Jeanettes hus hotat – inte sett liknande på 40 år

Bygget av den nya fiskvägen vid Sommens utlopp i kombination med kyla skapar problem i Svartåns vattensystem. I Linnefors når vattnet högt upp på Jeanette Bennichs husgrund.

Jan Holmbom och Jeanette Bennich bor intill Svartån vid Linnefors. Jeanette berättar att det var en stor översvämning sommaren 2007 och det kom in vatten i hennes hus. Men hon har inte varit med om så stora mängder vatten vintertid.

Jan Holmbom och Jeanette Bennich bor intill Svartån vid Linnefors. Jeanette berättar att det var en stor översvämning sommaren 2007 och det kom in vatten i hennes hus. Men hon har inte varit med om så stora mängder vatten vintertid.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2024-01-12 05:00

– När jag drog upp rullgardinen i tisdags såg jag att det såg annorlunda ut, säger Jeanette Bennich.

Utanför hennes hus i Linnefors rinner Svartån förbi i en strid ström. Men den här morgonen var vattennivån betydligt högre än vad Jeanette är van vid.

– Jag bott här i snart 40 år och så här har det aldrig varit någon vinter tidigare.

undefined
Jan Holmbom och Jeanette Bennich bor intill Svartån vid Linnefors. Jeanette berättar att det var en stor översvämning sommaren 2007 och det kom in vatten i hennes hus. Men hon har inte varit med om så stora mängder vatten vintertid.

Trädgården är översvämmad och vattnet når högt upp mot stengrunden på huset.

– Det är tre stora grundstenar, och en och en halv är översvämmad nu. Vid nästa grundsten kommer det in i huset. Det rör sig väl om 15 centimeter till. Inne i pannrummet har jag en länspump som jag fått låna av räddningstjänsten ifall det skulle komma in vatten.

undefined
Vid Svartåns utlopp i Laxberg pågår arbetet med en ny fiskväg (faunapassage).

Bygget av en ny fiskväg pågår vid Sommens utlopp vid Laxberg. Som vi skrivit om tidigare har den regniga hösten påverkat 30-miljonersprojektet.

– Det är blött i markerna trots att det är kallt. Det är förvånande att det fortfarande är högt tillflöde till sjön när det är så kallt. Det brukar det inte vara, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef på Tekniska verken.

undefined
Vattnet når högt upp på husgrunden på Jeanettes hus. "Det är tre stora grundstenar, och en och en halv är översvämmad nu. Vid nästa grundsten kommer det in i huset. Det rör sig väl om 15 centimeter till."

För att minska vattennivån har man sedan en månad tillbaka ökat tappningen från 24 kbm/s till 30 kbm/s. Den senaste tidens kyla har bidragit till ytterligare svårigheter i Svartåns vattensystem.

– Vi har i princip bara kunnat behålla nivån i sjön med tappningen på cirka 30 kbm/s, det är därför vi vill undvika att sänka tappningen för då kommer nivån i sjön att börja öka. När vi tappar så mycket vatten får isen svårt att lägga sig där det är strömt. 

När det blir så kallt som det blev förra veckan håller vattnet en temperatur som är lägre än noll grader. Vattnet fryser inte för att det är i rörelse. 

– När det kalla vattnet träffar en yta bildas is. Vi får då stora problem i våra kraftverk. När vattnet kommer fram till rensgallren så fryser det, packar ihop sig och skapar en issörja. Det blir tvärstopp, förklarar Ola Palmquist.

undefined
"När det kalla vattnet träffar en yta bildas is. Vi får då stora problem i våra kraftverk. När vattnet kommer fram till rensgallren så fryser det, packar ihop sig och skapar en issörja.", förklarar Ola Palmquist, affärsenhetschef på Tekniska verken.

Sättet att förebygga isbildning är att lägga is på vattnet närmast kraftverket. Genom att minska tappningen och hastigheten på vattnet lägger sig isen.

– Vattnet går då under isen istället. Då blir det inte avkylt på samma sätt eftersom det inte är kontakt med den kalla luften.

undefined
Jan Holmbom och Jeanette Bennichs granne Jonas Loiske bor på andra sidan ån mittemot krukmakeriet. Han kunde inte vara med när Corren var på plats. För att ta sig över ån åker han bil över broarna vid Linnefors. "Det har aldrig varit så mycket vatten under de åtta år jag bott här. Så länge det inte går över broarna är det lugnt för min del", säger han.

Ola Palmquist berättar att det började bli problem med is på gallren redan förra fredagen och då togs ett beslut att lägga is över helgen och sedan öka tappningen när isen lagt sig.

– Isen har lagt sig och vi har ökat flödet igen till 30 kbm/s. Men uppenbarligen tar samma flöde större plats nu när det blivit is. Då blir det problem på vissa ställen, till exempel vid Linnefors.

undefined
Isbildning på en bro vid Linnefors.

Jeanettes granne Jan Holmbom har även han fått sin tomt översvämmad. En utomhusscen som han byggt för kulturevent ligger under vatten.

– När man riskerar egendom så gäller försiktighetsprincipen och det tycker jag inte att man anammat. I det här fallet är vi rädda att broarna ska gå sönder.

undefined
Intill kraftverket i Mjölby ligger is. De är ett sätt att förebygga isbildning. "Vattnet går då under isen istället. Då blir det inte avkylt på samma sätt eftersom det inte är kontakt med den kalla luften", säger Ola Palmquist på Tekniska verken.
undefined
Vid kraftverket i Mjölby kämpar man för att hålla isen borta. Idag är en grävmaskin på plats för att forsla bort överskottet av is.

Intill Jeanettes hus finns ett brosystem över Svartån. Av iskanten av döma kan man se att vattnet passerat några centimeter under broarna.

Under tisdagen gjorde räddningstjänsten och Tekniska verken bedömningen att de behövde minska tappningen för att minimera riskerna vid Linnefors. De kommer fortsatt hålla uppsikt på platsen.

– Just nu gör vi bedömningen att det inte är någon fara för broarna eller byggnader, säger Ola Palmquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!