Vi har tidigare berättat om att den tidigare kommundirektören, Linda Hammarström, lämnade sin post med ett avgångsvederlag som motsvarar 15 månadslöner. Hon blev den tredje toppchefen inom loppet av två år som köps ut av kommunen. Corren har haft kontakt med flera personer som tidigare jobbat i kommunen som berättar att de har valt att sluta på grund av en dålig arbetsmiljö
I en tidigare intervju bekräftar kommunstyrelsens ordförande Claes Sjökvist (S) att det varit vissa bekymmer och att arbetsmiljön diskuterats en tid.
Vår rapportering har väckt starka reaktioner i kommentarsfälten på Corren.se och skapat debatt i en lokal grupp på Facebook. Ett flertal av personerna reagerar på att miljontals kronor av skattebetalarnas pengar går åt till att köpa ut chefer som av olika skäl inte klarar att utföra sina uppdrag.
Åke Sandberg (M) sitter i kommunstyrelsens presidium och han berättar att han står bakom beslutet att köpa ut kommundirektören.
Vilken information har ni fått under den här processen?
– Vi har fått information från personal, mer säger jag inte.
Claes Sjökvist berättar för oss att han känt till problemen "en tid".
– Det har jag inte gjort. Jag fick information veckan innan jul.
Känner du till skälen till att kommundirektören köptes ut?
– Ja. Jag fick en bra redovisning veckan innan jul och var med och tog beslutet.
Vem fick du redovisningen av?
– Det tänker jag inte tala om.
Vad tänker du om att det är den tredje höga chefen som köps ut?
– Det är skit. Men fungerar det inte måste man riva isär. Folk tror att alla människor har anställningstrygghet. Man har från tre månader till tolv månader uppsägningstid och ingen får gå på dagen. Men det är skillnad på till exempel en vd som kan få gå hem på dagen.
– Rekryteringen av Linda Hammarström skedde längre tillbaka. Då var jag inte med. Jag har krävt att vi ska ha en helt annan anställningsprocess där vi använder en rekryteringsfirma som gör tester av folk. Presidiet ska sedan intervjua de slutgiltiga kandidaterna.
Det spekuleras på sociala medier och människor undrar om det är rimligt att köpa ut chefer med skattepengar på det sättet som kommunen gjort?
– Man måste ha en bättre rekryteringsprocess för att vi ska slippa det. Men när det inte fungerar så måste man förändra. Om du har ett avtal utan en klausul blir det en facklig förhandling. Om man tappar förtroendet för en person kan det bli svårt att få den borttagen och då kan bli en större skada för organisationen. En person som går kvar som man inte har förtroende kan vara en större skada.
Hur ser ert förtroende för Claes Sjökvist (S) ut?
– Det är bra. Alla partier försöker jobba för Boxholms bästa.
Har politiken gett förvaltningscheferna förutsättningar att klara sina uppdrag på ett bra sätt?
– Ja. Däremot har en del av förvaltningscheferna inte skött sitt jobb bra. De har dragit över budget och inte hanterat det. Det har funnits en bristande respekt för budget. Tittar man på vår kostnadsbild med jämförbara kommuner har vi de högsta kostnaderna per invånare.
Hur ska kommunen få chefer och tjänstemän att vilja stanna kvar?
– Vi måste jobba med arbetsmiljön och se vad vi kan förbättra. Vi måste få en bättre stämning och få in mer positivitet. Det behövs ledare som kan ge klappar på axeln på ett rätt sätt och coacha positivt framåt. Man ska tycka att det är kul att gå till jobbet, då gör man ett bra jobb.
Evert Andersson (KD), ledamot i kommunstyrelsen, reagerade med stor förvåning när han fick vet att kommundirektören skulle avgå.
– Att det skulle vara tal om att avskeda har inte varit uppe i kommunstyrelsen. Det har aldrig nämnts, varken om tidigare socialchefen eller kommundirektörens avsked. Det är som att man har kommit på det akut och vi har inte blivit inkallade i kommunstyrelsen heller.
Beskedet om utköpet fick Evert Andersson via en annan politisk ledamot samma dag som kommundirektören slutade. Det förmedlades inte den formella vägen.
– Det fanns ingen tid att reagera, men det är klart att man reagerar på att det tydligen har varit dålig arbetsmiljö på kommunkontoret. Det finns väl en hel del att jobba med för att förbättra arbetsmiljön där. Det har varit många turer kring olika chefer som blivit utköpta, dessutom till en otroligt hög kostnad för kommunen. Det blir oförberedda, obudgeterade kostnader som kommer att drabba kommuninvånarna på ett eller annat sätt.
Hur tycker du att ärendet skulle ha hanterats?
– I ett sådant läge skulle kommunstyrelsen kallats in för att få information så att alla är medvetna om vad som händer. Då kunde man kanske ha stävjat det innan.
