Det ligger ett höstdis över det gamla skjutshållet Salvedal, ett av Åtvidabergs byggnadsminnen.
Här finns länets äldsta kända profana träbyggnad, en liten källarbod som är daterad till 1559. Ladugården på Salvedal ska ha byggts senare, i början av 1700-talet.
Tiden sätter sina spår. Det vet Magnus Lindbergh, aktiv i Yxnerums hembygdsförening och projektledare för den restaurering som nu pågår.
– Det var hög tid att göra något, säger han och berättar om rötskadade syllar, stockar och ryggträn på ladugården.
I en första etapp ingår ladugården. I vår startar arbetet med källarboden.
Magnus Lindbergh och föreningens ordförande Lasse Magnusson kryssar mellan gamla rötskadade stockar, stenhögar och nya grova stockar som totalentreprenören Håkanssons Bygg i Söderköping handskrätt med yxa.
– De hugger ytorna för hand med yxa, säger Magnus Lindbergh.
På baksidan av ladugården syns de ljusa nya stockarna väl mot den grånade lagårdsväggen. Här har också marken grävs ut. Det högra hörnet av ladugården har höjts 20 centimeter för att hindra framtida rötskador.
– Vi har medlemmar som gjort stora ideella insatser med det arbetet. Det hade inte gått annars.
Magnus Lindbergh syftar på kostnaderna för projektets båda etapper. Budgeten ligger på 400 000 kronor. Riksantikvarieämbetet står för merparten, men föreningen måste ta mer än 100 000 kronor ur egen ficka.
Hur klarar ni det?
– Utan alla ideella krafter här skulle det inte gå. Vi har många aktiviteter, från Morsdagskafé till växtbytardagar, fruntimmersvecka, nostalgikafé, Borkhultsdagen, skördefest till sommarkafé. På en säsong passerar 4 000 till 5 000 personer här.
Just denna höstdag pågår förberedelserna för vinterns arrangemang. I köket står Siv-Britt Hydén, Susanne Molin, Christina Ottosson och Inger Westerling. Äppelbröd står i ugnen och surdegen är satt.
– Vi ska ha tomtemys och julbord. Vi ska baka leverpastej, göra köttbullar, egen korv och ost, baka vörtbröd, kavring och koka knäck. Det är också viktiga traditioner att hålla igång, säger Christina Ottosson medan hon bläddrar bland gamla recept.
Den 19 november hålls tomtemys och den 2, 3 och 4 december dukas julbordet fram. Då ska arbetet med ladugården vara slutfört. Den som vill kika på hur det ser ut får titta upp mot de nya ryggträna och gå bakom ladugården för att se de nya stockarna.