Polisen sökte i huset i flera dagar

Spåren i jakten på rånarna som slog till mot en bank i Åtvidaberg i höstas ledde polisen till ett hus i Bestorp, sydöst om Linköping. ”Det känns både olustigt och lite farligt”, säger fastighetsägaren.

15 januari 2019 12:03

Just nu råder lugnet vid det lilla huset klätt med eternitplattor. De enda spår av liv som går att urskilja, är de från haren i snön på tomten. Men för några veckor sen, ungefär en månad efter att det grova rånet mot Sparbanken i Åtvidaberg ägde rum, var scenen en annan.

– Polisen var här med flera bilar och undersökte huset med hundar. En hund för att nosa efter vapen, en annan hund för att nosa efter sedlar. De jobbade här i tre dagar.

Huset har funnits i familjen länge och hyrs regelbundet ut via en bokningssajt. Vid tiden för rånet var huset bokat för tre personer av en kvinna i 60-årsåldern med adress i Stockholmsområdet. Den 23 oktober när kvinnan kom för att checka in, var ägaren själv bortrest.

LÄS MER: Två personer anhållna för inblandning i rånet

– Min far lämnade över nyckeln och kvinnan sa att hon var där för att laga god mat och ta skogspromenader.

Lördagen den 27 oktober lämnade kvinnan tillbaka nyckeln och jag var uppe och kollade till huset. Då var det städat och fint.

Dagen innan, den 26 oktober, utspelade sig rånet i centrala Åtvidaberg.

– Det känns ganska olustigt ... och farligt om man hade gått dit och knackat på och rånarna hade varit här, säger fastighetsägaren som berättar att det inte är ovanligt att han kollar till sina gäster ibland ifall de vill ha tips på aktiviteter under sin vistelse.

LÄS MER: Rånarna sköt för att skada eller döda.

Gärningspersonerna, som tros vara mellan 20 och 40 år gamla och som ska ha varit beväpnade med någon form av automatvapen, tog god tid på sig inne i banken. Enligt polisens spaningsledare tyder det på att rånet var välplanerat.

Efter att rånarna tänt eld på sin första flyktbil, fortsatte jakten tills en polispatrull som fått vittring plötsligt blev stannad utmed vägen i höjd med Jarlsgården, strax söder som Åtvidaberg. Där avlossades flera skott mot polispatrullen som då valde att inte fortsätta. Rånarna åkte vidare i en falskregistrerad Peugeot på länsväg 691 i riktning mot Mormorsgruvan. Därifrån är avståndet till huset i Bestorp drygt elva kilometer.

LÄS MER: Polispatrull beskjuten under rånarjakten.

Men polisens spaningsledare, John Skoog, vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att just det här huset skulle ha varit rånarnas gömställe eller att polisen har varit på platsen. Han hänvisar istället till uppgifter som vi tidigare har berättat om, att man i utredningen är intresserad av personer som hyrt boende i trakterna kring samhället Bestorp den 23–27 oktober – alltså samma datum som det här huset hyrts ut.

– Det har framkommit uppgifter som gör att vi tror att personer från rånet har befunnit sig i området Bestorp, före, under och efter rånet. Jag vill inte gå in på vilka åtgärder som vi har gjort eller vilka fastigheter som polisen har gjort utrednings­åtgärder kring.

Men för fastighetsägaren har förstås misstankarna gjort att fallet har kommit väldigt nära inpå.

– Det kändes ju lite oroväckande om rånarna skulle ha lämnat kvar något som de sen skulle vilja komma tillbaka och hämta, men det känns rätt tryggt nu när polisen har varit här och gjort en så grundlig undersökning.

Det har nu snart gått tre månader sen rånet i Åtvidaberg.

– Det pågår ett omfattande arbete med att analysera all den information som vi har samlat in och det här är en tidskrävande process, säger John Skoog. Arbetet sker på ett systematiskt sätt, vilket också innebär att det kommer att ta tid. Så vi arbetar på och jag tycker att vi tar steg framåt hela tiden. Sen får vi se hur långt vi kommer.

Händelsen rubriceras som grovt rån och mordförsök.

På tisdagen meddelade polisen att två personer gripits och anhållits misstänkta för delaktighet i rånet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Julia Djerf

Ämnen du kan följa