Rånarna sköt för att skada eller döda

Bankrånarna som öppnade eld mot en polispatrull sköt inte rakt upp i luften – utan för att skada eller döda. Det misstänker polisen som nu har satt samman en utredningsgrupp som ska försöka hitta de skyldiga.

29 oktober 2018 11:30

Vid bankrånet i Åtvidaberg på fredagseftermiddagen deltog minst fyra maskerade rånare som var beväpnade med automatvapen. Efter att ha lämnat Åtvidabergs sparbank i en silverfärgad BMW med ett okänt byte satte rånarna kurs mot industriområdet Fågelsången. Där satte de flyktbilen i brand.

Rånarna fortsatte flykten i en bronsfärgad Peugeot, falskskyltad med registreringsnummer LAE 283.

Vid Jarlsgården, på vägen mellan Åtvidaberg och Bestorp, mötte en polispatrull de flyende rånarna. Polispatrullen vände och började följa efter flyktbilen. Situationen trappades upp till en extrem nivå när rånarna valde att stanna på vägen och öppna eld mot patrullen.

Polisen har valt att inte berätta om skotten träffade polisbilen. Det står i varje fall klart att rånarna inte sköt rakt upp i luften.

–  Vi kommer inte släppa uppgifter om hur skottlossningen gick till. Det vi kan säga är att man har beskjutit patrullen och vi rubricerar det som mordförsök. Detaljerna stannar i utredningen tills vidare, säger Tommy Thorngren, pressansvarig på polisen i region Öst.

Men brottsrubriceringen försök till mord indikerar väl att gärningsmannen inte har skjutit rakt upp i luften?

– Man har absolut skjutit mot den här patrullen. Det är det vi menar när vi säger att patrullen har blivit beskjuten och det är därför vi rubricerar det som mordförsök. Men vi går inte in på vilken typ av vapen som användes och om det träffade eller inte, säger Thorngren.

Polisen har ännu inte hittat den bronsfärgade flyktbilen av märket Peugeot och fortsätter att uppmana allmänheten att höra av sig med tips.

– Vi är fortsatt intresserade av tips kring den här bilen. Det är troligen ingen som är ute och kör snabbt med den här bilen. Troligare är att den står parkerad på ett konstigt sätt.

Thorngren säger dock att polisen inte bara är intresserad av tips kring den aktuella bilen:

– Det behöver inte bara vara uppgifter om maskerade män och den här bilen som är intressanta.

Utredningen om bankrånet och det efterföljande mordförsöket utreds nu av enheten för grova brott vid polisen i Linköping. Enligt Thorngren kommer sannolikt även utredare från polisen i Jönköping och Södermanland att delta i utredningsarbetet.

– Vi kommer att ha en regional förstärkning med resurser från alla våra polisområden, säger Thorngren och fortsätter:

– Under helgen har vi påbörjat analysen av allt material som har kommit in. Allmänheten har hjälpt till med mycket tips, foton och filmer. Det behöver analyseras. Sedan har vi vår egna tekniska undersökning. Det innebär en hel del analyser som kan leda oss vidare. Det arbetet pågår intensivt.

Så sent som i onsdags i förra veckan rånades Nordeas bankkontor i Märsta utanför Stockholm. De fyra rånarna flydde från platsen i en falskskyltad Lexus. I samband med rånet skedde en skjutning som polisen har tolkat som en avledningsmanöver.

Tittar polisen på eventuella samband mellan rånet i Märsta och rånet i Åtvidaberg?

– Rent generellt kan jag säga att vi är en nationell myndighet och vi tittar nu på vad vi kan få fram med hjälp av kollegor även i andra regioner. Självklart sitter inte vi här bakom en stängd dörr utan att titta på omvärlden. Det här är troligtvis personer som kan ha gjort något liknande tidigare, säger Thorngren, som dock inte vill uppge om polisen rent konkret misstänker att det finns något samband mellan de bägge bankrånen.

Rånarna sköt för att skada eller döda

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa