Tunga beskedet: Hustillverkare lägger nytt storvarsel

För andra gången i år varslar Åtvidabergshus 25 anställda. "Bostadsmarknaden är nästan död", säger vd Magnus Andersson som trots krisen för småhusindustrin försöker se framåt.

I januari i år larmade branschorganisationen Trä- och möbelföretagen om 2023 som "nattsvart” för branschen. Medan andra småhustillverkare la storvarsel höll Åtvidabergshus ut. Det gick till mars, då företaget varslade 25 anställda om uppsägning. Nu kommer ett lika stort varsel.

I januari i år larmade branschorganisationen Trä- och möbelföretagen om 2023 som "nattsvart” för branschen. Medan andra småhustillverkare la storvarsel höll Åtvidabergshus ut. Det gick till mars, då företaget varslade 25 anställda om uppsägning. Nu kommer ett lika stort varsel.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-10-09 14:20

Han är tagen efter att ha informerat personalen på Åtvidaberg Huskomponenter AB (Åtvidabergshus) under förmiddagen. 

– Det är skitjobbigt. Många mår dåligt och är jätteledsna. Det skapar oro. Flera av de som berörs har långa anställningstider, och fyra månaders uppsägning. 

De längre uppsägningstiderna gör att företaget måste agera nu.

– Vi vet inte om vi får in jobb. Vi kan inte blunda för det och riskera hela företaget och alla anställda. 

Samtidigt som förhandlingarna nu inleds har Magnus Andersson, som vid tidigare varsel, en förhoppning om att inte behöva verkställa det fullt ut. 

– Vi har väldigt mycket offerter ute nu. Om vi skulle få ett till två jobb skulle det göra underverk, men vi har inte bläcket på pappret än och kan inte chansa.

undefined
Magnus Andersson, vd och majoritetsägare av Åtvidabergs Huskomponenter AB är tyngd av att åter behöva varsla personal om uppsägning. "Vi kommer att tappa duktiga medarbetare och det blir svårt att få tillbaka dem som går till andra jobb", säger han

Tidigare i år varslade företaget 25 kollektivanställda. Några återanställdes. 

– Vi kände oss ganska optimistiska ett tag, säger Magnus Andersson som trodde på en försiktig vändning. 

Företaget vänder sig till byggentreprenörer som utvecklar bostadsområden. 

– De lyckas inte sälja idag och då flyttar man fram sina projekt. Eller lägger de på is. 

Orsaken? 

– Räntan, framförallt. Det är osäkert för de som vill köpa hus idag. Riksbanken måste komma med besked som gör att människor kan kalkylera på räntekostnaderna framåt.  

Småhusindustrin har det fortsatt tufft, mycket tufft. 

– Det är lika för alla. Vi sitter i samma båt och vi slåss om de få jobb som finns ute nu. Om man var två, tre företag som räknade på ett projekt tidigare, så är vi tio, tolv idag. 

För ett år sedan noterade Åtvidabergshus runt 120 anställda med produktion i både egna lokaler i Örsätter och hyrda lokaler i industrigallerian IBR på andra sidan riksväg 35. 

Och nu? 

 – Vi är 65 anställda. Vi hyr fortfarande lokaler på IBR, men vi har ingen produktion där. 

Omsättningen, som 2022 landade på närmare 150 miljoner kronor, sjunker. 

– Vi når 80-90 miljoner kronor i år. 2024 går inte att spekulera i. 

Trots branschkris ser Magnus Andersson framåt. Åtvidabergshus riktar i nuläget delvis in sig på ett annat segment; samhällsbyggen som skolor och LSS- boenden. Konjunkturen kommer att vända och med det följer ett uppdämt behov av bostäder. 

– Det kommer att ske, frågan är bara när. Det gäller att ha tillverkningskapacitet när det vänder. 

Med det sagt, håller han fast vid planerna på en helt ny husfabrik i Åtvidaberg. 

– I allra högsta grad.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!