Nya rektorn om kränkningar i skolan: "Mitt viktigaste uppdrag"

Nya rektorn på Alléskolans mellanstadium stärker nu skolans arbete mot kränkningar. "Men jag kan inte göra det själv", säger Annika Görefält.

Annika Görefält, ny rektor på Alléskolans mellanstadium summerar skolstarten: "Min upplevelse är att det finns jättemycket goda krafter som vill barnens bästa. Det finns en vilja att jobba för att trygga upp våra barn. Det drivet känns hela tiden. Även om man har tuffa dagar ibland, så känns det gott att komma hit."

Annika Görefält, ny rektor på Alléskolans mellanstadium summerar skolstarten: "Min upplevelse är att det finns jättemycket goda krafter som vill barnens bästa. Det finns en vilja att jobba för att trygga upp våra barn. Det drivet känns hela tiden. Även om man har tuffa dagar ibland, så känns det gott att komma hit."

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-09-24 11:00

Hon tackade ja till jobbet som rektor för Alléskolan, årskurserna 4-6 under slutet av vårterminen, ungefär samtidigt som Correns granskning om kränkningar på skolan publicerades.

Den handlade om elever som utsatte andra elever för kränkningar, från fysiska till psykiska och verbala. Från slag till elaka ord och handlingar. Då stack mellanstadiet ut med flest antal kränkningar. Reaktionerna blev starka.

– Jag har förstått att det finns en oro bland vårdnadshavare, säger Annika Görefält under ett kort möte i konferensrummet på Alléskolan.

Färgstarka gamla skolplanscher lyser upp de blågrå väggarna denna morgon. Eleverna har just börjat skoldagen.

Hur har skolstarten varit? 

– Det händer mycket saker på en skola. Mycket positivt och roligt, men barn blir också osams, säger hon. 

När vi möts under terminens femte vecka har hon fått hantera en handfull kränkningsanmälningar.

– Det är viktigt att skyndsamt ta tag i dem. Vid misstanke om kränkningar ska vi alltid göra vårt arbete med utredningar och åtgärder.

undefined
Alléskolans mellanstadium stack under förra läsåret ut med många kränkningsanmälningar, fram till mitten av maj rörde det sig om 45 stycken. Skolan skärper nu strukturen kring anmälningarna, bland annat med ett nytt samtalsteam.

Annika Görefält kan inte kommentera förra läsårets händelser på Alléskolan. Då var hon inne på sitt sjunde år som rektor för landsbygdens skolor, Grebo och Björsäter.

Däremot vet hon hur hon ska arbeta för att skapa trygghet på skolan och hur strukturen kring arbetet med kränkningar och anmälningar kan stärkas. 

– Det blir det viktigaste jobbet för mig. Men jag kan inte göra det själv, det är ett tillsammans-arbete. Vi på skolan, från ledning, kurator, elevhälsoteam till lärare och andra anställda, måste samverka med vårdnadshavare. 

Inledningsvis har Annika Görefält tagit sig tid att lära känna både den nya verksamheten och vårdnadshavare.

– Vi vill alla trygga upp skolan och jobba för alla barns bästa.

Strukturen kring kränkningsanmälningarna har stärkts, bland annat med ett nytt samtalsteam där skolans kurator ingår.

 – Ofta kan det räcka med samtal, men om det är allvarligare händelser så kan vi gå in med andra insatser.

Hon tydliggör att alla kränkningsanmälningar ska följas upp med vårdnadshavare, och i samråd med klassföreståndare kan elevhälsoteamet, med skolpsykolog, skolsköterska, kurator och specialpedagog, kopplas in.


Mera konkret har skolan också arbetat med att trygga rasterna för eleverna.

– Vuxna är som tidigare med ute på rasterna. Rastgruppen som initierades under vårterminen jobbar fram rastaktiviteter, framförallt för de elever som inte har så mycket att göra på rasten. Man ska jobba för att alla som vill ska få vara med i olika aktiviteter.

Hon nämner motvilligt skolbranden, som totalförstörde delar av skolan. Sedan dess har skolan saknat förråd för rastleksaker. Nu ska elever på Facettens byggprogram bygga en ny rastbod för dessa saker på skolgården.

undefined
Alléskolan består idag av två skolenheter; mellanstadiet och högstadiet. Till skolan hör också den anpassade skolan, som efter branden i december 2022 håller till i tillfälliga lokaler i anslutning till vård- och omsorgsboendet Kopparsvanen.

Annika Görefält har så här långt in på terminen fått en god känsla av Alléskolan. 

– Min upplevelse är att det finns jättemycket goda krafter som vill barnens bästa. Det finns en vilja att jobba för att trygga upp våra barn. Det drivet känns hela tiden. Även om man har tuffa dagar ibland, så känns det gott att komma hit.

För en rektor som tidigare delat sin arbetstid mellan två skolor känns det speciellt att få stanna på ett ställe.

– Jag har trivts bra i Grebo och Björsäter, men det känns spännande och roligt att ta mig an detta uppdraget.

Hon vill stå för kontinuitet. Vid 59 år har hon kanske landat på sin sista skola. 

– Det har varit många rektorsbyten. Min plan är att vara kvar här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!