På Kärringberget i Grebo finns en känd fornlämning, en fornborg. På borgens södra sida sägs jätten Dentus bo. Nu vill ortsbor väcka liv i sägnen om honom och låta jätten, som också omnämns som ett troll, smycka rondellen.
Enligt lokala sägner ska Dentus en gång ha stulit kyrkklockorna från Grebo kyrka och slängt dem i sjön Ärlången. Församlingsborna försökte bärga dem med hjälp av oxar, men misslyckades och förde oljud som jätten ogillade.
– Det finns fyra luckor i klockstapeln, men bara tre hålls öppna. Den som vetter mot sjön hålls fortfarande stängd för att inte störa jätten.
Det berättar Gunnar Wester som har lämnat in ett e-förslag till Åtvidabergs kommun om att Dentus ska pryda den nya rondellen i Grebo.
– Jag och min granne pratade om Grebos nymodighet rondellen och funderade på utsmyckningen. Då kom Dentustrollet med en grep bredvid upp som ett förslag, säger Gunnar.
Konstnären K. G. Larsson var mycket aktiv i Grebo, och det var han som skulpterade Dentus-trollet som sedan 1990-talets början har stått utanför livsmedelsaffären i Grebo.
– Där står han och gömmer svansen bakom den stulna kyrkklockan. Men skulpturen är i trä, och tidens tand gnager på den, säger Gunnar.
Men även om skulpturen har vittrat med tiden så är sägnen är i högsta grad levande. Gunnar menar att en skulptur av Dentus i rondellen är en bra symbol för Grebo.
– Och nu smyckar man ju ut rondeller med allt möjligt – potatisar, fotbollar, hundar, så varför inte en jätte?
Eller varför inte ett kvinnotecken?
Så tänkte Ulf Douhan, stensättare som jobbar för Total Entreprenad i Motala AB, TEAB, som just nu färdigställer markarbeten inför byggnation i Grebo Norrby. Han bor i Åtvidaberg och vet att koppartecknet, som också blivit en kvinnosymbol, finns i kommunvapnet.
– Jag gjorde ett litet bus, ett tecken i svart sten. Det passar in.
Det är ett bus som knappt syns från vägen. Koppartecknet ligger diskret i rondellens mitt.
– Det finns plats för ett troll också, skrattar Ulf Douhan.
Gunnars e-förslag har fått över åttio röster och nått den nya gränsen om att ett e-förslag måste få minst fyrtio röster för att gå vidare till politisk behandling.
– Nu ska vi titta på förutsättningarna, prata med de som är kunniga inom konst- och kultur och bereda ärendet till politiken, säger Klas Liljestrand som är mark- och exploateringsingenjör i kommunen.