Tuff start för restaurangen – men nu ser Hélène framåt

Hélène Enander köpte restaurangen i Hästholmen på uppstuds förra året. "Allt var nytt, det var svårt att planera inköp och åtgång". Men hon ser ljusare på säsongen som nu drar igång.

Hélène Enander har lärt sig mycket efter första säsongen som ny caféägare i Hästholmens hamn.

Hélène Enander har lärt sig mycket efter första säsongen som ny caféägare i Hästholmens hamn.

Foto: Lovisa Lindstrand

Hästholmen2024-04-20 18:20

Nyheten i korthet

  • - Hélène Enander och hennes man tog över restaurang Vätternskutan i Hästholmens hamn för ett år sedan och hade en tuff start. - Efter att ha lärt sig från misstagen under sitt första år, planerar de nu för en mer strukturerad drift och ser fram emot att åter välkomna sina trogna "kaffe-gubbar". - Restaurangen öppnar för säsongen den 19 april och kommer att hålla öppet varje helg fram till midsommardagen, varefter det blir dagliga öppetider under högsommaren.

– Vi hoppade in i det här för ett år sedan och det var en jobbig start. Vi gjorde alla fel man kunde göra. Vi visste inte hur mycket personal vi skulle ha och hur mycket mat det skulle gå åt. Det blev snabba bud med serveringstillstånd och investeringar. Det var en jättechansning, säger Hélène Enander som driver Hélènes café och bistro i Hästholmens hamn.

Det var hon och hennes man som hastigt bestämde för att köpa restaurang Vätternskutan av Anders Lindholm. Detta var bara knappt en månad efter att han meddelat att han trots sin vilja att sälja restaurangen, skulle fortsätta ett år till. Det var inte många veckor innan säsongen skulle dra igång. 

undefined
Nästan exakt för ett år sedan bestämde sig Hélène Enander och hennes man för att köpa Vätterhästen i Hästholmen. De behövde på kort varsel exempelvis få fram ett serveringstillstånd. "Det är jätteviktigt, det blev snabba puckar men vi lyckades fixa det innan öppning".

Vilka svårigheter mötte ni?

– Vårt ekonomiska resultat var en katastrof förra året. Vi fick ta in mer folk än vi räknat med och därmed sköt lönerna i höjden. Men om vi inte gjort det, hade vi inte rott det i land. Allt var nytt, det var svårt att planera inköp och åtgång.

Hon beskriver förra året som ett prövoår.

– Jag tror det är viktigt att gå till sig själv, vad man själv tycker är gott och viktigt. Inför den här säsongen har vi lite mer koll. 

Verksamheten är framförallt i gång sommartid och skulle ha säsongsöppnat under påsken, men ett trasigt knä satte stopp för det. Nu öppnade de den 19 april och har helgöppet fram till midsommardagen varefter det är öppet varje dag under högsommaren.

– Vi stänger klockan 21.00 på kvällarna under sommaren, men blir det fint väder kommer det inte vara några problem att sitta längre. 

undefined
Hélène Enander har lärt sig mycket efter första säsongen som ny caféägare i Hästholmens hamn.

Kommer ni ha öppet även vid dåligt väder?

– Förra året var det rörigt, vi hade inte riktigt alltid öppet när vi skulle. Det är svårt, är det sol och varmt kommer massor folk, men är det regn kommer ingen och vi står då här med personal och mat. Vi är otroligt väderberoende.

Hur många sommarjobbare har ni?

– Vi har två tjejer som även jobbade förra året. De är jättebra, de ser vad som ska göras innan det händer. Det är svårt att hitta bra personal.

Vilka förändringar sker i år?

– Vi kommer baka fikabrödet själva, det gjorde vi inte förra året. Vi kommer ha lite quiz, men annars tror jag många bara vill sitta här och titta ut över sjön.

Hélène ser nu fram emot en ny säsong.

– Jag ska bli kul att träffa våra gäster igen och mina "kaffe-gubbar" som jag har saknat. De kommer hit varje dag och dricker kaffe, det är mysigt.

undefined
Stolar och bord som ska tas fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!