Flera kommuninvånare skriver på sociala medier att de är arga på att skattebetalarnas pengar tas till utköp. Vad tänker du om kritiken?
– Många påpekar att de skulle kunna ha omplacerats till andra uppgifter och det kanske är en möjlighet. Men har man misskött sitt så tycker jag att man borde avskedas utan någon som helst ersättning.
Vad behövs för att få en förändring i arbetsmiljön?
– Först och främst får man prata igenom läget och lägga förslag framåt som gör att man undviker sådana här situationer. Rekryteringsprocessen för de nya cheferna måste vara en grannlaga uppgift både för kommunstyrelsen och kommunledning att göra en bra bedömning om lämpligheten.
Claes Sjökvist uppger att han inte fått information om att arbetsmiljöproblemen berott på kommundirektören, vad tänker du kring det?
– Det tycker jag låter konstigt när de jobbar tätt ihop liksom.
Har du förtroende för Claes Sjökvist?
– Ja, det har jag ju som person. Däremot tycker jag att man borde ha handlat lite annorlunda för att komma tillrätta med det här problemet. Man skulle ha tagit upp saken i kommunstyrelsen. Det är ju ändå kommunens högst beslutande organ.
Även socialchefen slutade under hösten, blev du lika förvånad när du fick besked om det utköpet?
– Ja absolut, det kom som en blixt från en klar himmel.
Michael Stark (SD), ledamot i kommunstyrelsen, berättar att de politiska ledamöterna i samband med kommunfullmäktige före jul fick information om att det pågått mobbning i kommunhuset. Informationen lämnades efter att allmänhet och press uppmanats att lämna salen. Då ska de ha fått information om att det fanns kritik mot kommundirektörens ledarskap.
– Kritiken har funnits även tidigare och kommit från socialnämnden där vi har en sverigedemokratisk företrädare. Jag har tagit upp det tidigare men då har det inte varit fel på kommundirektören har Åke Sandberg sagt. Så jag blev väldigt förvånad när Åke sa att hon skulle få sluta.
Vad tänker du kring utköpen som gjorts av tre chefer?
– Att det är väldigt mycket kapitalförstöring i lilla Boxholm. Det är väldigt mycket pengar för oss som behövs till andra saker.
Är det rimligt att ta miljonbelopp till utköpen?
– Nej, det kommer bli svindyrt för kommunen då sociala avgifter tillkommer utöver hennes månadslöner.
Vad krävs för att förbättra arbetsmiljön i kommunhuset?
– Det måste nog vara mer öppna kort så man vet vad som händer.
Har du förtroende för Claes Sjökvist?
– Ja, det har jag, jag vet inte vem som skulle vara kommunalråd i Boxholm annars.
Niklas Aus (V), ledamot i kommunfullmäktige, blev också förvånad när han fick veta att kommundirektören skulle sluta.
– Jag har inte fått någon information överhuvudtaget skulle jag vilja påstå. Det enda var efter ett fullmäktige då åhörarna fick gå ut.
Utifrån den informationen ni fick på fullmäktige, trodde du att det skulle sluta med ett utköp?
– Nej. Man sade att folk inte pratade med varandra och att man var osams.
Däremot tycker han att det var bra att uppgörelsen med Linda Hammarström hölls i en liten krets.
– När man går in på personliga frågor är det lätt att det blir någon typ av skvaller och då vill man inte blanda in för många människor. Det kan vara mycket som är känsligt. Sedan vet inte jag hur diskussionerna har skötts. Man kan bara hoppas att det har skötts på ett bra sätt.
Hade du velat ha den insynen?
– Både ja och nej. Jag ser väl inte att det är möjligt att en större grupp har insyn i en sådan här process.
Claes Sjökvist berättade att det pågår en process där man har arbetsmiljön i fokus. Vad tror du behövs för att det ska bli bättre?
– Man måste ha bättre samtal med varandra. Det handlar nästan alltid om att man måste prata med varandra, för till slut slutar folk att prata med varandra och går och tjurar. Då blir det att folk säger upp sig till slut.
Behöver politiken se över sitt ledarskap, har du förtroende för Claes Sjökvist?
– Jag är ny i politiken och har svårt att uttala mig om hur det har varit tidigare. Jag kan inte säga något negativt om honom. Jag har förtroende för honom men sedan är det ju saker som kan bli bättre, så är det alltid.
Hur ska man få chefer som stannar i kommunen?
– Det handlar om att det ska vara högt i tak och få människor att samarbeta på ett bra sätt. Och det gäller inte bara chefer utan även när man kommer längre ned på golvet. Det är dem man måste lyssna på och hur de mår. Men ofta gör man tvärtom. När det gäller ekonomi exempelvis, de som jobbar längs ned vet ju var pengarna tar vägen.
Corren har även upprepade gånger sökt Centerpartiets förtroendevalda Gunnar Malgeryd som är ledamot i kommunstyrelsen.