Ökänd kyrkotjuv gripen igen

En 63-årig man från Spanien har gripits i sitt hemland. Han är misstänkt för stölder av medeltida föremål i fem kyrkor i Sverige – däribland två i Östergötland.

29 april 2015 14:20

63-åringen är sedan tidigare väl känd av polisen. År 2006 dömdes han till sex års fängelse för ett mycket stort antal stölder i svenska kyrkor i framför allt Norrland. Han dömdes även till livstids utvisning ur landet efter avtjänat straff.

Polisen misstänker dock att 63-åringen återvände till Sverige olagligen och att han begått stölder i fem kyrkor och fem hembygdsgårdar mellan 2010 och 2014. Han är bland annat misstänkt för stölden i Tidersrums kyrka i södra Östergötland under natten till den 18 oktober 2010. Vid tillfället stals en rad medeltida föremål. 63-åringen är även misstänkt för en stöld i Rönö Kyrka i Norrköpings kommun den 9 juli förra året.

Förra måndagen häktades 63-åringen i sin frånvaro vid Norrköpings tingsrätt. Två dagar senare, i onsdags i förra veckan, slog spansk polis till mot 63-åringen på Tenriffa. Han sitter nu i fängsligt förvar i Spanien.

– Jag har utfärdat en europeisk arresteringsorder och har begärt att mannen ska överlämnas till Sverige, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid den internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Åklagaren, som bekräftar att 63-åringen är identisk med den man som tidigare dömts för liknande brott i Sverige, säger att spanska myndigheter kommer att hantera begäran inom 60 dagar.

Utredningen mot 63-åringen har pågått sedan förra året och har letts av personal vid Nationella operativa avdelningen, tidigare Rikskriminalpolisen.

– Polisen har spårat ett mycket stort antal föremål som stulits. Föremålen har hamnat på en rad olika auktionshus runt om i Europa, säger Hans-Jörgen Hanström till Corren.

Vad kan du berätta om föremålen?

– Det rör sig om kulturföremål från 1200-talet till 1700-talet.

Under utredningens gång har spanska polisen gjort husrannsakningar i två fastigheter med koppling till 63-åringen.

– En del föremål har tagits i beslag, säger åklagaren, som räknar med att det kommer att ta en tid innan stöldgodset kan återbördas till Sverige.

Det är inte känt vilken inställning 63-åringen har till anklagelserna. Han är formellt misstänkt för grov stöld, grov smuggling av kulturföremål och brott mot utlänningslagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
FREDRIK QUIST