På måndagsmorgonen fick personalen på Åtvidaberg Huskomponenter AB:s två fabriksenheter ett tungt, men kanske inte helt oväntat besked.
– Vi varslar 25 av våra knappt 80 kollektivanställda, säger vd Magnus Andersson.
Hur togs varselbeskedet emot?
– Blandat, men bland de som är sist anställda är en del oroliga. Det är jättetråkigt.
I januari när flera andra hustillverkare runt om i landet varslat, beskrev Trä- och möbelföretagens vd David Johnson läget för branschen som ”nattsvart”.
Då målade Magnus Andersson läget för Åtvidabergshus i en något ljusare nyans: "Målet är att behålla personalstyrkan och få in så mycket jobb som möjligt i år. Men omsättning och resultat kommer att gå ner", sa han.
Ambitionen om att inte varsla höll fram tills nu:
– Småhusbranschen har gått ner 50 procent, säger Magnus Andersson och fortsätter:
– Det är segt också hos oss. Vi säljer inte i den omfattning man tänkt sig och uppdrag skjuts upp.
Trots konjunkturläget blickar han framåt:
– Det är positivt att vi har mycket jobb att räkna på, även om det är segt just nu att få till affärer. Vi räknar tufft och lägger låga anbud för att kunna behålla så mycket personal som möjligt.
Magnus Andersson uttrycker en förhoppning om att inte behöva lösa ut varslet fullt ut och genomföra uppsägningar.
– Personalen är vår viktigaste resurs. I den bästa av världar kan vi ta tillbaka några eller alla, som inte fått nya jobb, så fort det vänder. Någon gång vänder det. Det kanske blir ett uppehåll fram till hösten, bara.
Han nämner återigen att företaget räknar på flera förfrågningar och nya uppdrag, men påpekar att marknaden är avvaktande.
– Vi har en fördel att vi inte säljer till slutkund, utan till företag som kan starta ett uppdrag utan att ha sålt alla hus i ett projekt. Men ränteläget är inget bra för branschen nu. Det gör att företagens kunder också avvaktar, det är mycket psykologi i detta nu.
Finns det något alternativ till uppsägningar?
– Vi kan inte sätta hela företaget på spel och ha personal kvar som vi inte har jobb till. Det är viktigt att vi agerar i tid.
Förhandlingar med GS, Facket för Skogs-, Trä- och Grafisk bransch inleds på onsdag denna vecka.
– Varseltiden är två månader. Ingen kommer att gå hem innan den 12 maj, säger Magnus Andersson.
De 13 anställda på tjänstemannasidan berörs inte av varslet.