I fredags försattes Kooperativet Knut i Boxholm i konkurs.
Det har varit ett turbulent år för Knut i Boxholm. I slutet av januari i år såg föreningen ut att få lägga ned verksamheten. Ekonomin var körd i botten och läget var så akut att det var svårt att betala ut löner.
I februari hade läget stabiliserat sig. Personalomflyttningar och ett antal jobb med snöröjning hade förbättrat ekonomin.
Åtgärder som visade sig vara otillräckliga.
– Fram till september 2020 var vi garanterade 33 timmar per vecka från kommunen, säger Janne Davidsson, ordförande och arbetsledare. Sedan drog de ned till 16 timmar. Om kommunen behållit de fasta timmarna hade vi klarat oss.
För en månad sedan drog Knut igång en namninsamling för att försöka påverka kommunen.
– Vår känsla är att kommunen i princip ville att vi ska gå i konkurs, säger Janne. Vi har samlat in runt 400 namn.
Knut bildades 2011 för att stödja kommuninvånare som stod långt från arbetsmarknaden och riskerade att hamna i någon form av bidrag eller försörjningsstöd. Vid bildandet av Knut ingick kommunen ett borgensåtagande om 2,2 miljoner kronor. Ett åtagande som främst berör fastigheten.
Kooperativet har haft ett flertal möten med kommunen, men enligt Knut har det inte lett till något resultat.
Vid ett möte med kommunen förra veckan framkom det att Knut inte längre får ha hyresgäster i sina lokaler. Enligt detaljplanen är fastigheten industritomt.
– Om vi inte får ha hyresgäster här så måste de flytta, säger styrelseledamoten Maria Sandnes Hagert. Hyresintäkterna täcker våra driftskostnader. Att ändra i detaljplanen skulle bli för dyrt för oss. Vi såg ingen annan möjlighet än konkurs. Har vi ingen inkomst från våra hyresgäster känns det kört.
Kooperativet består av två delar, Boxholms brukshotell och en så kallad utegrupp. Utegruppen har utfört enklare tjänster som köpts in av kommunen, Boxholmshus AB och privatpersoner. Ungefär en tredjedel av Knuts inkomster kommer från Boxholms kommuns inköp, resterande står Boxholmshus och privatpersoner för.
Privatpersoner som från och med idag står utan Knuts tjänster menar Janne.
– Vi har till exempel en 94 årig tant som vi gör jobb åt. Vi har en funktionshindrad person som vi sköter snöskottningen åt så att han ska kunna komma ut med rullstolen. De som vi pratat med är bedrövade idag.
Men ska skattebetalarna rädda kvar Knut?
– Med tanke på att det är människor med lönebidrag som jobbar här så anser vi att kommunen har en viss skyldighet, säger Maria. De står även som borgenär på lånen. Det borde ligga i deras intresse att hjälpa till så att verksamheten kan fortsätta.
Vad som kommer hända med personal och fastigheter är oklart i dagsläget. Under onsdagseftermiddagen träffade Maria och Janne kommundirektör Linda Hammarström och kommunalråd Claes Sjökvist.
– Knut är en fristående ekonomisk förening som inte hör samman med kommunen, säger Hammarström. Sedan har vi haft ett antal möten med berörda personer och informerat om hur man kan gå vidare när något sådant händer. Vi försöker vara behjälpliga och se hur vi kan hjälpa dem framåt. Det har ju precis hänt. Än så länge är vi i ett inledande skede.
Vad tänker kommunen kring borgensåtagandet?
– Jag har inte haft möjlighet att prata med konkursförvaltaren än.
Efter träffen var Maria Sandnes Hagert nöjd.
– Det var ett positivt möte. De verkar måna om att hitta arbeten åt oss.