Kommunalrådet rasade i förra veckan över att kommunen skulle ta 250 kronor i inträde för alla över ett år till en familjeshow med artisten Pappa Kapsyl i november.
– Helt orimligt. Vi lever i en tid med barnfattigdom och barnfamiljer som har en starkt begränsad ekonomi, sa Lidberg och agerade omedelbart med ett samtal till kommundirektören Linda Ljungqvist för att få klarhet i evenemangssatsningen.
Han upprepar att han blev överraskad över uppgiften om biljettpris för barn, men också att han varit ovetande om evenemangssatsningens syfte att marknadsföra kommunen.
Har satsningen inte förankrats i politiken?
– Den har inte kommit politiken till del. Förvaltningscheferna får vissa ramar. Här har man kommit fram till att evenemang var något som saknades, säger han och tillägger att den slutsatsen drogs innan Linda Ljungqvist tillträdde som kommundirektör.
Han drar en tydlig skiljelinje mellan politik och förvaltning, där respektive förvaltningschef ansvarar för ramar och verksamhet. Men i fallet med evenemangen vill Lidberg nu få insyn.
– Vi måste ta en övergripande principdiskussion med förvaltningen. Vad finns det för riktlinjer? Vilken roll kommunen ska ha?
Han påpekar att kommunen agerar kluvet.
Å ena sidan jobbar samhällsbyggnadsförvaltningen, genom enheten kultur och fritid, med att ge alla barn en meningsfull fritid med kostnadsfria aktiviteter på 1357 och evenemang, som Edbergadagen och Kultursommar.
Å andra sidan fixar kommunledningsförvaltningen evenemang som en del i en kommunikationsstrategi för marknadsföring, som helgens barnkalasfestival.
– Det måste vara en tydlighet i det kommunala uppdraget. Vi måste reda ut det och hitta en bra lösning framåt.
Efter sitt brandtal om barnfattigdom och kritik mot den egna förvaltningen har Thomas Lidberg mötts av reaktioner, bland annat i en debattartikel i Corren, där skribenten menar att barnfamiljer generellt sett inte lever i barnfattigdom i Åtvidaberg.
– Jag står för det jag sagt. Vi har barnfattigdom och med omvärldsperspektiv, inflation, räntehöjningar, högre pris på mat och el, så ser vi att många barnfamiljer har det tufft.
I det läget menar Lidberg att biljettpris för barn till kommunens kulturevenemang inte kan kosta "hur mycket som helst".
– Det kan förstås kosta några kronor, men inte hur mycket som helst. Det kan inte vara gratis ena gången och kosta 250 kronor nästa gång.
Även oppositionsrådet Tommy Aarna ställer sig frågande till evenemangssatsningen. Han tar en annan ideologisk ställning än Thomas Lidberg.
– Kommunen ska inte leka eventarrangör. Däremot har vi många andra roller. Vi kan se till att det finns scener och platser, som Folkparken och vi kan vara behjälpliga när det kommer externa arrangörer.
Tommy Aarna reagerar på de ekonomiska risker kommunen tar om det inte kommer tillräckligt med publik.
Kommunledningsförvaltningens stabschef Mattias Geving gav under fredagen ett besked: "Den tillkommande evenemangsproduktionen ska vara kostnadsneutral, det vill säga: intäkterna ska täcka kostnaderna."
– Vår plan är att evenemangen ska gå ihop med de bidrag och sponsring som evenemangen får, säger han.
Tommy Aarna ifrågasätter den kalkylen.
– Risken är att arrangemangen går med förlust. Om vi har råd med det så finns det andra sätt att få evenemang än att kommunen själv håller i dem.
Han nämner förlustbidrag, en slags garanti till arrangörer, kanske lokala kulturaktörer, om exempelvis biljettintäkter uteblir.
– Då behöver kommunen bara ta den risken. Vi behöver till exempel inte bygga några scener.
Delar du kommunalrådets kritik över kommunens biljettpris till familjeshowen?
– Jag förstår att han utgår från sin ideologi. Jag tror att ingen höjt på ögonbrynen om det gällde ett event i Linköping, där kan det kosta mer. Men då är det ett kommunalt bolag som har en lokal som arrangörer hyr för sina event. Här ska kommunen ta hela risken.
Tommy Aarna konstaterar också att kommunen har sina kärnuppdrag; vård, skola och omsorg.
– Det är det vi ska fokusera på.
Kommer oppositionen att agera?
– Ja, jag vill att vi sätter oss ner över partigränserna och pratar om vilken struktur vi vill ha på detta med evenemang. Vi måste veta vilken roll kommunen ska ha.
Roller och struktur är snarlikt det som kommunalrådet uttryckt. Frågan går därför tillbaka till Thomas Lidberg. Är du beredd att ta en dialog över partigränserna?
– Ja, om principerna, men bara med oppositionsrådet.