5-åriga Lina har levt med ett annat barns hjärta – i två år

När Lina Kapusta bara var två veckor gammal blev hon smittad av ett vanligt förkylningsvirus. Vad familjen inte visste då var att sjukdomen skulle få enorma konsekvenser.
– Första perioden efter operationen, den var fruktansvärt jobbig, säger pappa Johan Kapusta.

Fick en tuff start på livet

Foto: Simon Spence

Boxholm2024-10-13 07:00

När man ser femåriga Lina Kapusta springa omkring på en fotbollsplan är det svårt att tro att hon fick ett annat barns hjärta för bara två år sedan. Några månader efter operationen skrev Corren ett reportage, när vi nu träffar Lina igen har hon börjat i fotbollsskola i Boxholm, men just denna dag är det inte bollen som är roligast.

– Kom och titta när jag springer hinderbanan, ropar hon och försvinner iväg mot häckar och ringar på gräset.

undefined
Lina tillsammans med storebror Alex på fotbollsplanen.

När Lina kommer tillbaka säger hon nöjt att hon ska springa mer och hon har inte tid att prata, men vi får gärna filma när hon springer jättefort. 

Vad är roligast på fotbollsskolan?

– Att man får springa och skjuta bollen i mål. Och hästen som gungar är kul, säger hon och pekar mot lekplatsen.

Lina föddes frisk men efter två veckor blev hon väldigt sjuk till följd av ett vanligt förkylningsvirus. Det visade sig att hon hade fått hjärtmuskelinflammation som orsakade svår hjärtsvikt. Lina blev kopplad till en hjärtpump och hela familjen flyttade till Ronald McDonald hus i Lund. Efter över ett och ett halvt års väntan fick hon ett nytt hjärta. 

undefined
Lina var fast vid en hjärtpump i ett år och sju månader. Den simulerade vänster hjärtkammare. Kanylerna från pumpen fick inte gå sönder eller komma i kläm för då slutade Linas hjärta att fungera.

 

undefined
Linas första hjärtpump vägde 100 kilo, vilket gjorde att hon var fast på sin avdelning på sjukhuset. När hon efter åtta månader fick en ny pump, som bara vägde 15 kilo, kunde hon äntligen lämna sjukhuset under korta stunder.

 

undefined
Enligt läkarna har Lina nu ett friskt hjärta men hon kommer att gå på årliga hjärtkontroller fram tills hon är 18 år. Här tillsammans med mamma Emma Nilsson.

Det syns i Linas ögon att hon är en spjuver, och trots att glimten i ögat inte var lika stark för två år sedan så fanns den där då också. 

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var tufft den första perioden efter operationen, den var fruktansvärt jobbig, säger pappa Johan Kapusta som är med Lina på dagens träning.

Har hon varit mycket sjuk efter operationen?

– Hon fick lunginflammation i april 2023 och lades in på sjukhus. Men sedan dess har det bara blivit bättre och bättre.

Läkarna har sagt till Johan och mamma Elin Nilsson att dottern nu har ett friskt hjärta. När Lina blir sjuk är det detsamma som för andra barn. 

– Det som kan ske är att det tar lite längre tid för sjukdomen att försvinna och det kan bli någon följdsjukdom, exempelvis en ögoninflammation när hon har varit förkyld, berättar Johan.

undefined
Linas pappa Johan Kapusta konstaterar att hon nu inte är sjuk så ofta. Lina började gå hos dagmamma förra året och i augusti i år bytte hon till förskolan.

 

undefined
Familjen Kapusta/Nilsson har nu fått en ny familjemedlem, en hund som heter Bobby.

I augusti förra året började Lina hos en dagmamma och sedan dess har hon varit väldigt lite sjuk.

– Hon exponerades för färre barn där än på förskola. Det var som en försiktighetsåtgärd.

Träffar ni läkare fortfarande för att kontrollera att allt är bra med Lina?

– Läkarna i Lund håller koll på att hennes hjärta utvecklas på rätt sätt tills hon fyller 18 år. Vi åker dit en gång om året och beroende på testsvaren så kan vi få åka på återbesök inom några månader. 

Är det tryggt att fortfarande ha den kontakten?

– Absolut! Läkarna där är så otroligt duktiga på barnhjärtan.

I augusti i år tog Lina ytterligare ett nytt steg i livet, något hon gärna berättar om.

– Jag går på förskolan nu, på Hjorten. Förskolan är kul! Marcus som går där spelar också fotboll.

undefined
Lina har även charmat ledarna på fotbollsskolan i Boxholm och hon ger mer än gärna ut kramar, som här till Maja Lööke.

Det är inte bara Lina som spelar fotboll i familjen. Storasyster Maja, som är med mamma Elin i stallet denna kväll, och storebror Alex är också aktiva i fotbollsklubben. Och pappa Johan är ledare för Alex lag. 

– Jag vågade inte ta på mig sådana uppdrag tidigare när framtiden var osäker. Men nu är jag ledare i både fotboll och innebandy och engagerar mig även i hockeyn när Alex spelar, säger han och skrattar.

Johan och Elin vågade inte satsa fullt ut på sina jobb när Linas framtid var så osäker, men nu är det möjligt.

– Elin ska bli klasslärare på heltid igen, barnen går i skolan i Boxholm och vi har skaffat en hund som heter Bobby. Så vi är en helt vanlig familj igen, säger Johan.

Att vara "en vanlig familj" innebär även att Johan och Elin nu kan åka på semester med barnen, något som inte var möjligt tidigare när Lina låg på sjukhus.

– Vi har varit i fjällen och i somras åkte vi med husvagn till ostkusten. Det känns otroligt bra, vi visste ju inte om livet skulle handla om medicinering och en livslång rädsla att något skulle hända med Lina.

undefined
Att Lina skulle bli en fotbollstjej var inte givet för några år sedan. Och även om hon bara känner Marcus, som går på samma förskola, gillar hon att springa runt på planen.

Samtidigt som Johan pratar ropar Lina att hon ska skjuta och hon vill att alla ska titta. När bollen rullar i mål får hon applåder.

– Lina ligger fortfarande lite efter med motoriken, men hon blir bättre för varje dag och på sista tiden har den blivit riktigt bra. Hon är ju ett barn så hon har drivet att lära sig saker, springa och klättra, säger Johan med ett leende.

Hon är duktig verbalt och det tror Johan delvis beror på att det bara fanns vuxna runt henne när hon låg på sjukhus.

– Jag tror även det beror på att hon har storasyskon att prata med, och Lina gillar ju att prata.

Vad säger syskonen om det som varit?

– De pratar om det ibland, de är så glada att allt är som det var innan Lina blev sjuk, och att vi bor i Boxholm igen. 

undefined
Lina har nyligen fyllt fem år.

 

undefined
Lina har fått en sparkcykel och hennes föräldrar kan intyga att det går undan när Lina får upp farten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!