Efter vårdskandalen – kommunen går vidare med åtgärder

Kommunens paket av åtgärder efter vårdskandalen på Kopparsvanen är både hårt och mjukt. Här ryms bland annat webbaserade verktyg för att läsa av risker, men också utbildningar i språk och värdegrund.

Vård- och omsorgsboendet Kopparsvanen består av 14 avdelningar, som finns samlade i Östantorp. Här finns särskilt boende, varav flera avdelningar har demensinriktning och en korttidsenhet. Alla avdelningar drivs av kommunen.

Vård- och omsorgsboendet Kopparsvanen består av 14 avdelningar, som finns samlade i Östantorp. Här finns särskilt boende, varav flera avdelningar har demensinriktning och en korttidsenhet. Alla avdelningar drivs av kommunen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-01-16 05:00

– Vi går från skam till ansvar, säger Lisa Johansson, övergripande chef för utförarverksamheten inom vård- och omsorgsförvaltningen. 

Arbetet är igång. Det påbörjades omedelbart efter att Corren uppmärksammade det lidande Janne Wretman utsattes för i livets slutskede. 

– Vi hade gjort alla åtgärder även om media inte tagit upp det som hände, säger Lisa Johansson och fortsätter: 

– Vi är redo att lägga det bakom oss nu. Vi har gjort vår analys och är tacksamma över reflektioner från anhöriga. Det har hjälpt oss att komma vidare.

undefined
Lisa Johansson, övergripande chef för utförarverksamheten inom vård- och omsorgsförvaltningen är övertygande: "Vi ska gå från skam till ansvar", säger hon och går igenom hela handlingsplanen av åtgärder.

Framför sig har hon en handlingsplan – ett stort och tydligt paket av åtgärder, där det inte går att missa vad som ska göras och vem som har ansvar för att det blir utfört. 

På de två avdelningar inom Kopparsvanen som kommunen utrett efter allvarliga missförhållanden sattes akuta åtgärder in redan under hösten.

– Vi har valt att fokusera på kvalité, arbetsmiljö, kompetens och ekonomi. Syftet är att få struktur på helheten.

Flera av åtgärderna avser särskilt boende överlag. En del berör även hemtjänst och LSS-verksamheten. Andra åtgärder riktas specifikt mot de två berörda avdelningarna på Kopparsvanen.

Så vad görs? Lisa Johansson läser ur handlingsplanen och kommenterar: 

  • Utbildning i dokumentation. "Det är en balansgång att dokumentera lagom. Är det för mycket syns det inte. Vi ska hitta rätt nivå och stötta varandra i språk och innehåll".
  • Basal omvårdnad. "Vi har tagit fram ett utbildningspaket."
  • Basala hygienrutiner. "En uppfräschning av kunskaperna vi var så duktiga på under pandemin".
  • Teamträffar mellan omvårdnadspersonal och legitimerad personal, som sjuksköterskor. "Det är superviktigt att personal träffas och pratar tvärfunktionellt."
  • Senior Alert, ett webbaserat system. "Vi har haft det tidigare, men valde att kliva av. Det är bra verktyg för att arbeta förebyggande och läsa av risker för till exempel fall, trycksår, viktminskning, med mera."
  • Rutiner. Kortsiktigt ska efterlevnad inom fyra områden (dokumentation, kontaktmannaskap, genomförandeplaner och överlämnande av läkemedel) särskilt prioriteras. Ett mera långsiktigt arbete ska pågå under 2024 och 2025.
  • Värdegrund. Kommunen satsar på utbildning i den nationella värdegrunden som finns in socialtjänstlagen. "Väldigt viktigt. Vi ska ha en kickoff för chefer och stab, därefter får 30 undersköterskor fem dagars utbildning och uppdrag i vardagen. Det handlar om hur vi ska skapa mening för de vi jobbar för. Att se på sig själv med andras ögon. Det blir mycket mjuka frågor och reflektion om hur vi är, hur vi skriver och hur vi pratar om och med våra gamla. Man måste tycka om de vi jobbar med och veta för vems skull vi jobbar".
  • ÄT-UP. Kommunen har fått en certifiering kring måltider. "Det handlar inte bara om att maten ska vara aptitretande, utan också om miljön runt måltiden".
  • Svenska språket. En språkapp och språkombud införs under våren 2024. "Det är en utmaning hos oss, precis som i andra kommuner."
  • Yrkessvenska. I samverkan med Komvux får tio vårdanställda med annat modersmål än svenska läsa yrkessvenska två timmar i veckan.
  • Introduktion. En satsning inför sommaren och semesterperioden. "Vi rekryterar en handledare, en coach som ska skapa engagemang, peppa och pusha våra vikarier".
  • Företagshälsovård. Gäller på de två granskade avdelningarna. "Det handlar mycket om hur vi ska samarbeta och lösa problem."
  • Kartläggning av upplevd kompetens. Gäller också de båda avdelningarna. "Det är en del i ett utvecklingsarbete, för att få veta vad varje individ behöver stärkas i.

Slutligen i handlingsplanen finns en del som direkt rör politiken – ekonomin. 

– Den lägger vi i politikens händer. Budget för 2024 är klar, det här handlar mer om hur man tänker för 2025, säger Lisa Johansson. 

De flesta av åtgärderna fanns medtagna i budget för 2024. Men inte allt. 

Kommunstyrelsen tog förra veckan beslut om att godkänna handlingsplanen och att skjuta till 1,8 miljoner kronor under 2024. De pengarna går framförallt till utbildning och för att täcka kostnader för vikarier under utbildningstiden.

Lisa Johansson är fokuserad på arbetet att nå förändring. 

– Känslan nu är att vi kommit ut på andra sidan. Det är framåt som gäller och vi måste tro på det, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!