Källarboden är liten och oansenlig där den ligger på en kulle vid det gamla skjutshållet Salvedal. Men boden med de nötta timmerväggarna har en svindlade lång historia.
Timret höggs för mer än 460 år sedan. Mera exakt under vintern 1558-1559 enligt en dendrokronologisk undersökning. Det gör byggnaden till den äldsta daterade profana byggnaden i länet.
– Akta huvudet, manar Magnus Lindbergh, aktiv i hembygdsföreningen när han kliver in i boden.
Dörrhålet är brett, men lågt. Inne i boden är det mörkt. Små gluggar i timmerväggarna släpper in lite dagsljus och ger utblick mot resten av Salvedal, med ladugården från tidigt 1700-tal och logen, som troligen byggdes mot slutet av 1700-talet i samband med att ladugården byggdes till.
Här finns också den gamla bykstugan som flyttats från bäcken på andra sidan landsvägen. Den har byggts till och idag är kaffestuga. Borta är gästgiveriet som brann ner 1965.
Hela gården är byggnadsminne.
– Det innebär att vi har ansvar, säger Magnus Lindbergh och fortsätter:
– Förra året såg vi att halm blåste ner från taket till lagården och att källarboden behövde renoveras. Vi behövde ta tag i problemen.
En byggnadsantikvarie kallades in. I ett antikvariskt åtgärdsprogram beskrivs skador och förslag på åtgärder. Här omnämns bland annat rötskadade syllar och vatten som skadar knutskallar på källarboden. På ladugården är ryggträna på vasstaket och stockar rötskadade.
– Vi behöver gräva ur runt hela ladugården och byta stockar, men också lägga om taket med råghalm, säger Magnus Lindbergh.
Med åtgärdsprogrammet som grund ansökte föreningen om bidrag från Riksantikvarieämbetet. Nyligen kom beskedet. Föreningen får stöd för källarboden och ladugården.
– Hela projektet ligger på omkring 400 000 kronor. Vi ska själva stå för en tredjedel.
Arbetet startar i höst, efter den traditionella skördefesten i oktober.
– När den sista raggmunken är uppäten så börjar vi.
Magnus Lindbergh är projektledare för det kommande arbetet, men kommer själv inte ägna sig åt byggnadsvård. För det arbetet anlitas i första hand ett byggföretag med kompetens inom området, men också medlemmar.
– Jag fyller 80 i år och håller mig till det digitala och dokumentation, säger han och framhåller att alla som jobbar ideellt i föreningen, med olika aktiviteter som ger intäkter, bidrar till att rädda de gamla byggnaderna.