Klassiska Kinda Gurka säljs till Linköpingsföretag

Linköpingsföretaget Livsmedelstillverkarna Öst AB förvärvar Kinda Gurka AB, meddelar företaget i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen. "Vi trodde nästan inte att det kunde bli så här bra", säger nuvarande ägare Maria Ström som varit orolig för företagets framtid.

"Vi är glada över att vi har hittat en stark köpare med lokal förankring vilket tryggar bolagets framtid", säger Håkan och Maria Ström i ett pressmeddelande.

"Vi är glada över att vi har hittat en stark köpare med lokal förankring vilket tryggar bolagets framtid", säger Håkan och Maria Ström i ett pressmeddelande.

Foto: Victor Bomgren

Kinda kommun2024-07-09 15:16

Livsmedelstillverkarna, som har säte i Linköping, skriver i ett pressmeddelande att de har kommit överens om att förvärva Kinda Gurka av ägarna Håkan och Maria Ström. Livsmedelstillverkarna äger sedan innan bland annat varumärkena Korvgubbens senap och ketchup samt Mantorpköket.

Kinda Gurka startade 1958 utanför Rimforsa, där de än idag har sitt säte. Totalt omsätter Kinda Gurka cirka 17 miljoner årligen.

Nuvarande ägare Maria Ström förklarar att den nya ägaren Per Lindqvist har sagt att då han är från Åtvidaberg har han vetat om varumärket Kinda Gurka sedan länge.

– Det gör att vi känner att det är jättepositivt för bygden att det är någon lokal som vill ta över. Vi har inte några barn eller någon som velat ta över, så vi har känt en viss oro för det. Men nu är vi superpositiva, vi trodde nästan inte att det kunde bli så här bra.

undefined
"Vi är glada över att vi har hittat en stark köpare med lokal förankring vilket tryggar bolagets framtid", säger Håkan och Maria Ström i ett pressmeddelande.

Hon förklarar att det funnits flera intressenter att köpa företaget men att det först blev riktigt aktuellt när Livsmedelstillverkarna uttryckte intresse. Och det gick snabbt. Från första kontakt till handslag och fullbordad försäljning tog det mindre än en månad.

– Vi vill trygga arbetena som företaget skapar. Det har ju startat här på 1950-talet och det känns jätteviktigt att få möjlighet att vara kvar där.

Ägarparet Maria och Håkan Ström kommer att jobba kvar på företaget i ett år innan Linnea Rocke kommer in som ny platschef.

undefined
Kinda Gurkas fabrik ligger i Kättilstad utanför RImforsa.

– Det är ju ett lite speciellt typ av företag som vi har så det är inte någonting man bara kliver rätt in i. Det är inte så många som driver gurkfabrik. Så det känns jättebra att vi har möjlighet att få lämna över det på ett bra sätt.

Vad som händer härnäst för paret är ännu oklart.

– Vi tar ett steg i taget. Vi trodde som sagt inte att det skulle gå så här fort och det är inte riktigt dags för pensionen än. Så just nu fokuserar vi på det här året som kommer.

undefined
Per Lindqvist äger Livsmedelstillverkarna Öst AB. Livsmedelstillverkarna äger sedan innan bland annat varumärkena Korvgubbens senap och ketchup samt Mantorpköket.

Per Lindqvist äger Livsmedelstillverkarna Öst AB. Han berättar att han fick höra från en bekant att det fanns möjlighet att köpa Kinda Gurka och säger att han blev intresserad direkt, eftersom det är ett av Östergötlands starkaste varumärken. 

– Det har gått väldigt fort. Det är nog inte mer än tre veckor från det att vi fick reda på att det var till salu tills dess att vi skrev på igår. Igår blev det ju officiellt. Kinda Gurka är perfekt matchat med våra andra varumärken så det var otroligt roligt, säger han.

Lindqvist hörde sig för runtom i landet och insåg att varumärket är känt även utanför Östergötland.

– Jag pratade med folk i Skåne som visste vad Kinda Gurka var. En handlare i Lidköping visste vad Kinda Gurka var. Vi känner att det passar väldigt bra in i våran struktur, säger han.

Det finns inga planer på att flytta verksamheten från Rimforsa där den är belägen idag. Eftersom Livsmedelstillverkarna nu även äger Kinda Gurkas lokaler, medan de hyr lokaler till andra delar av sin verksamhet, kommer de snarare flytta annan verksamhet till Rimforsa.

– Vilken verksamhet vet vi inte, men någonting blir flyttat dit. Det kan vi vara säkra på. Om det blir senapen, salladen eller något annat vet vi inte än.

Pers dotter Linnea Rocke kommer att ta över som platschef när de tidigare ägarna slutar efter ett år.

Har hon någon rutin i branschen?

– Nej, men hon har rutin i personalfrågor och det är ju det som hon kommer ansvara för.

Den nya ägaren vill inte berätta hur mycket han betalade för Kinda Gurka, men han säger att det var en relativt stor investering.

undefined
Kinda Gurka omsätter cirka 17 miljoner årligen.

Kommer ni förändra något med gurkan?

– Nej, det vore direkt tokstolligt om vi skulle göra det med en gurka som är så pass känd. Däremot kan det finnas möjlighet att utveckla saker. Vi har köpt utrustning så vi kan börja tillverka typ tzatziki eller gurkmajonnäs, för det är ju gurka i det. Jag har en dröm om att göra en tzatziki. Det är ju väldigt gott. 

Hur kommer kunderna att märka av uppköpet?

– Jag tror att vi kommer finnas i ännu fler butiker. Det är vår ambition. Men själva gurkan i sig kommer vi inte att ändra och inte förpackningen heller för den är ju oerhört fin, avslutar Per Lindqvist.

Övertagandet sker den 1 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!