Artisten Pappa Kapsyls kommande show "Dinosauriernas alfabet" i Åtvidaberg blev en fråga för kommunstyrelsen under förra veckan, men också uttryck för politisk splittring.
Den kommande showen var inbakad i ett större ärende – "Nyttjande av KS oförutsett", det vill säga hur kommunstyrelsen ska använda de sju miljoner kronor som finns avsatt för just sådant som är oförutsett.
Majoriteten (S+C+V+L+MP) ville använda ungefär tre miljoner kronor till olika ändamål.
– Vi har KS oförutsett för att parera kostnader under året. Eller om behov uppstår, som resultatbuffert, förklarar kommunalrådet Joakim Magnusson (C).
Någon buffert för att rädda resultatet ska inte behövas under året, menar han.
– Enligt budget ska vi har ett resultat på 15,6 miljoner kronor. Prognosen är på det dubbla, omkring 30 till 31 miljoner kronor.
Av de tre miljonerna som majoriteten nu vill använda ska 50 000 kronor gå till den kommande familjeshowen med artisten Pappa Kapsyl.
Moderaterna yrkade på det dubbla, alltså 100 000 kronor.
I båda fallen handlar det om att justera biljettpriset för showen. Till hälften eller helt, till 125 kronor eller till fritt inträde.
Vi backar till september. Då studsade kommunalrådet Thomas Lidberg (S) till när han fick veta att kommunens biljettpris till familjeshowen var 250 kronor för alla över ett år. Han såg bokstavligen rött och uttalade sig ideologiskt: "Vi lever i en tid med barnfattigdom och barnfamiljer som har en starkt begränsad ekonomi".
På andra sidan blockgränsen reagerade oppositionsrådet Tommy Aarna (M). Hans kritik rörde hela evenemangssatsningen, som kommunledningsförvaltningen stod bakom och som politiken inte tagit något enskilt beslut om. Satsningen visade sig vara en del i kommunens marknadsföring och besöksnäring, riktad mot besökare utifrån.
Tommy Aarna gjorde också ett ideologiskt uttalande: "Kommunen ska inte leka eventarrangör".
– Vi ska inte driva sådana evenemang själva, det blir bara pannkaka av det, säger han och vill istället se att fristående aktörer och näringslivet fixar evenemang och att kommunen kan stötta.
I oktober träffade kommunalråden Thomas Lidberg och Joakim Magnusson (C) och Tommy Aarna en överenskommelse: kommunen ska inte driva den typ av kommersiella evenemang som satsningen inneburit. Därmed lades också satsningen ner.
Pappa Kapsyl blir det sista kommersiella evenemanget som kommunledningsförvaltningen håller i. De kostnadsfria evenemang, till exempel på 1357, valborg och Edbergadagar som Kultur och fritid hållit i, ska inte påverkas.
Former för stöd till andra arrangörer ska diskuteras. Detsamma gäller vem – kommunen själv eller annat part – som ska hantera frågor om besöksnäring.
Varför gjordes överenskommelsen?
– Jag ville ha en bred politisk uppgörelse, säger Thomas Lidberg.
Tommy Aarna ger samma förklaring.
– För M har det varit ett avstamp i ett nytt sätt att samarbeta. Vi vill också få bred förankring och vara en del i diskussioner över partigränser.
Aarna tillägger att M genom att stötta majoriteten också står upp om det skulle komma kritik mot att satsningen läggs ner.
– Om folk skulle bli besvikna på det, så skulle vi stötta majoriteten, säger han.
Men det fanns en politisk prislapp på överenskommelsen, uppger Tommy Aarna. Han menar att Thomas Lidberg gett honom ett löfte om att ta bort biljettpriset för familjeshowen med Pappa Kapsyl helt. Något som skulle kosta 100 000 kronor.
– Det är rimligt att showen inte ska kosta något. Det skulle också bli en läxa, en minnesbeta för oss, säger Aarna.
I kommunstyrelsen höll majoriteten fast vid att halvera biljettpriset till 125 kronor.
– Det skulle bli mycket administration av det här. Att först ta 250 kronor, sen 125 och sen inget. Det skulle bli mycket att hantera, säger Thomas Lidberg.
Tommy Aarna anklagar nu Thomas Lidberg för att ha brutit ett löfte.
– Han sa att han skulle bifalla mitt förslag.
Men Lidberg slår ifrån sig:
– Jag har inte lovat att det skulle vara gratis. Jag har sagt att jag skulle fundera på det. Jag blev paff när Tommy efter kommunstyrelsen sa att jag brutit ett löfte. Det måste vara ett missförstånd.
En stund senare ringer Thomas Lidberg tillbaka. Han vill komplettera, och nu rör det sig om betydligt större sammanhang än en del i ett beslut om KS oförutsett.
Det handlar om det politiska klimatet och att kommunalrådet oftare vill söka stöd hos Moderaterna.
– Jag vill att vi kan sitta ner mer i större övergripande frågor. Jag vill att vi ska hitta gemensamma lösningar.
Han tydliggör också att han är öppen för gemensamma diskussioner över blockgränserna och mellan majoritet och opposition. Men gör en tydlig markering: Det ska ske med M, inte med SD.
– Jag har sagt det innan. Vi diskuterar inte med SD.
Tommy Aarna har varit öppen för överläggningar:
– Vi är ofta överens om det mesta, säger han, men är nu tveksam.
För egen del överväger han att dra sig ur en kommande politisk gruppering som ska förbereda en kommande simhallsutredning.
– Jag har fått frågan om att vara en av tre i förstudien, men nu ger jag oppositionens plats till SD.
Joakim Magnusson (C) står vid sidan av polemiken mellan Thomas Lidberg och Tommy Aarna. Han vill inte att beslutet om majoritetens satsningar med medel ur KS oförutsett ska stanna vid debatten om 50 000 eller 100 000 kronor till showen med Pappa Kapsyl.
Han läser högt ur listan med prioriterade satsningar; från den enskilt största posten "Insatser för att öka skolnärvaron "(700 000 kronor) till en språkapp för personal inom omvårdnad, kost och lokalvård (500 000 kronor) och 200 kronor extra i uppskattning till alla anställda (200 000 kronor). Listan rymmer även bland annat satsningar på arbetskläder, renovering av lyktstolparna utanför gamla kommunhuset, värderingar av fastigheter, utredning om skyfall, utsmyckning inför julen, miljöundersökningar i Gropen och inköp av utrustning till Kulturskolan.
– Med detta vill vi ge tillbaka till medarbetare och medborgare. Det görs utifrån politiska direktiv nu när vi har möjlighet, säger Magnusson.
SD yrkade avslag på samtligt. M yrkade på detsamma, men med undantaget för 100 000 kronor till familjeshowen. Tommy Aarna menar att övrigt borde ha rymts i den ordinarie budgeten.
Slutligen klubbades majoritetens förslag.