Det säger Thomas Lidberg (S), kommunstyrelsens ordförande, när han förklarar varför man höjer ribban för att politisk behandla Åtvidabergarnas förbättringsförslag, så kallat e-förslag.
– Vi vill ha förslag som har dignitet. Det måste vara genomtänkta förslag. Många e-förslag under förra året handlade om helt oviktiga småsaker, som att måla ett streck på Kopparvallen eller om hundarna ska få kissa på en sida eller på någon annan sida, säger Thomas Lidberg.
E-förslag ersatte i december 2022 de tidigare medborgarförslagen. Sedan dess har man kunna lämna in sitt förslag på kommunens hemsida där allmänheten kunnat rösta på förslaget – om det fick 20 eller fler röster gick förslaget vidare till att utredas. Införandet av e-förslaget utvärderades på kommunfullmäktiges sista möte före sommaren – och det beslutades om nya förändringar.
Införandet var positivt och fler förslag än tidigare inkom.
Men nu ska det krävas att minst 40 personer röstar för ett e-förslag för att förslaget ska gå vidare till politisk behandling. Endast personer folkbokförda i Åtvidaberg ska få rösta på e-förslagen. Den medborgare som har skrivit e-förslag som ska behandlas kommer att kunna närvara när beslutet om förslaget fattas.
– Vi tycker att bara medborgare i vår kommun får rösta för e-förslagen som berör Åtvidaberg. Förra året var det många från andra kommuner som också röstade för vissa e-förslag efter att ha fått uppmaningar från vissa partier i Åtvidaberg, säger Tomas Lidberg.
Är det inte för högt att 40 personer måste rösta för ett e-förslag för att det ska behandlas?
– Vi vill komma åt viktiga förslag. Våra tjänstemän är belastade och kan inte lägga tid och energi på alla möjliga saker.
Åtvidaberg har 11 500 invånare. För att ett e-förslag ska få 40 röster måste 3,5 invånare per 1 000 invånare rösta på förslaget.
Det kan jämföras med Linköping där det krävs att ett e-förslag, så kallat Linköpingsförslag, får 100 röster. Linköping har 165 000 invånare. Det innebär att mindre än en Linköpingsbo (0,6) per 1 000 Linköpingsbor måste rösta för att förslaget ska behandlas.
Är det ur demokratisk synpunkt rätt att ställa mycket högre krav på Åtvidabergare, när det gäller e-förslag, jämfört med Linköping?
– Vi kommer att utvärdera de här förändringarna. Vi ska lyssna på våra medborgare och vara lyhörda om de klagar på bristande demokrati.