När kommunstyrelsen samlades under onsdagen låg ett tungt ärendet på bordet. Det gällde upphandling av de 73 platser inom Kopparsvanen 1– 7 som idag drivs av Forenede care, tidigare Förenade care.
Enligt Thomas Lidberg visade 15 företag intresse, men när anbudstiden gått ut fanns bara ett anbud – från Forenede care.
Vårdbolaget uppmärksammades under våren. Klagomål från anhöriga ledde till en översyn och krav om åtgärder, samt tillsyn som ännu pågår.
Klagomålen gällde brister i omvårdnad, som att boende inte fått gå på toaletten och inte fått duscha, men även brister vid läkemedelshantering. Anhöriga hade klagat över äldre som suttit utan kläder i allmänna utrymmen. Det kom uppgifter om boende som ofta var orakade och hade matrester kring munnen eller på kläderna.
I juni, kort efter översynen, gick kommunen ut med en ny upphandling.
– Förenade care hade redan diskvalificerat sig för en ny avtalsperiod, säger Thomas Lidberg.
Det är en åsikt, som visade sig stämma i kommunens egen kvalificeringsprövning.
Av 15 kvalificeringsfrågor bedömes Forenende care i sex fall inte nå kraven. Anbudet var därmed inte kvalificerat.
– Det handlade om återupprepade brister, uppger Lidberg.
Kommunstyrelsen beslutade att avbryta upphandlingen. Som en konsekvens av det togs ett följdbeslut: "att vård- och omsorgsförvaltningen övertar driftsansvaret för de aktuella platserna från och med 1 september 2023".
Thomas Lidberg är nöjd över båda besluten. Han har varit öppen med att han för egen del velat ha all äldreomsorg i kommunal regi. Även V som ingår i majoriteten har framfört detsamma.
Nu öppnar Lidberg sig kring den fråga som han bedömer som svårast i samarbetet med C, V och L.
– Vi hade kommit överens 2018 om att vara positiva till upphandling. Vi har fått kompromissa på det.
Hur allvarlig var situationen inom majoriteten?
– Majoriteten hade kunnat gå isär för detta. Jag har varit fruktansvärt upprörd. Men det var bara att gilla läget och gå ut med upphandlingen.
Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) uppger att C varit drivande för en upphandling. Han hade gärna sett en jämn fördelning av särskilt boende i kommunal respektive privat regi. Han tonar ner situationen inom majoriteten.
– Det har inte varit så att vi skulle gått isär, säger han och lutar sig mot överenskommelsen mellan partierna.
– Det var rätt att gå ut med upphandlingen för att kolla av marknaden. Efteråt förstår jag att kommunen har ställt tuffa krav i underlaget, men också att kommunens egen äldreomsorg är effektiv, säger han och förtydligar att det inte varit aktuellt att upphandla utan att uppnå kvalité och kostnad som är likvärdig med de boenden kommunen driver.
M och SD är kritiska till hur ärendet hanterats.
– Vi fick handlingarna vid sittande bord och kunde inte förbereda oss, säger oppositionsrådet Tommy Aarna (M).
Han konstaterar att samtliga partier ändå är överens om att avbryta upphandlingen. M vill nu att kommunen ska leva upp till de krav som ställts i upphandlingsunderlaget.
– Det kommer inte bli bättre om vi inte ställer krav och följer upp dem. Det kräver ledarskap, säger han.
Jan Svensson (SD) är nöjd över att kommunen tar över.
– Jag tror det blir bättre. Kommunen får en annan insyn. Men vi har inget emot privat regi, så länge man följer kvalitén, säger han.
Vi har sökt Forenede care för kommentar.