Det är ett bekymrat gäng från kooperativet Knut som samlats på Brukshotellet i Boxholm.
Janne Davidsson och Christer Söderbäck delar ansvaret som arbetsledare för kooperativets Knuts uteverksamhet. Niklas Lövgren är anställd på Brukshotellet. Tor-Erik Kierman sitter i styrelsen och ansvarar för ekonomifrågor.
– Vi kunde betala ut löner till alla den 25 januari, säger Tor-Erik. Men om det går i februari vet jag inte just nu. Klarar vi det inte får vi troligtvis säga upp anställda eller gå i konkurs.
Knut har under de senaste åren haft problem att klara sina kostnader. De sista månaderna har läget försämrats.
– Fram till september 2020 var vi garanterade 33 timmar per vecka från kommunen, säger Tor-Erik. Det motsvarar ungefär en persons arbete. Men kommunen sade upp avtalet. Vi hade åtaganden bland annat i Strålsnäs, vid skolan och fotbollsplanerna. Tidigare skötte vi städningen vid återvinningscentralen i Boxholm.
– Allt försvann väldigt plötsligt, säger Janne Davidsson.
Kooperativet består av två delar, Boxholms brukshotell och en så kallad utegrupp. Utegruppen har utfört enklare tjänster som köpts in av kommunen, Boxholmshus och privatpersoner. Det har handlat om trädgårdsarbete, fönsterputs och snöskottning.
Ungefär en tredjedel av Knuts inkomster kommer från Boxholms kommuns inköp, resterande står Boxholmshus AB och privatpersoner för.
– Vi är beroende av att kommunen köper in tjänster av oss, säger Janne.
– Hotellet går runt med nollresultat, menar Tor-Erik. Det är i uteverksamheten kostnaderna finns och där är vi inte i balans.
Knut bildades 2011 för att stödja kommuninvånare som stod långt från arbetsmarknaden och riskerade att hamna i någon form av bidrag eller försörjningsstöd. Vid bildandet av Knut ingick kommunen ett borgensåtagande om 2,2 miljoner kronor. Ett åtagande som främst berör fastigheten.
Bakom initiativet till Knut stod den dåvarande kommundirektören Göran Lundström, som gick i pension 2021.
– Kommunikationen blev sämre när Göran försvann, säger Tor-Erik. Han var vår naturliga kontaktpunkt med kommunen. Den kontakten vi har haft efter att han försvann har mest handlat om konkreta jobb vi ska utföra.
Kooperativet Knut tillhör den typ av sociala företag som ibland kallas för arbetsintegrerande sociala företag. Fram till i höstas hade de 11 anställda. Åtta personer i personalgruppen hade någon form av lönebidrag.
– Under sommaren och hösten har två anställda slutat och gått vidare till jobb och studier, säger Tor-Erik. Vi för även samtal med kommunen att ta över två av våra deltagare. Vi har ändå kvar dessa personers lönekostnader och semesterersättning under våren.
Bedömningen är att kooperativets ekonomin är så pass ansträngd att löner inte kommer kunna betalas ut under hela 2022. Föreningen tog under hösten kontakt med kommunen för att se om de kunde hjälpa till med en lösning.
– I det akuta läget skulle det hjälpa oss om kommunen köpte in fler timmar av oss, säger Janne.
I oktober beslutade kommunstyrelsen om ett inriktningsförslag. I förslaget föreslås Knut att avveckla verksamheten.
– Jag menar att vi inte fått något vettigt svar från kommunen, säger Christer Söderbäck. Känslan är att de vill lägga ned Knut. Det skulle vara ett tjänstefel att avveckla. Många av våra privata kunder är äldre. De klarar av att bo kvar hemma för att vi hjälper till med trädgårdar och snöröjning.