Då gick planerna i kras – nu är tomten till salu igen

För fyra år sedan gick prestigeprojektet med ett fyrvåningshus vid Bysjön i kras. Nu är fastigheten Villan 4 till salu igen. Kommunen beskriver tomten som "ett av Åtvidabergs bästa lägen med sjöutsikt".

Här på gräsytan ligger fastigheten Villan 4. Strandskyddet är upphävt sedan länge och byggnation om max fyra våningar nära Bysjön tillåts enligt detaljplanen.

Här på gräsytan ligger fastigheten Villan 4. Strandskyddet är upphävt sedan länge och byggnation om max fyra våningar nära Bysjön tillåts enligt detaljplanen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-02-21 20:00

Det har runnit en del vatten i Bysjön sedan kommunen år 2020 lade om kursen för Villan 4.

Planerna på ett lyxigt boende med bostadsrätter alldeles vid sjön hade gått i stöpet. Projektbolaget Kvartilen fastigheter AB som köpt marken av kommunen klarade inte finansieringen. Bolaget försökte, men lyckades inte heller sälja projektet vidare till en planerad bostadsrättsförening. 

När grundläggningen inte var klar inom utsatt tid gick köpet tillbaka och Villan 4 blev kommunens igen.

Thomas Lidberg (S) var kommunalråd även 2020. Han övervägde då att lägga hela projektet i malpåse: "Om bolaget som har marken nu inte lyckats fullfölja och dessutom har försökt att sälja projektet, då ska vi avvakta innan vi säljer marken en andra gång."

Avvaktandets tid är nu förbi. 

– Vi gör en ny prövning och ser om någon nappar. Vi måste få fler invånare och kunna erbjuda attraktiva bostäder, säger Thomas Lidberg nu. 

undefined
Företaget Winna som värderat objektet Villan 4 skriver att objektets förutsättningar "är normala på såväl hyres- som fastighetsmarknaden. Sannolik köpare är lokal aktör eller regional med etablering i orten och objektet bedöms ha utvecklingsmöjligheter".

Villan 4 plockas fram ur malpåsen i enlighet med kommunens egna riktlinjer om att byggklara tomter på detaljplanelagd mark ska finnas tillgängliga för försäljning.

Det uppger Klas Liljestrand, mark- och exploateringsingenjör inom kommunen. Samhällsbyggnadsförvaltningen ställde frågan till majoriteten (S+C+V+L+MP) under slutet av förra året. 

– Vi fick ja, säger Klas Liljestrand. 

Enligt kommunalrådet Joakim Magnusson (C) fanns ingen tvekan i den politiska ledningsgruppen. 

– Det var ingen jättediskussion om det. Vi bedömde att det skulle vara bra att pröva försäljning.

Fastigheten Villan 4 om 1466 kvadratmeter, alldeles vid Bysjön har varit omdiskuterad. Detaljplanen medger ett fyrvåningshus med en byggnadsarea på 350 kvadratmeter. 

undefined
Tomten Villan 4 ligger nära både örtagården Borago och kedjehusen på Bysjöstrandsvägen

Kritiker, bland annat örtagårdsföreningen Borago menade att ett flerfamiljshus skulle bli en koloss i området. Även andra framhöll att ett flerfamiljshus skulle störa reakrationsområdet med promenadstråk och badplats. 

Är det lämpligt att släppa fastigheten till försäljning igen? 

– Ja, så har jag tolkat det, säger Joakim Magnusson och lutar sig mot att detaljplanen medger byggnation. 

– Vi behöver ett brett bostadsutbud. Här har vi ett attraktivt läge, ett av de bästa i hela tätorten, säger han. 

Villan 4 annonseras nu ut till försäljning på kommunens hemsida med en inledande beskrivning: "Här finns möjligheten att bygga flerfamiljshuset med det lilla extra, nära till vatten, centrum och rekreation i hjärtat av vackra Åtvidaberg. Fastigheten bedöms av många ha ett av Åtvidabergs bästa lägen med sjöutsikt och stora grönytor runt om fastigheten."

Priset ligger efter en extern värdering inom ett intervall: från 1,2 till 1,8 miljoner kronor.  Marknadspriset bedöms i samma värdering till 1,5 miljoner kronor. 

undefined
Här på gräsytan ligger fastigheten Villan 4. Strandskyddet är upphävt sedan länge och byggnation om max fyra våningar nära Bysjön tillåts enligt detaljplanen.

Enligt kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle bedriver kommunen inte någon aktiv försäljning. Han förklarar det med det tuffa marknads- och konjunkturläget för bostadsbyggande. 

– Men om någon intressent hör av sig så kommer kommunen att ställa krav på tillräckliga ekonomiska resurser och en bra projektidé. 

– Dels beror det på att vi inte vill hamna i samma situation om sist med en entreprenör som inte fick ihop ekonomin, dels är det en väldigt fin plats. Ett projekt måste passa i miljön.

Thomas Lidberg stämmer in: 

– Vi kommer att ställa krav om vem som köper och kräva att köpet går tillbaka om man inte gjuter bottenplatta inom utsatt tid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!