan i Kinda kommun, blev rörd på djupet av det som hände Saga.
Vi träffade henne för att prata om hur Kinda kommun jobbar med – och mot – grooming.
– Nu kör vi en drive. Det är dags att göra ett riktigt ryck, säger hon.
Arbetet mot grooming tog ordentlig fart 2019 utifrån kännedom om elevernas nätvanor och samhällets bevakningar av ämnet. Dåvarande kurator Frida Nellbert, numera rektor på Värgårdsskolan 4-6, skapade en elektronisk föreläsning om grooming.
– Vi vill att vårdnadshavarna ska vara väldigt observanta, för det är oftast hemma, på kvällar och så, det här händer. Tillsammans jobbar vi mot detta, fortsätter Christina Staf.
2021 och 2022 anmäldes ett brott per år där ett barn utnyttjats för sexuell posering.
Är grooming ett uttalat problem i Kinda kommun?
– Jag frågade mina kuratorer om de upplever det och de sa att "nej det är inget stort problem nu".
Hon framhåller dock att det kan förekomma och åren runt 2018 och 2019 var det ett par fall i trakten som fick Centrala elevhälsan att reagera.
Generellt sett är det framförallt högstadieelever som drabbas, menar Christina Staf. Blir en elev utsatt hoppas hon på att hen vänder sig till skolsköterskan eller kuratorn på sin skola. De i sin tur får kontakta vårdnadshavare och dessutom stötta vid en eventuell polisanmälan.
– Man måste lära sig att hantera nätet och inte tro att den man möter där är den som den utger sig för att vara.
Vad ska man göra om man som vårdnadshavare misstänker eller får reda på att ens barn utsatts för grooming?
– Om det var mitt barn skulle jag vända mig till polisen. Det är jätteallvarligt. Det är fruktansvärt.
Frida Nellbert, Caroline Anspach och Charlotta Jonsson är rektorer för skolor i Kinda kommun. De vill enbart svara på frågor via mejl och har återkommit med ett gemensamt sammanställt svar på våra frågor.
"Grooming är en del av det arbete som skolorna arbetar med när det gäller elevernas säkerhet på nätet. Skolorna arbetar regelbundet och vid behov extra utifrån elevernas ålder och mognad på olika sätt och med olika material för att stärka elevernas medvetenhet, kunskap och säkerhet på nätet", skriver de som svar när vi undrar hur skolorna arbetar mot grooming.
Christina Staf betonar elevhälsans betydelse:
– Kuratorerna är otroligt vaksamma och alerta just kring nätet och vad som kan hända. De är hela tiden på sin vakt när de pratar med ungdomarna.
Även föreläsningar kan vara en nyckel att nå vårdnadshavare anser Christina Staf. Kuratorerna har fått i uppdrag att lägga upp en plan, där vårdnadshavare ska bjudas in till öppna föreläsningar kring nätet och våld på nätet där grooming ingår. Arbetet ska påbörjas under våren 2024.
Arbetet mot grooming ser olika ut beroende på skola. Enligt Christina Staf är Kinda kommuns skolor anslutna till Lajka, en kostnadsfri utbildningsportal för elever, skolpersonal och föräldrar. Där finns material att tillgå för skolorna.
Redan på lågstadiet gör kommunen insatser, enligt Christina Staf.
– Då kommer man kanske inte direkt in på grooming, men man lägger en grund för vad som är okej.